Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Hej. Czy to normalne że te drożdże słabo odfermentowują ? Fermentowalem Witbira w 22 stopniach i zszedł z 13 do 5,5 w trzy tygodnie. Po tygodniu ustały wizualne objawy fermentacji. Poszedł w butelki, ale strach jest Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi drożdżami? w/g tego co podaje producent to powinny zejść do około 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 tutaj pisałem - fermentacja ruszyła po tygodniu. Trzeba z nimi uważać. Tyle przynajmniej mojego doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Ok. z tym że u mnie stało 2 tygodnie po ustaniu fermentacji ( Objawów fermentacji) i nie ruszyło... zastanawiam się po prostu czy możliwe aby zakończyły pracę przy takim blg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Bez opisu zacierania, czyli ogólnej informacji ile to powstalo cukrów niefermentowalnych nikt Ci nie odpowie na tak zadane pytanie. Jeśli miałeś zacieranie na bardziej 'slodko' to choćby nie wiem co pisał producent to i tak Ci niżej nie odfermentują bo po prostu 'nie jedzą' tych cukrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Zacierane "na lenia" 66 stopni, zasyp: 3 kg pilzneński/ 2,5 kg płatków pszenicznych/ 0,25 płatków jęczmiennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się