Jump to content

Automatyczna myjka do butelek

jaroM6

Recommended Posts

Super sprawa! ale koszt pewnie przechodzi budżet domowego browaru. Możesz podać parametry pomp  i ich cenę ?

Też się kiedyś zastanawiałem nad zrobieniem takiej myjki. Ale przy moim warzeniu około 40 do 80  butelek w miesiącu i dobrze płucząc po wypiciu nie muszę używać szczotki. 

Maszyna rozbija bank. Ileż to ludzie wysiłku włożą w unikanie wysiłku. Cudo.

Jakie masz wybicie/rok, że taką armatę skonstruowałeś? U mnie po jednokrotnym umyciu kilkunastu skrzynek butelek, skończył się problem mycia. Po wypiciu płuczę na bieżąco i odstawiam, przed butelkowaniem tylko odkażanie.

Parę pytań technicznych:

-sterownik ustala czasy pracy kolejnych pomp, po czym otrzymujesz gotowe czyste butelki?

-skoro na każdą "chemię" masz osobną pompę, to po co elektrozawory? Zgaduję, że sterują odpływem do właściwej kadzi aby zachować cyrkulację danego płynu, ale może mają też jakieś dodatkowe zastosowanie.

-czemu jeden z filtrów-osadników jest skierowany w bok zamiast w dół?

-jaką chemię stosujesz? Mosiądz lubi wchodzić w interakcje z wieloma miksturami. Wręcz rozpływa się na samą myśl o tym.

Edited by c64club

9 godzin temu, c64club napisał:

U mnie po jednokrotnym umyciu kilkunastu skrzynek butelek, skończył się problem mycia. Po wypiciu płuczę na bieżąco i odstawiam, przed butelkowaniem tylko odkażanie.

Hahaha. U mnie tak samo. Z lenistwa, systematycznie po wypiciu płuczę i odstawiam do góry dnem. ?

14 godzin temu, c64club napisał:

Maszyna rozbija bank. Ileż to ludzie wysiłku włożą w unikanie wysiłku. Cudo.

Jakie masz wybicie/rok, że taką armatę skonstruowałeś? U mnie po jednokrotnym umyciu kilkunastu skrzynek butelek, skończył się problem mycia. Po wypiciu płuczę na bieżąco i odstawiam, przed butelkowaniem tylko odkażanie.

Parę pytań technicznych:

-sterownik ustala czasy pracy kolejnych pomp, po czym otrzymujesz gotowe czyste butelki?

-skoro na każdą "chemię" masz osobną pompę, to po co elektrozawory? Zgaduję, że sterują odpływem do właściwej kadzi aby zachować cyrkulację danego płynu, ale może mają też jakieś dodatkowe zastosowanie.

-czemu jeden z filtrów-osadników jest skierowany w bok zamiast w dół?

-jaką chemię stosujesz? Mosiądz lubi wchodzić w interakcje z wieloma miksturami. Wręcz rozpływa się na samą myśl o tym.

sterownik ustala czas pracy każdej pompy i czas pracy zaworu na spuscie żeby nie pomieszać płynów

filtr akurat tak zakręcony to bez różnicy

stosuję na początku NaOH   potem woda s kwaskiem na koncu woda czysta idzie do kanału

ale pompa zasysa wodę ze zbiornika uzupełnianego z wodociągu

Moje wybicie to 160L ale warzę niezbyt często,butelki mam w różnym stanie bo dużo piwa krąży po rodzinie i znajomych a wracają butelki  nieumyte

wszystkie elementy mosiężne wytrzymają dużo a z nierdzewki koszty okropne

W takim razie kontroluj mosiądze mające kontakt z NaOH. Pozostajacy w nich ług może je żreć bez litości.

Moje wynalazki przestaly krazyc po ludziach, ktorzy zwracali zaplesniale i nie dali sie przekonac do wyplukania. Dla niektorych lałem w PETy i szkła po kraftach, z ktorych naklejek nie dalo sie odmoczyc.

Edited by c64club

• 3 years later...
  • 1 month later...