zasada Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Robiąc zakupy zwróciłem uwagę na kolejne suche drożdże do piw belgijskich. Po dobrych doświadczenia z Fermentis Abbaye (obecnie BE-256) spojrzałem na ofertę Lallemand i ich Abbaye. Pomijając dwie nazwy i dwa wzory opakowań (nie wiem czy rebranding czy 11 g ma inną a 500 g inną grafikę), na forum właściwie cisza, więc po krótkim rozpytaniu na czacie wklejam czy to tłumaczenie, czy to adaptację - podobnie jak w wypadku Diamondów ego samego producenta, żeby zbebrać jakieś informacje od użytkowników. LalBrew® to drożdże górnej fermentacji pochodzenia belgijskiego. Wyselekcjonowany ze względu na zdolność do wytwarzania piw w stylu belgijskim zarówno o niskiej, jak i wysokiej zawartości alkoholu. Zapewniają typowy dla piw trapistów i belgijskich charakter przyprawowo - owocowy. Podczas fermentacji w wyższych temperaturach, typowe smaki i aromaty to owoce tropikalne, przyprawy i banany. W niższych temperaturach wytwarza aromaty i smaki ciemniejszych owoców, rodzynek, daktyli i fig. Tradycyjne style fermentowane przez te drożdże to m.in. Witbiery, Belgian Blond, Belgian Golden (Strong Ale?), Dubbel, Tripel, i Quadruppel. Sklasyfikowane jako Saccharomyces cerevisiae, drożdże górnej fermentacji. Typowa analiza drożdży Abbaye LalBrew®: Procent ciał stałych 93% - 97% Żywe komórki drożdży? 5 x 10^9 na gram suchych drożdży Dzikie drożdże <1 na 10^6 komórek drożdży Bakterie <1 na 10^6 komórek drożdży Gotowy produkt jest wprowadzany na rynek dopiero po przejściu rygorystycznej serii testów * Zgodnie z metodami analizy ASBC i EBC W standardowych warunkach Lallemand (brzeczka 20°C) drożdże LalBrew® Abbaye wykazują: Intensywną fermentacja, która może zakończyć sięw ciągu 4 dni. Wysokie odfermentowanie i flokulację od średniej do wysokiej. Aromat i smak jest owocowy i fenolowy z delikatną nutą alkoholu. Optymalny zakres temperatur dla drożdży LalBrew® Abbaye przy produkcji tradycyjnych stylów wynosi od 17°C do 25°C. Szybkość i czas fermentacji oraz stopień odfermentowania zależeć będą od warunków zaszczepienia brzeczki, jej gęstości, postępowanie z drożdżami, temperatury fermentacji i składu brzeczki.https://www.lallemandbrewing.com/en/canada/product-details/abbaye-belgian-ale-yeast/http://www.lallemandbrewing.com/docs/products/tds/TDS_LALBREW_PREM_ABBAYE_ENGLISH_DIGITAL.pdf Oryginał:LalBrew Belgian Ale Yeast LalBrew is an ale yeast of Belgian origin. Selected for its ability to ferment Belgian style beers ranging from low to high alcohol, LalBrew produces the spiciness and fruitiness typical of Belgian and Trappist style ales. When fermented at higher temperatures, typical flavors and aromas include tropical, spicy and banana. At lower temperatures, LalBrew produces darker fruit aromas and flavors of raisin, date and fig. Traditional styles brewed with this yeast include but are not limited to Belgian White, Belgian Blonde, Belgian Golden, Dubbel, Tripel, and Quad. Classified as a Saccharomyces cerevisiae, a top fermenting yeast. Typical Analysis of LalBrew Abbaye Yeast: Percent solids 93% 97% Living Yeast Cells ? 5 x 10^9 per gram of dry yeast Wild Yeast < 1 per 10^6 yeast cells Bacteria < 1 per 10^6 yeast cells Finished product is released to the market only after passing a rigorous series of tests *According to the ASBC and EBC methods of analysis In Lallemands Standard Conditions Wort at 20C (68F) LalBrewAbbaye yeast exhibits: Vigorous fermentation that can be completed in 4 days. High attenuation and Medium to High flocculation. Aroma and flavor is fruity and phenolic with a hint of alcohol. The optimal temperature range for LalBrew Abbaye yeast when producing traditional styles is 17C(63F) to 25C(77F). Fermentation rate, fermentation time and degree of attenuation are dependent on inoculation density, yeast handling, fermentation temperature and nutritional quality of the wort. https://www.lallemandbrewing.com/wp-content/uploads/2017/03/Abbaye-flavor-wheel-300x270.png https://www.lallemandbrewing.com/en/canada/product-details/abbaye-belgian-ale-yeast/ http://www.lallemandbrewing.com/docs/products/tds/TDS_LALBREW_PREM_ABBAYE_ENGLISH_DIGITAL.pdf Edytowane 29 Maja 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Podobnie jak w przypadku Diamondów liczę, że temat stanie się miejscem do jakiegoś dzielenia się doświadczeniami z użycia tych grzybków. Ja planuję grisette 2* po 10 litrów i po pół saszetki na wiadro, potem proste BPA, blond i belgian aipa. Co wyjdzie z planów, się zobaczy. edit: Search w sieci przyniósł właściwie tylko jedną interesująca informację. Jest to podobno szczep zbliżony (ten sam?) co WLP500 i WY1214 czyli pochodzący z Chimay. Edytowane 28 Maja 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldmasterluke Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Zrobiłem na nich Dubbla, cięzko coś na tę chwilę powiedzieć, ponieważ niedawno zabutelkowałem. Natomiast na chwilę obecną nie wyczułem jakiś niepokojących aromatów. Podczas ferementacji głównie banany, przy butelkowaniu Banany, lekkie suszone czerwone owoce (choć nie wiem czy to od drożdzy, ponieważ dodałem trochę rodzynek do brzeczki), przyjmena lekka alkoholowość i gdzieś w tle lekka przyprawowość, ale tak bardzo ukryta, że tak na granicy autosugestii. Zadałem drożdz w 17 st. pozwoliłem spokojenie rosnąć, później powoli zwiększałem temperaturę do 28 st i tu przetrzymałem ją 4 dni. Cicha w 17 st. Wydaje mi się, że może to być WY1214 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 W dniu 30.07.2019 o 07:41, oldmasterluke napisał(a): ponieważ niedawno zabutelkowałem Rozwiń I jak po niemal pół roku w butelce? Ja mam w wiadrze BPA i nadzieję na świąteczne na gęstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się