Skg Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Whitelabs wypuściło ze swoich zasobów nowy blend przeznaczony do NEIPA. Był już dostępny w jednym z polskich sklepów piwowarskich - może ktoś miał już okazję przetestować? Cytat This blend of our favorite New England-style IPA strains is great for producing beers with a hazy appearance and tropical, fruit-forward esters. Producing dry, yet juicy beers, the mango and pineapple characteristics will lend to added drinkability. **This strain has been genetically typed in our lab using polymerase chain reaction (PCR). Through this genetic testing, we have determined WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend to contain the STA1 gene (glucoamylase), a potential indicator of Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus. Brewers yeast are natural hybrids, which make it possible for certain strains to display elements of the STA1 gene. These strains have the ability to utilize some dextrins (unfermentable sugars), resulting in higher levels of attenuation than what is considered typical. Cytat Attenuation: 70.00-75.00 Flocculation: Medium to Low Alcohol Tolerance: Medium - High (8 - 12%) Optimum Fermentation Temperature: 68.00-72.00 Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Skg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Zrobiłem 2 piwa na tych drożdżach (odzyskałem je z butelki). W wyższych temp. ładnie fermentują, dają dużo estrów beż fenoli. Estry dojrzałych owoców, trochę brzoskwiń, moreli i poziomki. Bardzo słabo flokulują, jeszcze nie miałem okazji używać drożdży z których gęstwa jest strasznie rzadka, ledwo uzbierałem na kolejną warkę. Dają bardzo mętne piwo. Odfermentowanie 75-77% Edytowane 3 Czerwca 2019 przez DonBeer josephson i Skg 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noeldarek Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zrobiłem 3 piwa i wnioski mam następujące : - chmielic tylko na Whirlpool i zimno bo inaczej piwo ma paskudna piekąca gorycz - konieczny porządny cold crash bo drożdże słabo flokulują i są bardzo zawieszone w piwie - używać raczej chmielu z mała ilością kohumulonu z racji tępej goryczki - drożdże pięknie nagazowuja piwo, brak przegazowania z czasem, super sie CO2 rozpuszcza . - drożdże dość szybko pracują i lepiej fermentować w wyższych temperaturach jeśli chce się uzyskać charakter estrowo-fenolowy Kronelius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 W dniu 10.01.2020 o 20:10, Noeldarek napisał: - chmielic tylko na Whirlpool i zimno bo inaczej piwo ma paskudna piekąca gorycz jaki to ma związek z drożdżami ? W dniu 10.01.2020 o 20:10, Noeldarek napisał: - używać raczej chmielu z mała ilością kohumulonu z racji tępej goryczki jaki to ma związek z drożdżami ? W dniu 10.01.2020 o 20:10, Noeldarek napisał: - drożdże dość szybko pracują i lepiej fermentować w wyższych temperaturach jeśli chce się uzyskać charakter estrowo-fenolowy jakie fenole wylazły? charakter estrowo-fenolowy jest raczej niepożądany do styli dla których ten blend drożdży został stworzony, wiec chyba nie jest dobrze fermentować ich tak zeby uzyskać fenole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graibuczy Opublikowano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Drożdże polecam. Na razie zrobiłem na nich jedno piwo. Chciałem zrobić lekkie Neipa13blg. Przez pomyłkę schłodziłem brzeczkę za bardzo i zacząłem fermentować w 17C podnosząc o 1C/dzień. Piwo wyszło klarowne, wytrawne jak typowy West Coast, bo goryczkę też zrobiłem niechcący za dużą (Cały chmiel na Whirlpool i chłodzenie za późno) W smaku również neutralne ale za to bardzo dobrze podkreślające chmielowe aromaty. Myślę że aby zrobić typowe neipa fermentacje trzeba zacząć od 19C tak jak piszą na etykiecie. Natomiast zrobię to piwo ponownie na lato, ponieważ wyszło bardzo dobre,chmielowe orzeźwiające i wytrawne. Faktycznie osad bardzo rzadki w konsystencji i trudno zebrać wystarczająco dużo gęstwy na mocne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się