Jump to content

White Labs - WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend


Recommended Posts

Whitelabs wypuściło ze swoich zasobów nowy blend przeznaczony do NEIPA. Był już dostępny w jednym z polskich sklepów piwowarskich - może ktoś miał już okazję przetestować?

 

Cytat

This blend of our favorite New England-style IPA strains is great for producing beers with a hazy appearance and tropical, fruit-forward esters. Producing dry, yet juicy beers, the mango and pineapple characteristics will lend to added drinkability.

 

 

**This strain has been genetically typed in our lab using polymerase chain reaction (PCR). Through this genetic testing, we have determined WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend to contain the STA1 gene (glucoamylase), a potential indicator of 

Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus. Brewers yeast are natural hybrids, which make it possible for certain strains to display elements of the STA1 gene. These strains have the ability to utilize some dextrins (unfermentable sugars), resulting in higher levels of attenuation than what is considered typical.

 

 

Cytat
Attenuation: 
70.00-75.00
Flocculation: 
Medium to Low
Alcohol Tolerance: 
Medium - High (8 - 12%)
Optimum Fermentation Temperature: 
68.00-72.00

 

Edited by Skg
Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem 2 piwa na  tych  drożdżach (odzyskałem je z butelki). W wyższych temp.  ładnie fermentują, dają dużo estrów beż fenoli. Estry dojrzałych owoców, trochę brzoskwiń, moreli i poziomki. Bardzo słabo flokulują,  jeszcze nie miałem okazji używać drożdży z których gęstwa jest strasznie rzadka, ledwo uzbierałem na kolejną warkę. Dają bardzo mętne piwo. Odfermentowanie 75-77%

Edited by DonBeer
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Zrobiłem 3 piwa i wnioski mam następujące :

- chmielic tylko na Whirlpool i zimno bo inaczej piwo ma paskudna piekąca gorycz

- konieczny porządny cold crash bo drożdże słabo flokulują i są bardzo zawieszone w piwie 

- używać raczej chmielu z mała ilością kohumulonu z racji tępej goryczki

- drożdże pięknie nagazowuja piwo, brak przegazowania z czasem, super sie CO2 rozpuszcza .

- drożdże dość szybko pracują i lepiej fermentować w wyższych temperaturach jeśli chce się uzyskać charakter estrowo-fenolowy

Link to comment
Share on other sites

W dniu 10.01.2020 o 20:10, Noeldarek napisał:

- chmielic tylko na Whirlpool i zimno bo inaczej piwo ma paskudna piekąca gorycz

 

jaki to ma związek z drożdżami ?

 

W dniu 10.01.2020 o 20:10, Noeldarek napisał:

- używać raczej chmielu z mała ilością kohumulonu z racji tępej goryczki

 

jaki to ma związek z drożdżami ?

 

W dniu 10.01.2020 o 20:10, Noeldarek napisał:

- drożdże dość szybko pracują i lepiej fermentować w wyższych temperaturach jeśli chce się uzyskać charakter estrowo-fenolowy

 

jakie fenole wylazły? charakter estrowo-fenolowy jest raczej niepożądany do styli dla których ten blend drożdży został stworzony, wiec chyba nie jest dobrze fermentować ich tak zeby uzyskać fenole?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Drożdże polecam. Na razie zrobiłem na nich jedno piwo. Chciałem zrobić lekkie Neipa13blg. Przez pomyłkę schłodziłem brzeczkę za bardzo i zacząłem fermentować w 17C podnosząc o 1C/dzień. Piwo wyszło klarowne, wytrawne jak typowy West Coast, bo goryczkę też zrobiłem niechcący za dużą (Cały chmiel na Whirlpool i chłodzenie za późno) W smaku również neutralne ale za to bardzo dobrze podkreślające chmielowe aromaty. Myślę że aby zrobić typowe neipa fermentacje trzeba zacząć od 19C tak jak piszą na etykiecie. Natomiast zrobię to piwo ponownie na lato, ponieważ wyszło bardzo dobre,chmielowe orzeźwiające i wytrawne. Faktycznie osad bardzo rzadki w konsystencji i trudno zebrać wystarczająco dużo gęstwy na mocne piwo. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.