Skocz do zawartości

White Labs - WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend


Rekomendowane odpowiedzi

Whitelabs wypuściło ze swoich zasobów nowy blend przeznaczony do NEIPA. Był już dostępny w jednym z polskich sklepów piwowarskich - może ktoś miał już okazję przetestować?

 

  Cytat

This blend of our favorite New England-style IPA strains is great for producing beers with a hazy appearance and tropical, fruit-forward esters. Producing dry, yet juicy beers, the mango and pineapple characteristics will lend to added drinkability.

 

  Pokaż ukrytą zawartość

 

Rozwiń  

 

  Cytat
Attenuation: 
70.00-75.00
Flocculation: 
Medium to Low
Alcohol Tolerance: 
Medium - High (8 - 12%)
Optimum Fermentation Temperature: 
68.00-72.00
Rozwiń  

 

Edytowane przez Skg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem 2 piwa na  tych  drożdżach (odzyskałem je z butelki). W wyższych temp.  ładnie fermentują, dają dużo estrów beż fenoli. Estry dojrzałych owoców, trochę brzoskwiń, moreli i poziomki. Bardzo słabo flokulują,  jeszcze nie miałem okazji używać drożdży z których gęstwa jest strasznie rzadka, ledwo uzbierałem na kolejną warkę. Dają bardzo mętne piwo. Odfermentowanie 75-77%

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Zrobiłem 3 piwa i wnioski mam następujące :

- chmielic tylko na Whirlpool i zimno bo inaczej piwo ma paskudna piekąca gorycz

- konieczny porządny cold crash bo drożdże słabo flokulują i są bardzo zawieszone w piwie 

- używać raczej chmielu z mała ilością kohumulonu z racji tępej goryczki

- drożdże pięknie nagazowuja piwo, brak przegazowania z czasem, super sie CO2 rozpuszcza .

- drożdże dość szybko pracują i lepiej fermentować w wyższych temperaturach jeśli chce się uzyskać charakter estrowo-fenolowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.01.2020 o 19:10, Noeldarek napisał(a):

- chmielic tylko na Whirlpool i zimno bo inaczej piwo ma paskudna piekąca gorycz

Rozwiń  

 

jaki to ma związek z drożdżami ?

 

  W dniu 10.01.2020 o 19:10, Noeldarek napisał(a):

- używać raczej chmielu z mała ilością kohumulonu z racji tępej goryczki

Rozwiń  

 

jaki to ma związek z drożdżami ?

 

  W dniu 10.01.2020 o 19:10, Noeldarek napisał(a):

- drożdże dość szybko pracują i lepiej fermentować w wyższych temperaturach jeśli chce się uzyskać charakter estrowo-fenolowy

Rozwiń  

 

jakie fenole wylazły? charakter estrowo-fenolowy jest raczej niepożądany do styli dla których ten blend drożdży został stworzony, wiec chyba nie jest dobrze fermentować ich tak zeby uzyskać fenole?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Drożdże polecam. Na razie zrobiłem na nich jedno piwo. Chciałem zrobić lekkie Neipa13blg. Przez pomyłkę schłodziłem brzeczkę za bardzo i zacząłem fermentować w 17C podnosząc o 1C/dzień. Piwo wyszło klarowne, wytrawne jak typowy West Coast, bo goryczkę też zrobiłem niechcący za dużą (Cały chmiel na Whirlpool i chłodzenie za późno) W smaku również neutralne ale za to bardzo dobrze podkreślające chmielowe aromaty. Myślę że aby zrobić typowe neipa fermentacje trzeba zacząć od 19C tak jak piszą na etykiecie. Natomiast zrobię to piwo ponownie na lato, ponieważ wyszło bardzo dobre,chmielowe orzeźwiające i wytrawne. Faktycznie osad bardzo rzadki w konsystencji i trudno zebrać wystarczająco dużo gęstwy na mocne piwo. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.