prome Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 No i zaczeło się. Długo czytałem, śledziłem forum, aż wreszczie zdecydowałem się, że będę warzyć piwo. Kupiłem sprzęt, surowce i padło od razu na warzenie z zacieraniem WARKA #1 Kölsch - Koelsch Składniki: ? Słód pilzneński 3,2 kg ? Słód pszeniczny 0,8 kg ? Chmiel Lubelski, granulat, 50 g ? Drożdże Wyeast 2565 Koelsch Zacieranie: Do 10L wody o temp. 65?C wsypałem wszystkie słody. Zacier trzymałem 60 minut w 63?C. Podgrzałem do 73?C i trzymałem 10 min, po czym robiłem "próby jodowe", ze względu na to, iż jest to moje pierwsze zacieranie próbe przeprowadzałem ponad 30 min, aż wreście znalazłem na forum jak powinna ona wyglądać, coś jak rozbite jajko, żółtko i do okoła żółtka białko czyli w naszym przypadku zacier Podgrzałem do 78?C i zaczełem filtracje. Filtracja: Filtracja przeprowadzona w fermentorze z zamontowanym oplotem. Po wlaniu brzeczki odczekałem 20 min aby młóto ułożyły się ładnie na dnie. Pierwsze 3L filtratu ponownie wlałem do filtratora, musi w końcu musi lecieć czyste i klarowne. Przy okazji zmierzyłem BLG, miała 22'BLG. Wysładzanie: Wysładzałem czyli wlewałem gorącą wodę o temp około 80?C na młóto aby wypłukać wszystkie wartościowe składniki. W sumie były 3 porcje wysładzania. Dwa razy po 6L i ostatnia porcja miała 5L wody. Po ostatniej dolewce brzeczka miała 3'BLG. Chmielenie - gotowanie: W sumie gotowałem 60 minut. Gdy brzeczka zaczeła wrzeć wrzuciłem w siateczce muślinowej 40g granulatu chmielu. Po 40 minutach gotowania dorzuciłem do siateczki 10g chmielu. Po gotowaniu brzeczka miała 13'BLG, ale nie wiem ile litrów , napewno więcej niż 20. Po chmieleniu przelałem brzeczkę do fermentora i z rana gdy już ostygła dodałem wcześniej przygotowane płynne drożdże. Przygotowanie drożdży: 1 dzień: rozgniecenie saszetki 2 dzień: zero oznak życia drożdży 3 dzień: saszetka napęczniała jak balonik, a więc zrobiłem starter. Do jego przygotowania użyłem 100g suchego ekstraktu słodowego i 1L wody. Gotowałem to 10 min, po wystudzeniu zadałem drożdże do roboty. Starter miał 13'BLG 4 dzień: starter wystartował, dużo piany, ładny zapach, osad zbiera się na dnie. 5 dzień: warzenie piwa 6 dzień: piana opadła, wlałem cały starter do brzeczki. Dziś mamy 1 dzień pracy drożdży, które pracują w temp około 18-20'C, spisują się wyśmienicie ponieważ wytworzyły ogromny kożuch piany. Fermentacja burzliwa planowana jest przez 7 dni, po czym cicha przez około 7 dni (w zależności jak będzie wyglądała sprawa z BLG czy będzie dalej spadać czy przez 3 dni będzie stała w miejscu). Refermentacja przewidziana jest z 200g glukozy rozpuszczonej w młodym piwie, ale tu nasuwa się pytanie czy nie będzie jej za mało skoro szacuję warkę na jakieś 22-25L piwa. P.S Jak zebrać drożdże na następną warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Jak zebrać drożdże na następną warkę? Zbierz drożdze z dna fermentatora przy pomocy czystej sterylnej łyżki do czystego sterylnego słoika i postaw to do lodówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Temat zbierania drożdży dojrzał do umieszczenia go w wiki: http://www.wiki.piwo.org/index.php?title=Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Fermentacja burzliwa jednak się przesuneła w czasie i trwała 12 dni, odfermentowało do 2,5'BLG. Przelałem na cichą. Gęstwa zebrana z dna, przyda się na następną warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 (edytowane) WARKA #2 Grodziskie 22.06.2010 SKŁADNIKI: ? Słód pszeniczny 1,25 kg ? Słód wędzony 1,25 kg ? Chmiel Lubelski, granulat, 50 g ? Gęstwa z drożdży Wyeast 2565 Koelsch ZACIERANIE: Wsypanie słodu do 5L wody o temp 40°C - 30min Dolanie gorącej wody 2L, temp 50°C - 20min Dolanie gorącej wody 3L, temp 70°C - 30min Dolanie gorącej wody 2L, temp 75°C - 30min FILTRACJA/WYSŁADZANIE: I wysładzanie 6L - 15°Blg II wysładzanie 4L - 13°Blg III wysładzanie 3L - 3°Blg Brzeczka przed gotowaniem 8°Blg GOTOWANIE/CHMIELENIE: 60 minut Lubelski 30g - 0min Lubelski 20g - 45min Przed zadaniem gęstwy z drożdży gęstość piwa wynosiła 9°Blg. FERMENTACJA: Burzliwa 7 dni, odfermentowało do 2°Blg ROZLEW: 70g glukozy 65g cukru Wyszło 17,5L piwa Edytowane 16 Lipca 2010 przez prome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Kölsch zbutelkowany, wyszło 21L, do refermentacji użyłem jednak 180g glukozy zagotowanej w 200ml wody, po wystudzeniu wlałem do młodego piwa. Pozostawię butelki przez 2 dni w temp około 20°C po czym trafią do piwniczki z temp 6-10°C, aż nadejdzie ich czas na wypicie Aha, po cichej nadal było 2,5°Blg. Czy może ktoś napisać jaką moc będzie miało to piwo i kiedy będzie zdatne do picia? Przy okazji zebrałem około 150ml gęstwy z piany z grodziskiego, zbiera sie o wiele lepiej i szybciej niż z dna, nie ma zanieczyszczeń itd. Choć nie wiem która gęstwa jest lepsza, czy ta z piany, czy ta z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 W granicach 5.44 % Objetosciowo w momencie butelkowania, przy założeniu że refermentacja pochłonie cała glukozę trzeba doliczyc ok. 0.4 %. Szacunkowo 5.84 %, jesli się pomyliłem prosze mnie poprawic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 A jak się oblicza zawartość alkoholu? Po 7 dniach burzliwej na grodzisku przelałem na cichą, odfermentowało do 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) WARKA #3 Pils 12°Blg 08.07.2010 SKŁADNIKI: ? Słód pilzneński Weyermann 4,00 kg ? Słód carapils 0,20 kg ? Chmiel Lubelski, granulat, 60 g ? Drożdże Saflager W34/70 6g ZACIERANIE: Wsypanie słodu do 12L wody o temp 75°C 72°C - 30min 65°C - 30min 78°C - 20min FILTRACJA/WYSŁADZANIE: Brzeczka przed wysładzaniem 22°Blg I wysładzanie 4L II wysładzanie 4L III wysładzanie 4L IV wysładzanie 4L Dolanie 3L wody do brzeczki Brzeczka przed gotowaniem 12°Blg GOTOWANIE/CHMIELENIE: 90 minut Lubelski 30g - 10min Lubelski 15g - 60min Lubelski 15g - 85min FERMENTACJA: Fermentacja burzliwa w temperaturze 8-9°C 12dni, gęstość początkowa 13°Blg Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 8-9°C na 21 dni) ROZLEW: 120g glukozy Wyszło 20L. Edytowane 3 Października 2010 przez prome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) WARKA #4 Pale Ale 12°Blg 12.07.2010 SKŁADNIKI: ? Słód Pale Ale Weyermann 3,80 kg ? Słód Carahell Weyermann 0,20 kg ? Chmiel Lubelski aromatyczny, granulat, 25 g ? Chmiel Marynka goryczkowy, granulat, 35 g ? Drożdże Safale US-05 6g ZACIERANIE: Wsypanie słodu do 12L wody o temp 70°C 66-68°C - 60min 76°C - 10min FILTRACJA/WYSŁADZANIE: I wysładzanie 4L - gęstość wysłodzin: 16°Blg - gęstość brzeczki: 20°Blg II wysładzanie 4L - 7°Blg - 17°Blg III wysładzanie 4L - 3°Blg - 15°Blg IV wysładzanie 4L - 2°Blg - 12°Blg Dolanie 3L wody do brzeczki Brzeczka przed gotowaniem 11°Blg GOTOWANIE/CHMIELENIE: 60 minut 0' - 35g Marynka 40' - 15g Lubelski 55' - 10g Lubelski FERMENTACJA: Fermentacja burzliwa w temperaturze 22-26°C 5 dni, gęstość początkowa 12°Blg Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 22-26°C na 7 dni) ROZLEW: 120g glukozy Wyszło 21L. Edytowane 3 Października 2010 przez prome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Dolanie 3L wody do brzeczki Świerzej wody ? czemu zakończyłeś wysładzanie już na 12 °Blg ? Szkoda ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 A ja przeciwnie, zakończyłbym na 3 Blg. Policz, ile cukru jest w 4 litrach 2 Blg, a potencjalnie może być tam sporo garbników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 he he moja pomyłka, odczytałem błędnie, że zakończono wysładzanie na 12 °Blg nie na 2 :rolleyes: przepraszam za zamieszanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 WARKA #5 Pilzneńskie 12°Blg 13.08.2010 SKŁADNIKI: ? Słód Pilzneński: 5,00 kg ? Chmiel Lubelski aromatyczny, szyszka: 50 g ? Chmiel Marynka goryczkowy, szyszka: 20 g ? Drożdże Safalager W34/70: 6g ZACIERANIE DEKOKCYJNE: GŁÓWNY Wsypanie słodu do 17,5L wody o temp 45°C - 2h30min Podgrzanie 1°C - 1min 62-65°C - 20min DEKOKT 1/3 nastawu (około 5L) 72°C - 10min 100°C - 15min Dekokt wlany do głównego 72°C - 20min FILTRACJA/WYSŁADZANIE: Gęstość brzeczki: 18°Blg I wysładzanie 8L - gęstość wysłodzin: 9°Blg - gęstość brzeczki: 14°Blg II wysładzanie 8L - 4°Blg - 11°Blg Brzeczka przed gotowaniem 11°Blg GOTOWANIE/CHMIELENIE: 60 minut 0' - 20g Marynka 30' - 50g Lubelski FERMENTACJA: Fermentacja burzliwa w temperaturze 9°C 7 dni, gęstość początkowa 12°Blg Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 9°C na 14 dni) ROZLEW: 5g cukru/butelka 0,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 ja bym gał 5 g ale na litr, bo 10 g/l da nagazowanie koło 4 a to to za dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Gratuluję ostrych początków z zacieraniem. A jednak można jak się tylko chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 PROME za dużo cukru do refermentacji. Daj góra 3g na butelkę. Fermentacja burzliwa za krótka. Dajesz mało drożdży bo 6g. To chyba połowa saszetki. Fermentację burzliwą zostawiłbym na minimum 14 dni. Cicha ok 14 dni. Trochę wg mnie za dużo chmielu lubelskiego i za długo gotowany. Piwo będzie chyba mocno goryczkowe. Ja akurat takie lubię więc w razie potrzyby mogę pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Warka Pale Ale była taka eksperymentalną pod względem refermentacji, dawałem glukozę i cukier w proporcjach od 3 do 5g na butelkę i powiem szczerze że pomiędzy glukozą, a cukrem nie wyczuwałem znaczącej różnicy, a więc zostanie chyba cukier, łatwiej go kupić no i jest tańszy. Od zbutelkowania mineły 2 tygodnie i piwo smakuje jak Pilzner,smak jest mocno goryczkowy co dla wielu osób przypadło do gusty ale też wiele osób powiedziało, że te piwo to nie jest te co lubią, dla mnie osobiście wchodzi, ale za często bym go nie pił. Przy pierwszych warkach nie stosowałem chmielu goryczkowego marynki, tylko aromatyczny lubelski i piwo nie wychodziła tak goryczkowe jak Pale Ale w którym chmieliłem też marynką. Piszecie że 5g cukru na butelkę przy refermentacji jest to stanowczo za dużo,choć do tej pory żadna butelka mi nie wybuchła, i oby tak dalej za to piwo jest bardzo nagazowane i o to mi chodziło Fermentacja przy Pale Ale przebiagała tak jak powinna według książki "Znakomite Piwa" wg. receptury Mateusza Pająka, gorzej z dojżewaniem piwa Chyba będę musiał zwiększyć moce przerobowe mego browaru bo za wiele osób pyta kiedy coś będę miał na skosztowanie.. Sprawa drożdży ma się tak do rzeczywistości, że skoro nachmieloną brzeczkę dobrze napowietrzam, drożdże wyrabiają normę i np z 12°Blg spada mi do 2°Blg to ja sam osobiście nie widzę potrzeby by tą dawkę zwiększać do całej saszetki. Na forum można wyczytać, że niektórzy dzielą ją nawet na 4 części, choć napewno tu duże zasługi ma mieszadło magnetyczne, którego ja jeszcze nie posiadam. Od razu zacząłem warzyć z zacieraniem i bardzo z tego cieszę się pomino wielu rady by zacząć od gotowców. Jest to czasochłonne ale wynagradza mi za to butelka zimnego piwa która smakuje nie tylko, to jest bezcenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 WARKA #6 Maibock "Koźlak Majowy" 13°Blg 20.09.2010 SKŁADNIKI: ? Słód Pilzneński Weyermann 3,00 kg ? Słód pszeniczny jasny Weyermann 1,00 kg ? Słód karmelowy jasny Carahell 0,40 kg ? Chmiel Tettnager aromatyczny, granulat, 30 g ? Chmiel Marynka goryczkowy, granulat, 20 g ? Drożdże Saflager W34/70 6g ZACIERANIE: Wsypanie słodu do 15L wody o temp 70°C 68°C - 70min 78°C - filtracja FILTRACJA/WYSŁADZANIE: Gęstość brzeczki 18°Blg I wysładzanie 8L - gęstość wysłodzin: 7°Blg - gęstość brzeczki: 14°Blg II wysładzanie 4L - 6°Blg - 12°Blg Brzeczka przed gotowaniem 12°Blg GOTOWANIE/CHMIELENIE: 90 minut 5' - 20g Marynka 60' - 20g Lubelski 80' - 10g Lubelski FERMENTACJA: Fermentacja burzliwa w temperaturze 9°C 13 dni, gęstość początkowa 13°Blg Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 9°C na 14 dni) ROZLEW: 4g cukru/butelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się