oli97 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Witam, Uwarzylem Witbiera. Wyszlo 14 Brix i po tygodniu zeszlo do 7 Brix. tzn. ok 5,6% alk. To troche za duzo. Co moge zrobic zeby zejsc do ok. 4,6 % alk ? Rozcienczyc, ale jak? Zasyp byl: 50% Pilzenski 50% Pszenica nieslodowana i platki owsiane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Niech fermentuje dalej. Co najmniej 10 dni jeszcze. Możesz rozcieńczyć woda butelkowana. Wg kalkulatora pppp. Mieszkasz w Berlinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorek007 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zaraz, zaraz. Jak zeszło z 14 do 7 to z jakich obliczeń wyszło 5,6% alko? 14-7=7, a 7/1,938=3,61%. Czy ja coś źle liczę? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Brawo kolego ja tego nie wyłapałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Robert87 napisał: Brawo kolego ja tego nie wyłapałem:) 2 godziny temu, gorek007 napisał: Zaraz, zaraz. Jak zeszło z 14 do 7 to z jakich obliczeń wyszło 5,6% alko? 14-7=7, a 7/1,938=3,61%. Czy ja coś źle liczę? Wyraźnie napisał Brix. @Robert87 może wyślesz te sondy? Edytowane 30 Czerwca 2019 przez Maciejeq Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Wyraźnie napisał Brix. [mention=15294]Robert87[/mention] może wyślesz te sondy? Wyśle, jestem w Berlinie teraz. Dobrze że się przypomniałeś. Wyślij mi w SMS Twój adres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 10 godzin temu, Maciejeq napisał: Wszystko ladnie, pod warunkiem, ze kolega Berlin rzeczywiscie refraktometrem mierzyl. Jesli tak - to ma chlop calkiem niezle przefermentowane piwo, teraz zostawic w spokoju i za jakies 2 tygodnie lac do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli97 Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 W dniu 28.06.2019 o 18:44, Robert87 napisał: Niech fermentuje dalej. Co najmniej 10 dni jeszcze. Możesz rozcieńczyć woda butelkowana. Wg kalkulatora pppp. Mieszkasz w Berlinie? Mam 25 Litrow piwa, Ile wody bede musial dodac, zeby z 5,6% alc zejsc na jakies 4,6% alc. W kalkulatorze pppp nie moge znalezsc odpowiedniego przelicznika. Gdzies czytalem, ze nie powinno sie rozcienczac piwa wiecej niz max 20% wody. Czy przez dodanie wody nie stanie sie to piwo zbyt puste? Jesli nie rocienczylbym tego piwa to 5,6% alk chyba troche za "mocarny" Witek. Pil ktos z was juz tak mocnego Witka. Mieszkam w Stuttgarcie nie w Berlinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli97 Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 8 godzin temu, sredstvom napisał: Wszystko ladnie, pod warunkiem, ze kolega Berlin rzeczywiscie refraktometrem mierzyl. Jesli tak - to ma chlop calkiem niezle przefermentowane piwo, teraz zostawic w spokoju i za jakies 2 tygodnie lac do butelek. Piwo mierzylem refrektometrem wszystkie , wszystkie pomiary Brix. To piwo zawsze warzylem i filtrowalem filtrem splotowym (sracz wezyk) i wychodzilo 11 Brix. Tym razem ta sama receptura, warzylem metoda BIAB i wyszlo 14 Brix,po fermentacji 5,6% alk. Jak na Witka to chyba zbyt duzo, ma to byc piwo letnie na upaly. Co robic rozcienczyc czy tak zostawic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 2 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Hmmm, na przyszlosc planujac piwo lekkie nie celuj w 14° nastawnej. Przeciez jak Ci taki ekstrakt przefermentuje to bedziesz mial odpowiednio wysokie ABV, a jak nie przefermentuje - bedzie kompot. Czyli i tak zle, i tak niedobrze - jesli chodzi o witbier. Ale o to powinienes byl zadbac przed zadaniem drozdzy i rozrzedzic brzeczke do - powiedzmy - 11°. Teraz to moze byc juz po ptokach - ale to juz niech sie madrzejsi ode mnie wypowiedza na temat, bo ja sie z rozcienczaniem gotowego piwa nie spotkalem. gorek007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Mieszkam nie daleko stuttgartu i pilem takiego witka, granice zawartosci alko to.rzecz umowna, potrzebna na wymogi konkursow, jeslu robimy piwo dla siebie i ktos lubi mocniejsze to nie widze problemu, fakt jest taki po kilku warkach ktore wyszly mocniejsze niz planowalem, dodaje wiecej wody zeby zmniejszyc blgWysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Rozwadnianie gotowego piwa to jest zły pomysł, rozcieńczysz składowe aromatu i piwu będzie bliżej do eurolagera niż do witbiera. Inna sprawa, że jeśli Twoim pytaniem jest, ile wody dolać do 25 litrów piwa, żeby zejść z 5.6% do 4.6%, to chyba nie bardzo uważałeś w szóstej klasie podstawówki? Błąd popełniłeś na samym początku, tak jak pisze kolega @sredstvom - 13,5 blg to jest dość duży ekstrakt początkowy. Skoro chciałeś osiągnąć 4,6%, to i tak nie najgłębiej Ci odfermentowało. Mogło być jeszcze mocniejsze... Musiałbyś dolać 5,43 litra wody. Kalkulator jest w Windowsie, a liczy się to przez obliczenie łącznej zawartości alkoholu, która podzielona przez oczekiwane ABV daje konieczną objętość płynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się