Skocz do zawartości

Słabe nagazowanie quadrupel


Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie wątki o słabym nagazowaniu przerobiłem i wiem o co chodzi z refermentacją jednak.... 

Jestem ok 4 miesiące po zabutelkowaniu quardupla 22blg na FM 27 i po sypnieciu do każdej butelki ok 4,5g cukru białego -wysycenie zerowe. Piwo stało po zabutelkowaniu ok 3 tygodni w temp 19 stopni potem powędrowało do piwnicy gdzie temp była od 4 do 17 stopni obecnie. Gazu zero. Mogło być tak że te 19 stopni po butelkowaniu nie wystarczyło żeby nagazować i drożdże poszły spać? Przecież nie padły 22 to żaden mocarz a te drożdże raczej odporne. Ogólnie to przy byle piwku głowy bym kolegom nie zawracał ale mocno się przyłożyłem do tego piwa i byłoby szkoda pić taki kompot bez gazu. Dodam że na około tydzień jedno piwko przeniosłem do 25-27 stopni i nic to nie pomogło. Jakieś sugestie? Ktoś miał taki przypadek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem to samo. Mój quad 22 brix po 8 miesiacach praktycznie 0 gazu.
Na gęstwie robiony po Belgian Golden Strong Ale 18 brix. Ladnie zeszlo do 6 i nawet do refermentacji dodałem troche tej gęstwy po fermentacji jednak nic to nie dało.
Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity.
Od teraz do mocarzy dodaję trochę świeżej gęstwy z innego piwa, ale z tym też trzeba uważać, bo mozna w druga stronę i miec przegazowanego RISa :) dodalem inne drożdże niż fermentowały i te chętnie zabrały się za resztkowe cukry :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, josephson napisał:

Jaki schemat fermentacji tj ile burzliwej ile cichej i czy dodałeś drożdży do fermentacji?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
 

Burzliwa 10 dni temp podnoszona aż do 27 stopni bo tak podobno robią w Westvleteren. Cicha 3 tyg temp 18, do refermentacji nic nie dałem drożdży. Zeszło z 22 do 4 blg. Co ciekawe gęstwe po burzliwej dałem kumplowi , ten poczynił tripla 20 blg i nagazowaniu ma fest. 

Tak sobie myślę że być może po tych cieplarnianych warunkach na burzliwej spadek temp co doznały na cichej tak uśpiło drożdże że nie podejmą pracy jeżeli nie dam im tych 28 na kilka tygodni. Tak zrobię jak będzie sukces to dam znać. Jak nie będzie to dodam jakąś gęstwę US 05 do butelek. Swoją drogą to dziwne że US 05 robią gaz nawet blg w risie ma 27 a mają niższa tolerancję na alko niż belgijskie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.