osatronix Opublikowano 2 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Witam wszystkich, Od jakiegos czasu sledze forum i dzisiaj postanowilem napisac moj 1szy post. Chce sie poradzic w sprawie skladu wody. Mam pomiary od mojego dostawcy: -Magnez 37,8 mg/l -Wapn 121 mg/l -Chlorki 53,0 mg/l -Siarczany 86,5 mg/l -Sod 21,8 mg/l -pH 6,9 6,5 - 9,5 (MH) Wyliczylem sobie: CaCO3 = 456 Resudual alkalinity as CaCO3 = 347 German Degrees (°D) - 25.6 HCO3 = 558 Woda jest bardzo ciezka. Tak ciezka ze wystarczy zagotowac kilka czajnikow zeby zatkac sitko i wytracic bardzo duzo osadu. Uwarzylem juz kilka piwek i jestem dosc zadowolony z jakosci (nie jestem rzadnym specem od sensoryki) i smaku. Czuje jednak w niektorych taka jakby gryzaca goryczke. Nie jest to jakies bardzo przeszkadzajace, ale wyrazne. Zastanawiam sie czy jest jakas w miare prosta metoda na zmiekczenie tej wody. Z tego co sie dowiedzialem na forum to na twardzych wodach dobrze wychodza piwa ciemne, ale czy ta moja nie jest przesadnie ciezka? Dzieki bardzo. Osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Możesz albo zagotować wodę i zmniejszyć jej twardość lub zmieszać z bardzo miękką wodą z jakiegoś marketu i w ten sposób obniżyć zawartość poszczególnych elementów w wodzie - to sposoby w miarę szybkie i dość tanie. Drożej to zakup jakiegoś systemu do RO (odwróconej osmozy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Czesc, Dzieki za szybka odpowiedz. Gotowanie troche mi nie pasuje ze wzgledu na uzycie energii. Myslalem o rozcienczaniu z woda destylowana i chyba tego sprobuje. Pozdrawiam Osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 zajrzyj tu: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 fajne to Dzieki Korzen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Kup sobie filtr dafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Dobry, Wiesz co INTseed. Uzywam podobne filtry, ale problem z nimi i z gotowaniem wody jest taki ze po zabiegu nie weim ile dobrego w wodzie zostalo, a ile sie wytracilo czy przefiltrowalo. Tak sobie mysle czy producent moze podac jaka jest wydajnosc tych filtrow - wtedy mialo by to sens. Mysle jednak, ze wody do Pilsa tym nie uzyskam Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Można też patrzeć że ci dużo syfu odfiltruje. Na pewno woda będzie mniej twarda. A jak to zmierzyć to już nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Napisalem do Dafi czy beda mi w stanie podac procent odfiltorwania. Jak dostane odpowiedz to wkleje tutaj. Zycze milego dnia. osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Panowie, z punktu widzenia piwowara domowego twardość wody (w sensie twardości ogólnej czyli zawartości wapnia i magnezu) jest w większości przypadków pożądana. Zawarty w wodzie wapń m.in. obniża pH zacieru, wspomaga klarowanie się gotowego piwa. Zwykle problemem twardej wody jest jej, z reguły wysoka, alkaliczność (twardość węglanowa, w większości za nią odpowiada HCO3). Jest to bufor utrudniający obniżanie się pH zacieru, a wysokie pH zacieru czy brzeczki zwiększa wypłukiwnie tanin ze słodu i chmielu. Wszelkie odkamieniacze do wody bazujące na żywicy jonowymiennej "wymieniają" jony wapnia i magnezu na jony sodu. Dodatkowo zawartość HCO3 raczej się nie zmienia. Zatem używanie filtrów dzbankowych lub odkamieniaczy przepływowych tego typu jest mocno dyskusyjne. Do celów piwowarskich zostaje nam zatem zmiękczanie wody przez jej mieszanie z wodą destylowaną lub RO, bądź też użycie samej wody z filtra RO z ewentualnym dodatkiem różnych soli żeby zbudować pożądany profil. Co do samej alkaliczności natomiast, to - jeśli poziom HCO3 nie jest kosmicznie wysoki - wystarczy do zacieru oraz wody do wysładzania dodać pewną ilość (z reguły po kilka ml) kwasu (zwykle fosforowy lub mlekowy). Zgrubne ilości wylicza większość dostępnych kalkulatorów piwowarskich dot. wody. koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Czesc Sihox Dzieki za info. Czy poziom HCO3 = 558 w mojej wodzie jest kosmicznie wysoki czy jeszcze nie? Pobawie sie pozniej tymi kalkulatorami. P.S. Pozdrowki od Lomzyniaka osatronix Edytowane 3 Lipca 2019 przez osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 8 minut temu, osatronix napisał: Czy poziom HCO3 = 558 w mojej wodzie jest kosmicznie wysoki czy jeszcze nie? Zdecydowanie Ale strzelam, że to błąd w rachunkach po prostu i faktycznie masz tego mniej. Najlepiej jakbyś ten parametr także miał w raporcie, bo szczerze - nie wiem czy mając pH wody i część składu jonowego da się wyliczyć wodorowęglany. 12 minut temu, osatronix napisał: P.S. Pozdrowki od Lomzyniaka O zobacz jaki świat mały! Dzięki i wzajemnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 4 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Witam, Obliczylem to w ten sposob: piwo.org: "Głownym winowajcą alkaliczności wody jest jon HCO3, możemy więc wyliczyć jego zawartość w ppm mnożąc alkaliczność (podaną jako CaCO3) przez współczynnik 61/50. I odwrotnie, mając stężenie HCO3 w ppm możemy wyliczyć alkaliczność (mnożąc przez 50/61)." https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody CaCO3 = (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 CaCO3 = (121/20 + 37.8/12.1) x 50 CaCO3 = (6.05 + 3.1) x 50 CaCO3 = 9.15 x 50 CaCO3 = 458 HCO3 = CaCO3 x (61/50) HCO3 = 458 x 1.22 HCO3 = 558.76 Wydaje mi sie, ze zrobilem to poprwnie. Moze potwierdzic to jakis chemik / biolog? Ponizej odpowiedz od dafi.pl. Moze sie komus przyda. "Wyniki pokazują ze woda jest bardzo twarda. Filtr AGD+ zawiera w swoim składzie większości żywicę jonowymienna i około 10% węgla aktywowanego. Żywica odpowiada za zmiękczenie wody, w momencie zapełnienia się jonami pochodzących z twardości wody czyli wapniem i magnezem jej zdolność jonowymienna wygaśnie i filtr przestanie zmiękczać wody. Na początku filtracji redukuje twardość wody o 80% , 50 litr to około 50%, 100 litr około 30% . Testy były prowadzone na trochę miększej wodzie niż Pana woda. Przy takich wynikach kamień w czajniku może pojawić się szybciej niż po 50 litrach. Może być tak ze będzie trzeba wymieniać go częściej tak co 2-3 tyg." Dzieki osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Alkaliczność to nie to samo co twardość ogólna, choć oba parametry podaje się w CaCO3. Wylicznie wg mnie jest niepoprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się