sali Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Proszę o pilną pomoc, nie zauważyłem że w zestawie do robienia piwa słody nie były ześrutowane. Miałem dużo rzeczy na głowie i po prostu wsypałem bez przyglądania się. W każdym razie drożdże zadałem w nocy jak się piwo schłodziło. To jest alt, balingomierz pokazał 12... Wylać to czy, jednak robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Zostaw wylać zawsze zdążysz tym bardziej że coś tam się zatarło i jest cukier w brzeczce. Dziwne że aż tyle blg Ci wyszło na nie ześrutowanym słodzie chociaż nie wiem w ile celowałeś i ile było słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 14 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 (edytowane) Godzinę temu, dan737 napisał: Zostaw wylać zawsze zdążysz tym bardziej że coś tam się zatarło i jest cukier w brzeczce. Dziwne że aż tyle blg Ci wyszło na nie ześrutowanym słodzie chociaż nie wiem w ile celowałeś i ile było słodu. Dziwne bo zestaw był na 12 blg. Wczoraj jak mierzyłem było dość późno w nocy i na zewnątrz było mi trochę ciężko odczytać, ale temperatura była jeszcze bliżej 25 stopni. Teraz sprawdziłem wychodzi 15 blg. Tyle że wyszło dużo mniej warki, bo w zbiorniku mam 16 litrów zamiast 22 (sporo odparowało podczas gotowania), być może to jest przyczyna. Chyba na razie faktycznie poczekam, zaczęło dość mocno bulgotać teraz. Edytowane 14 Lipca 2019 przez sali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Obyś nie fermentował w tych 25C chyba że to kveiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 42 minuty temu, sali napisał: Teraz sprawdziłem wychodzi 15 blg Jeżeli wyszło mniej o wyższym ekstrakcie niż zakładany to wygląda że wszystko jest ok więc przeprowadź poprawnie fermentacje i powinno być git Nie miałem nigdy takiego przypadku żeby zacierać nie rozdrobniony słód ale na prostą logikę jeżeli ziarno oddało cukry to myślę że piwo się powinno udać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Właśnie chciałem zlewac do butelek, jak otworzyłem fermentor to na wierzchu jest spory korzuch, może tak być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Bardzo ładne, zielone elementy wskazują na pleśń. Na moje do wylania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 17 minut temu, Pan Łyżwa napisał: Bardzo ładne, zielone elementy wskazują na pleśń. Na moje do wylania. Teraz już nie wiem bo w międzyczasie wlalem glukoze i lekko zmieszalem. Natomiast jest dużo białego grubego nalotu takiego matowego jak na serze plesniowym. Trudno wyleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się