Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 20 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) Szanowni Forumowicze Dziś udało mi się sklecić dwie styropianowe lodówki na fermentatory. Czemu dwie? Bo mi sprzedać na arkusze nie chcieli. Ale sprytnie zagadałem i zaproponowali mi rabat na prawie 20 zł na styropianie za pakę więc zamiast 60 zł zapłaciłem za nią 40zł Ale do rzeczy. Wszędzie piszą, że należy i warto po od fermentowaniu piwa w butelkach należy schłodzić je do 15 stopni i trzymać parę tygodni. No ale, że moja dostępna piwnica pozwala mi tylko na okolice 20 stopni to nie poszaleje. Z nadmiernej ilości styropianu i ścinków poustawiałem zarys takiej lodówki. Niestety nie da rady włożyć kraty na kratę bo zabrakło oczywiście około 2 centymetry - bo jakby też miało być idealnie co nie? No więc tak lodówka pomieści na pewno 2 kraty (40 browarów). W nie powkładam na każdą skrzynkę jeszcze 12 browarów tak jak na zdjęciu. Ile z boku wejdzie nie wiem, ale warka 23 l wejdzie jedna na pewno, ale sądzę że wejdą dwie. Nie wiem tylko jaki wpływ będzie mieć na to wszystko sąsiedztwo bliskie zamrożonych butelek i piwa. Argumentowanie że nic mi nie szkodzi spróbować nie przemawia do mnie XD Bo jak się uprę to jeszcze jedną lodówkę na fermentor zrobię, a nawet dwie. Pójdę do urzędu celnego i zgłoszę założenie browaru ? Edytowane 20 Lipca 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Lodówka tego typu działa choć jest mocno upierdliwa. Musisz co parę dni wymieniać wkłady, to kwestia samozaparcia po jakim czasie się odechce. W kwestii logistycznej: wyjmij skrzynki, wejdzie sporo więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 (edytowane) Wadą takie rozwiązania - bo robiłem kiedyś podobnie - jest to że temperatura piwa w skrzyni ma straszne wahania... Kilka warek tak trzymałem, i potem piana w tych piwach bardzo szybko się redukowała... Nie mam oczywiście pewności, czy decydującym czynnikiem były wahania temperatury, ale za https://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wpływające_na_jakość_piany na pewno to nie pomagało... Edytowane 23 Lipca 2019 przez rkkr Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się