Skocz do zawartości

Grodziskie-prośba o pomoc z dobraniu zasypu.


yakuzz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pomysł na zrobienie piwa zbliżonego do grodziskiego, z małym akcentem pilzneńskiego słodu. Niestety jestem uczulony na pszenice i zamiast tego chciałbym użyć słodu orkiszowego- nie ma wędzonego i nie mam pomysłu jak uzyskać aromat charakterystyczny dla grodziskiego?.Myślałem o płatkach dębowych, Macie jakiś pomysł jak ew. zmienić recepturę albo jakie dodatki dorzucić aby zbliżyło się do grodziskiego.

Mój pomysł na zasyp:

2kg słód orkiszowy

1kg słód pilzneński

100g łuska ryżowa

chmiel lubelski 50g. 20g na 60 min. 30g na 10min.

zacieranie na lenia 68C 60min.

drożdże S-33

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to poszukaj  jęczmiennego wędzonego czymś innym niż dąb (bo chyba takiego nie ma), żadne płatki nic nie dadzą.

Ewentualnie obwędz jeczmienny nad ogniskiem,czy jakąś komorą skleconą na szybko,no chyba,że masz wędzarnie,albo chociaż jakiś znajomy.

 

Ostateczność to chyba aromat dymu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Kup słód wędzony ze Steinbacha, zmieszaj z podstawowym słodem 1:2 (1 kg wędzonego, 2 kg orkiszowego czy tam pilzneńskiego), chmielenie ok, drożdże ok. Ten słód jest wędzony drewnem bukowym, jest dość intensywny, daje fajne szynkowe nuty, zero kabli, apteki itp. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.