yakuzz Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Witam, mam pomysł na zrobienie piwa zbliżonego do grodziskiego, z małym akcentem pilzneńskiego słodu. Niestety jestem uczulony na pszenice i zamiast tego chciałbym użyć słodu orkiszowego- nie ma wędzonego i nie mam pomysłu jak uzyskać aromat charakterystyczny dla grodziskiego?.Myślałem o płatkach dębowych, Macie jakiś pomysł jak ew. zmienić recepturę albo jakie dodatki dorzucić aby zbliżyło się do grodziskiego. Mój pomysł na zasyp: 2kg słód orkiszowy 1kg słód pilzneński 100g łuska ryżowa chmiel lubelski 50g. 20g na 60 min. 30g na 10min. zacieranie na lenia 68C 60min. drożdże S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmuss Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Orkisz to też pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuzz Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Tak, wiem ale na orkisz nie jestem uczulony ?, jakieś wsparcie odnośnie zasypu lub dodatków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 No to poszukaj jęczmiennego wędzonego czymś innym niż dąb (bo chyba takiego nie ma), żadne płatki nic nie dadzą. Ewentualnie obwędz jeczmienny nad ogniskiem,czy jakąś komorą skleconą na szybko,no chyba,że masz wędzarnie,albo chociaż jakiś znajomy. Ostateczność to chyba aromat dymu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Cześć. Kup słód wędzony ze Steinbacha, zmieszaj z podstawowym słodem 1:2 (1 kg wędzonego, 2 kg orkiszowego czy tam pilzneńskiego), chmielenie ok, drożdże ok. Ten słód jest wędzony drewnem bukowym, jest dość intensywny, daje fajne szynkowe nuty, zero kabli, apteki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuzz Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Dzięki wielkie Panowie, opiszę co wyszło. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się