Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Witam, pewnie nie jedena osoba miała okazję spróbować piwo Świąteczne od kormorana. Mi piwo przypadlo do gustu i może w nastepnym miesiącu bym chciał spróbować zrobic taki wynalazek. Dajmy na to tak by pod koniec października butelkować. Więc do świąt lub do następnych świat powinno być ok. Czytałem również opisy innych świątecznych piwy. Zastanawiałem się nawet przez chwilę nad ekstraktem coopers a famili amber ale ktore mam zamiar dziś zrobić. Ponoć ma posmak piernika. Na stronie kormomorana znalazłem taki skład: Parametry piwa: Składniki: woda, słód jęczmienny jasny, słody jęczmienne ciemne, cukier, chmiel, goździki, cynamon, skórka pomarańczy, imbir, ziele angielskie, kardamon, aromaty naturalne. Metoda warzenia: tradycyjna Pasteryzacja: Tak Gatunek piwa: ciemne, świąteczne Zawartość alkoholu: 6,1% obj. Ekstrakt: 16,5% wag. Barwa: ciemno-wiśniowo-brązowa Termin przydatności do spożycia: 91 dni Opakowania: butelka 500 ml Chciałbym wykorzystać ekstrakty slodowe zamiast zacierania. Cukier mógłbym zastąpić miodem. Ogólnie pewnie resztę owych rzeczy można poddać w ilości takich jak się robi wino grzaniec. Dobija mnie tylko informacja o aromacie naturalnym wtf? Jak oni zrobili posmak piernika dodali go? Na zimna? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 On 8/1/2019 at 3:59 PM, Ravage miodosytnik said: Jak oni zrobili posmak piernika dodali go? Piernikowość, czy to w piwie, czy w cieście, bierze się z przypraw, w pierwszej kolejności z cynamonu, stąd na liście składników wyprzedza on inne przyprawy. Poza wymienionymi można też eksperymentować z innymi, na przykład z anyżem. Na niektóre przyprawy trzeba bardzo uważać, np. kilka ziarenek ziela angielskiego może zdominować piwo. Sugerowanych proporcji nie ośmielam się podawać, bo moje eksperymenty z piwami piernikowymi jak dotąd nie zakończyły się żadnym sukcesem. Podpowiem tylko, że gdy przygotowuję przyprawę do ciasta, mieszam wszystko w moździerzu do uzyskania satysfakcjonującego zapachu. Wrzuca się toto raczej na ostatnie minuty gotowania. On 8/1/2019 at 3:59 PM, Ravage miodosytnik said: Cukier mógłbym zastąpić miodem. Miód z kolei dawałbym na burzliwą, gdy brzeczka trochę już przefermentuje. On 8/1/2019 at 3:59 PM, Ravage miodosytnik said: Dobija mnie tylko informacja o aromacie naturalnym wtf? Niektóre dodatki psują pianę, być może coś takiego dodano w postaci aromatu. Możliwe też, że jakaś przyprawa była droga, mało wydajna lub w inny sposób kłopotliwa. Nie ma czym zaprzątać sobie głowy. Oczywiście, kwestia mieszanki przypraw to jedno, a dobre piwo bazowe to drugie. Spartaczona fermentacja popsuje większość efektu i piwo będzie się nadawało co najwyżej na grzańca, gdy np. będzie cuchnąć piernikiem wymieszanym z rozpuszczalnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, vmario napisał: Miód z kolei dawałbym na burzliwą, gdy brzeczka trochę już przefermentuje. Ciekawe podejście z tym by dodać w trakcie. I tutaj pojawia się problem miodu czy poprostu go rozwodnić i gotowac jak do dmiodu pitnego i dolać potem do brzuliwej aby otrzymać pełne 23 litry piwa czt raczej w piwie go rozmieszać? Czyli dajesz wszystkie przyprawy naraz nie wiem na 15 minut gotowania brzeczki pod koniec? czy można pokombinować z przepisami na grzańca wino i dać takie komponety. Zastanawiałem się chwilę nawet nad przyprawą do grzańca w fixie juz nie wiem kto to robi czy knor czy kamis gdzieś widziałem. Ale zgaduje ze sierze przyprawy lepsze by były. przy okazji ktoś bawił się liofilizowanymi owocami na zimno np? w proszku malina czy truskawka Znalazłem na forum taki przepis: Czy drożdże tutaj zaproponowane są w porządku? Zaskoczyło mnie to ze są wymieszane. Surowce Słody słód pilzneński 2,00kg słód pszeniczny 3,50kg słód barwiący żywiecki 0,50kg Chmiele chmiel Drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale i Safbrew WB-06 Inne dodatki kardamon 3 ziarenka ziele angielskie 1g cynamon 4g imbir 2g gałka muszkatołowa 3g Czy można byto zastąpić ekstraktami np jeden ciemny, jeden jasny? Zapomnieć o przenicy której nie lubie albo dodać jej na smak z 250 g i resztę z słodu pizneńskiego. Tutaj pojawia sie w końcu moje pytanie o płatki owsiane. Dają one taki gładki smak. Tylko ze jak widzę przepisy są one dodawane na zasadzie zacierania a czy da rade je pogotować w brzęczce jakis czas czy to nidy rydy tak? bo tez bym wtedy zpróbował Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said: Ciekawe podejście z tym by dodać w trakcie. I tutaj pojawia się problem miodu czy poprostu go rozwodnić i gotowac jak do dmiodu pitnego i dolać potem do brzuliwej aby otrzymać pełne 23 litry piwa czt raczej w piwie go rozmieszać? Jaki sens miałoby gotowanie miodu i dodawanie go w trakcie burzliwej? Skoro już mielibyśmy się zgodzić na odparowanie jego aromatów, to wrzućmy go do kotła i zniknie problem potencjalnej infekcji. Za to rozwodnienie może mieć sens, żeby miód szybko i równomiernie rozprowadził się w brzeczce zamiast np. opaść na dno i zgotować drożdżom piekło. On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said: Czyli dajesz wszystkie przyprawy naraz nie wiem na 15 minut gotowania brzeczki pod koniec? Zazwyczaj daję wszystkie przyprawy na 10, ewentualnie 5 minut przed końcem. On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said: czy można pokombinować z przepisami na grzańca wino i dać takie komponety. Zastanawiałem się chwilę nawet nad przyprawą do grzańca w fixie juz nie wiem kto to robi czy knor czy kamis gdzieś widziałem. Ale zgaduje ze sierze przyprawy lepsze by były. Fiksy zawierają zupełnie zbędną dla nas mąkę. Poza tym większa frajda i możliwości (także na błąd) daje samodzielna kompozycja. On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said: przy okazji ktoś bawił się liofilizowanymi owocami na zimno np? w proszku malina czy truskawka Wiem, że truskawka liofilizowana była stosowana, ale mnie efekt nie powalił, choć truskawka w piwie z reguły kończy się źle. W teorii owoce liofilizowane są super, bo nie zawierają zbędnej wody tylko samo dobro. Myślę, że kiedyś skorzystam. Tymczasem polecam podcast „Alchemia” i odcinek o owocach. On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said: Znalazłem na forum taki przepis: Czy drożdże tutaj zaproponowane są w porządku? Zaskoczyło mnie to ze są wymieszane. Wyeast 1388 Belgian Strong Ale i Safbrew WB-06 Dziwny przepis, nie ma najważniejszego składnika, czyli wody, stąd nieznany jest ekstrakt początkowy. Chmiel — zagadka. Drożdże zapewne mogą być i takie, i takie, choć wybór dziwny, bo to nie są odpowiedniki, łączy je tylko estrowość i fenolowość, z tym że dająca różne aromaty. On 8/5/2019 at 9:16 PM, Ravage miodosytnik said: Czy można byto zastąpić ekstraktami np jeden ciemny, jeden jasny? Zapomnieć o przenicy której nie lubie albo dodać jej na smak z 250 g i resztę z słodu pizneńskiego. Tutaj pojawia sie w końcu moje pytanie o płatki owsiane. Dają one taki gładki smak. Tylko ze jak widzę przepisy są one dodawane na zasadzie zacierania a czy da rade je pogotować w brzęczce jakis czas czy to nidy rydy tak? bo tez bym wtedy zpróbował Tu ci nie pomogę, nie znam się na ekstraktach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 W dniu 5.08.2019 o 21:16, Ravage miodosytnik napisał: Czy można byto zastąpić ekstraktami np jeden ciemny, jeden jasny? Ekstrakty jak najbardziej można mieszać. Jednak w tym przypadku najbardziej odpowiedni zestaw to ekstrakt słodowy jasny + ekstrakt słodowy pszeniczny. Barwiący możesz namoczyć w gorącej wodzie przez pół godziny dla ciemniejszego koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 (edytowane) Poczytałem pomyślałem nad tym przepisem trochę i doszedłem do takich wniosków: Oczekiwana ilość gotowego piwa - 22l oczeiwane blg według brewness.com 17.5 blg warzenie z ekstraktów: ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1,7 kg ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,4 kg ektrakt suchy gozdawa około 650g miód gryczany 2.2kg własny przyprawy: imbir świeży krojony- 10g skórka słodkiej pomarańczy 50g goździki 5g kardamon 4g laska cynamonu 5g pałamany rozważam gałkę ale się jej boje chimel: marynka, lubelski Ekstrakty zaczynam gotować w objętości około 10l (garnek 15l) chmielenie podczas warzenia: marynka 30g na 60 min lubelski 20g na 30min przed koncem przyprawy na 30min przed końcem dodaje pożywkę do piwa nie zaszkodzi strong ferm beer yeast 5g drożdze t58 koniec warzenia dodaje miód gryczany i staram się jak najszybciej schłodzić wlewam około 3l lodowatej wody i do wanny (brak chłodnicy) zajmnie mi to jakies 60min i dopełnie lodowata wodą do 23 l temperatura docelowa 15-16 stopni i w takiej temperaturze chce fermentować doświadczenie mam dobre z s-04, ale rozważam T-58 i us-05. Te pierwsze z racji ze są dedykowane do piw korzennych chodz boje się czy to nie bedzie za duże kombo. S-04 są raczej czyste w smaku nie mam jakiś zastrzeżeń do nich. No i oczywiście wszyscy chwalą us-05. Jakie są wasze rady, wątpliwości co do tego przepisu? Dla ludzi oburzonych włożeniem miodu do wrzątku uspokajam nic mu sie nie stanie jeśli będzie szybko schłodzony no i nie daje go w celach zdrowotnych tylko smakowych zakładam ze butelkwoanie będzie po około 3 tygodniach od startu Edytowane 26 Września 2019 przez Ravage miodosytnik zmiana parametrów przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Też myślę nad świątecznym ale chyba skorzystam z tego zestawu: https://allegro.pl/oferta/piwo-swiateczne-ok-17blg-20l-domowa-receptura-6592514312 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 No też myślałem na tymi przyprawami fixami. Ale ktos mówił ze tam mąka moze byc i ze sie nie nadają. A tam w ofercie jest taki o to fix przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 1 godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał: mąka moze byc To trzeba znaleźć fix bez. Np."węgierskie" Kotanyi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 A ja jestem ciekaw tych t58 i ile mi zejda z 15 blg i jaka temperaturę najlepiej nastawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Dobry imbir jest w Lidl'u. Kupić, wysuszyć, pokroić, ewentualnie gotowy, ale taki w kawałkach, niemielony. Podobnie z laską cynamonu-po prostu połam na kawałki. Jakby skórka była swieża, to ok, ale suszonej, to dość dużo. Kardamonu zważ 3g, a potem wyłuskać ziarenka i tę ilość dodaj, w zupełności wystarczy. Goździków też w okolicach 3g, gałki też w okolicach cynamonu, czyli na kawałki nożem, natomiast wagowo 1/4 cynamonu. Przyprawy daj razem z Lubelskim i na 30 minut. S-04 jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Uh czytam dużo tego i wszyscy chwala te s. 04 inni że us-05 lepsze. A t58 kontrowersyjne widzę. I chyba mogą dać fajny efekt i zejść do tych 5 blg ale chyba trzeba ucelkwac w dobra temperaturę. Tylko jaka ona jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 W środę przymierzam się do świątecznego na t58, opisze efekty fermentacji a wykonam ja chyba w 20* przez pierwsze 3-4dni i stopniowo bede zwiększać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Nie jest to za wysoka temperatura na t58? Nie bexzie to za bardzo estrowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Zalecana temperatura 15-24* może zacznę faktycznie od niższej tak jak np 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się