np-trudny Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Witam, jestem w trakcie fermentacji pierwszej warki (AIPA). Drożdże zadałem w niedzielę o 21.30, od poniedziałku w fermentorze utrzymywała się 1.5cm piana i okresowe bulgotanie z rurki fermentacyjnej. Dziś rano (środa, po 84 godzinach od zadania drożdży) zobaczyłem, że piana w dużym stopniu opadła i pozostawiła na ściankach fermentora osad przypominający barwą rozrobione w wodzie drożdże. Drożdże nie mają za ciepło - obecnie utrzymuje się jakieś 19-20 stopni (według odczytu z termometru ciekłokrystalicznego). Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 19-20 stopni to temp. otoczenia czy temp. brzeczki? Jeśli otoczenia to we wiadrze mogłeś mieć pewnie ok 22-23°C a w takiej temperaturze to możliwe, że fermentacja zmierza już ku końcowi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
np-trudny Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) 8 minut temu, rkkr napisał: 19-20 stopni to temp. otoczenia czy temp. brzeczki? Jeśli otoczenia to we wiadrze mogłeś mieć pewnie ok 22-23°C a w takiej temperaturze to możliwe, że fermentacja zmierza już ku końcowi... Mowa o temperaturze brzeczki. Fermentacja wystartowała ciepło, około 24°C było przez pierwsze kilkanaście godzin zanim znalazłem sposób na obniżenie temperatury (łagodne). Od niedzieli jest już ~20 Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez np-trudny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 4 minuty temu, np-trudny napisał: Fermentacja wystartowała ciepło, około 24°C było przez pierwsze kilkanaście godzin Można założyć, że przez pierwsze 2 doby temp.brzeczki było mocno powyżej 20°C... wiec to normalne, że większość cukrów już przefermentowała... pewnie wyjdą Ci wady od takiego schematu fermentacji.. Na przyszłość postaraj się schłodzić brzeczkę do tych powiedzmy 17-18°C i dopiero wtedy zadawaj drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się