Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Szanowne koleżanki i koledzy. Odbiegajac od tematu piwa, chciałem chwilę skupić uwagę na temacie produkcji miodów pitnych. Ze względu na warunki nie mogłem się bawić w steropianowe lodówki więc fernentowalem w temp 21 stopni w pokoju. Smaki wyszły dobrze ale napewno bylo by lepiej gdyby było chłodniej. Z jakimi drożdżami macie doświadczenia i jakie polecacie? Chyba najfajniej działają drożdże bayanus 995. Zachwycilem się drożdżami starovar gdzie miody osigały 21 procent. Tyle mi się nie udało, ale miałem wrażenie że one wypalały smak i ostro fementkwaly. Podnosił temp nawet o 10 stopni. Drugim moim zagadnieniem jest tak aby ruszyć 700 litrów nastawu. Np by przygotować w wiadrach fermentacyjnych 2x25 l miodu trojniaka i rozhulac to na tydzień. Następnie dodać to do 700l identycznego nastawu schłodzone wszystko do odpowiedniej temperatury tylko jakiej? Poniżej drożdże jakie testowałem. Próbował ktoś wyhodować drożdże z plastra pszczelego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Ze swojego sporego doświadczenia polecam bs103 http://centrumfermentacji.pl/index.php/pl/produkty/do-wina Mnie nie zawiodly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał: Następnie dodać to do 700l majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Twierdzisz że nie na mnoży się tyle drożdży by to ruszyło? Chodzi o obniżenie kosztów użycia drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zadzwoń do tego gościa co podałem link. Sporo ci wyjaśni sprzedają kilka ton drożdży rocznie kupują u niego z apisu i kasztelewicz. I u niego w dużych paczkach jest sporo taniej. Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 17 godzin temu, Marcin Skwira napisał: Ze swojego sporego doświadczenia polecam bs103 Mi z kolei nie przypadły do gustu, jak zresztą wszystkie bayanusy. Lalvin 71B mają dobre opinie u miodosytników zza oceanu i są dostępne w dużych paczkach:http://www.janlubera.pl/produkt/396,drozdze_lalvin_71b_500g.html Mi osobiście nie podeszły (przy cydrze, miodu na nich nie próbowałem). Stężenie cukrów w trójniaku jest na tyle duże, że nie namnożą się bardzo (stąd dla trójniaka zalecana dawka sucharów to 1-1.5g na 1 litr, podczas gdy standardowa dawka winiarska to 20g na 1hl). Dałoby się namnożyć pewnie w lżejszym nastawie, a potem dodać miód, ale wydaje mi się, że na pożywkę wydasz wtedy więcej niż byś wydał na drożdże (na samym DAPie bym się nie odważył). 17 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Następnie dodać to do 700l identycznego nastawu schłodzone wszystko do odpowiedniej temperatury tylko jakiej? Takiej jak dolna granica dla szczepu, który planujesz użyć lub nawet minimalnie poniżej 17 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Próbował ktoś wyhodować drożdże z plastra pszczelego? Można, tylko po co? Niezły rozmach nastawiać 7 hekto trójniaka a oszczędzać stówkę czy dwie na drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 6 godzin temu, tibek napisał: Niezły rozmach nastawiać 7 hekto trójniaka a oszczędzać stówkę czy dwie na drożdżach. W zasadzie 100 czy 200 nie robią dużej różnicy przy ostatecznej cenie butelki/ Jednak szukam oszczedności. Na samym DAP nie robię. Robię jeszcze na pożywce Activ - jakiś witaminy. Generalnie miał nas uczyć technolog robienia miodów pitnych i zrobić miał z nami parę na stawów. Ktos go tam wynajął i opłacił, a on się ulotnił. Zaś my zostaliśmy z inwestycją... No i teraz szukam prostej drogi do nauczenia się miodosytnictwa. Zrobienie miody na 15-25 litórw nie jest wyzwaniem - z 12 nie udały się 3 wywyniku zbyt wielkiego kombinowania i testowania jaka ilość cukrunie sprzyja życiu drożdży więc na tym polu mam spore sukcesy. Zaś ruszenie 700 litrów to już wyzwanie. Dlaczego chce rozpoczynać fermentacje w wiadrach z powodu kiepskiej przygody jaką miałęm z nastawem na dwójniaka gdzie z temperatury 25 temp skoczył do 35 na tydzien i nie dało rady tego zbić. Temperaturę w 25 litrach łatwiej opanować. Bo można zrobić duży nastaw 700 litrów z niego spuścić 25-50-75 litrów do wiader fermentacyjnych zaszczepić je drożdżami i schłodzić je podczas fermentacji do tych 16 stopni. zaś pozostałe 675-650-625 litrów w tym czasie sie schłodzi na spokojnie do 16 stopni. Kiedy w wiadrach burzliwa będzie mieć 3-4 dzien licze że ilość drożdży się też mocno namnoży. Tutaj widzę szanse na zaoszczędzenie tej stówki. Szukam słabych punktów w tym planie. Wskazujecie że może nie dać rady przy dwóch 50 litrach burzliwej - tak w sumie podejrzewałem ze może być za mało. Więc porostu zastanawiam się jak to rozpracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Teraz wszystkie miody jadę na tokajskich i jestem bardziej niż zadowolony. Potem beczka robi resztę roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zrobilem juz kilka wiader 30litrowych miodow, dwojniaki i trojniaki, uzywam tylko i wylacznie bayanusow, ale kupuje oryginalnie zapakowane paczki, hermetycznie, i nie ma problemu z niczym, jest to jeden z najlepszych szczepow, szybko klaruje, i ladnie odfermentuje, nawet z blg 50 daja rade, wina wychodza super, a nawet uzylem ich do zrobienia zacieru kukurydziano-jeczmiennego, i jeszcze nigdy nie bylo problemowWysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 A czy może, któryś z Kolegów korzystał z tych drożdży i chciałby podzielić się uwagami? https://browin.pl/sklep/produkt/400370/drozdze-suszone-do-miodow-pitnych-10g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się