damian511 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Czesc mam problem z fermentacja brewkitu coopers irish stout, fermentacja przy 22 stopnich trwa już 12 dzień i z rurki wciąz co ok 11 minut wydobywa się powietrze, czy czekać dalej aż przestanie zupelnie bulkać czy przelewać do butelek? Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez damian511 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Żeby stwierdzić czy fermentacja trwa należy sprawdzić czy nadal spada ekstrakt. Jeżeli przy pomiarach w odstępie np dnia lub dwóch ekstrakt jest ten sam, to znaczy, że drożdże zakończyły fermentacje. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Coś podobnego zauwazyłem u siebie z tym ektraktem, może jednak nie tak często jak u ciebie bombluje ale jednak bąbluje. zato pomiary areometrem od 2 tygodni takie same. Inna sprawa to nie wime czy to sie nie zakaziło. A jakich drożdży używasz? Tych z opakowania? Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) drozdze uzylem te co byly w zestawie, w smaku nie bylo jakies gorzkie i nie smierdzi wiec mam nadzieje zę się nie zakazilo, zmierzyłem wlasnie i poziom piwa był do czerwonej lini: Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez damian511 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) 1.006 FG to jest 1,5 BLG, czyli już prawdopodobnie po fermentacji. Sprawdz przez kolejne dwa dni czy się nie zmienia i jeśli nie to można butelkować. W rurce bulka bo uwalnia się CO2 rozpuszczone w piwie - to normalna rzecz i bulkanie nie jest żadnym wyznacznikiem tego czy fermentacja trwa czy już jest po. Rurka umożliwia wypuszczanie CO2 i jednocześnie zamyka dosęp powietrza i róznych robaczków z zewnąrz, aby uniknąć zakarzenia - i to tyle. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez msto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 A cukromierza nie masz? blg? zrób pomiar za 5 dni i zobacz czy będzie inne wskazanie. Mi od fermentował jedynie do 3,5 blg z 13 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 to jest cukromierz tylko trzeba przeliczyc do blg, ok bede sprawdzal i zobacze czy sie zmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się