Skocz do zawartości

Clair de Lune


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

#124 poszło do butelek. Ma coś koło 4.8% bo skończyło na 2.5°Blg. Jak sądzę było więcej, bo pomiar był w 24°C, ale co za różnica.

 

Na razie nic belgijskiego w nim nie czuć, ale Galaxy również nie. W każdym razie sądzę, że zapowiada się nieźle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#124 poszło do butelek. (...)

 

Na razie nic belgijskiego w nim nie czuć, ale Galaxy również nie. W każdym razie sądzę, że zapowiada się nieźle.

To chyba nic dziwnego, bo w warce 124 ani galaxy ani belgijskich drożdży ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#127 Blondynka P

warzone 27.06.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (Soufflet) 3.10kg
  • słód monachijski (DMGP/Strzegom) 0.40kg
  • słód karmelowy 30 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 14g
  • Lomik gran. 2013 4.5% a-k 30g
  • Sybilla gran. 2013 5.5% a-k 30g

Drożdże:

  • WY1332 Northwest Ale I pok. (starter)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (10l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25l

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • FWH - 14g Iunga
  • 10' - 30g Lomik
  • 0' - 30g Sybilla

 

Wybicie 21.5l 11.5°Blg. Drożdże zadane 28.06.2014 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 19°C (otoczenie 16°C). W wiadrze po rozcieńczeniu do 11°Blg mam 21 litrów.

 

Przełom ładny, gruby, jednak brzeczka nastawna mętna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#128 Blondynka G

warzone 05.07.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (Soufflet) 3.30kg
  • słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.40kg
  • słód karmelowy 30 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 13g
  • Galaxy gran. 2013 14.2% a-k 50g

Drożdże:

  • Danstar BRY-97 I pok. (uwodnione, 1 saszetka)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru)
  • gips 5g (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (11l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • FWH - 13g Iunga
  • 10' - 20g Galaxy
  • 0' - 30g Galaxy

 

Wybicie 24l 11.2°Blg. Drożdże zadane 05.07.2014 wieczorem w temp. 20°C, fermentacja w temp. 20°C (otoczenie 17°C). W wiadrze mam 21 litrów, bo nie chciało mi się zbierać resztek z osadów.

 

Podczas chmielenia wyczuwalny był zapach kociego moczu, a brzeczka ponownie była wyjątkowo mętna, podobnie jak przy poprzednim piwie chmielonym Galaxy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wylicza mi niecałe 30 ibu, w 11-tce "do kosy" wystarczy. Galaxy ma ponad 14%.

 

Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie w różnych piwach. W IPA wyszło super, goryczka jest a jakby jej nie było, nie odwraca uwagi. Bardzo mi to odpowiada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#129 Zupa z gwoździa

warzone 06.07.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (Soufflet) 1.80kg
  • słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.70kg
  • słód pszeniczny (Weyermann, stary) 0.20kg
  • słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg
  • słód karmelowy 350 EBC (Castle Malting) 0.20kg
  • Carafa III Special 0.10kg

Chmiele:

  • Sybilla gran. 2013 5.5% a-k 30g

Drożdże:

  • MauriBrew Ale Y514 I pok. (uwodnione, 1 saszetka, przeterminowane o 7 m-cy)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (9l wody)
  • 75°C - 15' (+7l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25.5l

 

Czas gotowania: 75

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - 20g Sybilla
  • 10' - 10g Sybilla

 

Wybicie 22.5l 10°Blg. Drożdże zadane 06.07.2014 wieczorem w temp. 20°C, fermentacja w temp. 20°C. W wiadrze mam 20 litrów. Przy rozlewie piwo zostanie rozcieńczone litrem wody.

 

Jakieś stare drożdże znalazłem, do tego stary słód. Coś z niczego, zupa z gwoździa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#127 przelane na parę dni na cichą przy 2.2°Blg. Kolor zdecydowanie nie "blond", więc trzeba będzie wymyślić jakąś inną nazwę, na razie będzie po prostu "P".

 

Z piwa wyłowiłem jakieś 2 utopione muszki, ale na smak i zapach nie wyczułem w nim niczego podejrzanego, więc drożdże pójdą jutro rano robić kolejne piwesio.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#130 Porter

warzone 12.07.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (Soufflet) 2.60kg
  • słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 1.00kg
  • słód karmelowy 150 EBC (Castle Malting) 0.50kg
  • słód czekoladowy jasny (DMGP/Strzegom) 0.40kg
  • słód pszeniczny (Weyermann) 0.30kg
  • Carafa I Special (Weyermann) 0.10kg

Chmiele:

  • Sybilla gran. 2013 5.5% a-k 40g
  • Lomik gran. 2013 4.5% a-k 20g

Drożdże:

  • WY1332 Northwest Ale II pok. (gęstwa)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (12l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l

 

Czas gotowania: 90

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - 40g Sybilla
  • 10' - 20g Lomik

 

Wybicie 23 litry 14.2°Blg. Drożdże zadane 13.07.2014 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 20-21°C (otoczenie 18°C). W wiadrze mam 21 litrów. Brzeczka ma zupełnie inny smak niż moja zwyczajowa ze słodem brown - jest mniej "opiekana", za to znacząco bardziej "czekoladowa", też trochę "kawa z mlekiem". Zobaczę co z tego wyjdzie, dla porównania zrobię też "normalny" brown porter, konsumenci się wypowiedzą.

 

Przy okazji ponownie trochę sprzątania w magazynach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#131 Pale Ale

warzone 18.07.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (Soufflet) 4.10kg
  • słód pszeniczny (Weyermann, stary) 0.30kg
  • słód karmelowy 50 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg
  • słód karmelowy 150 EBC (Castle Malting) 0.10kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 15g
  • Mosaic gran. 2013 12.0% a-k 20g
  • Centennial gran. 2013 10.2% a-k 50g
  • Citra gran. 2013 13.6% a-k 50g

Drożdże:

  • Danstar BRY-97 II pok. (gęstwa)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • gips piwowarski 6g (do zacieru)
  • chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (12l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • FWH - 15g Iunga
  • 10' - 20g Mosaic + 10g Centennial + 10g Citra
  • 0' - 20g Centennial + 20g Citra
  • na zimno - 20g Citra + 20g Centennial (5 dni)

 

Wybicie 23.5l 13.5°Blg. Drożdże zadane 19.07.2014 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 21-22°C (otoczenie 18-19°C). W wiadrze 21.5 litra.

 

Brzeczka nastawna klarowna, kolor ciemne złoto/jasny bursztyn. Piękny zapach zapowiada niezłe wrażenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#127 P poszło do butelek ze 124g cukru białego w syropie (2.4v/v). Dziś pomiar pokazał 2.5°Blg, co mu daje 4.7% alko.

 

Kolor to jasny bursztyn, w smaku dość łagodne, goryczka bardzo krótka. Zobaczymy za jakiś miesiąc jak się ujawnią chmiele w aromacie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam w planie warzenie podobnego portera co Twoja warka #130. Zamierzam pominąć dodatek palonych słodów i kolor i smak "podciągnąć" czekoladowym jasnym i karmelowym 600 ze Strzegomia, łącznie nie więcej jak 10%-15% zasypu. Karmelowy 600 użyłem w moim IRA ( nie używałem palonych)i efekt końcowy był bardzo dobry.

 

PS. Wytrwałości w oczekiwaniu na spadek temperatury, u mnie też za wysoko na warzenie a piwa ubywa niestety.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#131 poszło wczoraj do butelek z syropem ze 120g cukru białego (2.4v/v). Skończyło na 3°Blg, co mu daje 5.8% alko.

 

Pachnie świetnie, goryczka też jest taka jak lubię, czyli mocna ale krótka. Straszny męt rozlewałem (piwo miało temperaturę 27°C!), ale już dziś się klaruje.

 

BRY-97 fajne drożdże, tylko za drogie względem US-05.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.