zgoda Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Coś tam miało być o Kiszczaku przy okazji któregoś z najbliższych piw, ale w tej sytuacji muszę uwarzyć trzy: "Ch***", "D***" i "Kamieni Kupa". Edytowane 14 Czerwca 2014 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 #124 poszło do butelek. Ma coś koło 4.8% bo skończyło na 2.5°Blg. Jak sądzę było więcej, bo pomiar był w 24°C, ale co za różnica. Na razie nic belgijskiego w nim nie czuć, ale Galaxy również nie. W każdym razie sądzę, że zapowiada się nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 #124 poszło do butelek. (...) Na razie nic belgijskiego w nim nie czuć, ale Galaxy również nie. W każdym razie sądzę, że zapowiada się nieźle. To chyba nic dziwnego, bo w warce 124 ani galaxy ani belgijskich drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 125 miało być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 126 przelałem do chmielenia na zimno, pomiaru gęstości nie robiłem, bo na powierzchni glut drożdżowy pływał. Do wiadra poszło po 30g Mosaic i Centennial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 #126 poszło do butelek ze 122g cukru białego (2.4v/v). Skończyło na 3°Blg, co mu daje 6.5% alko. Dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 #127 Blondynka P warzone 27.06.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (Soufflet) 3.10kg słód monachijski (DMGP/Strzegom) 0.40kg słód karmelowy 30 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 14g Lomik gran. 2013 4.5% a-k 30g Sybilla gran. 2013 5.5% a-k 30g Drożdże: WY1332 Northwest Ale I pok. (starter) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (10l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: FWH - 14g Iunga 10' - 30g Lomik 0' - 30g Sybilla Wybicie 21.5l 11.5°Blg. Drożdże zadane 28.06.2014 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 19°C (otoczenie 16°C). W wiadrze po rozcieńczeniu do 11°Blg mam 21 litrów. Przełom ładny, gruby, jednak brzeczka nastawna mętna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 #128 Blondynka G warzone 05.07.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (Soufflet) 3.30kg słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.40kg słód karmelowy 30 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 13g Galaxy gran. 2013 14.2% a-k 50g Drożdże: Danstar BRY-97 I pok. (uwodnione, 1 saszetka) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru) gips 5g (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (11l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: FWH - 13g Iunga 10' - 20g Galaxy 0' - 30g Galaxy Wybicie 24l 11.2°Blg. Drożdże zadane 05.07.2014 wieczorem w temp. 20°C, fermentacja w temp. 20°C (otoczenie 17°C). W wiadrze mam 21 litrów, bo nie chciało mi się zbierać resztek z osadów. Podczas chmielenia wyczuwalny był zapach kociego moczu, a brzeczka ponownie była wyjątkowo mętna, podobnie jak przy poprzednim piwie chmielonym Galaxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 te 13g wytworzy jakąś goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Postawiłeś widzę na FWH w swoich ostatnich warkach. Ciekawy jestem efektów/różnic od dodania tradycyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Wylicza mi niecałe 30 ibu, w 11-tce "do kosy" wystarczy. Galaxy ma ponad 14%. Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie w różnych piwach. W IPA wyszło super, goryczka jest a jakby jej nie było, nie odwraca uwagi. Bardzo mi to odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 #129 Zupa z gwoździa warzone 06.07.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (Soufflet) 1.80kg słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.70kg słód pszeniczny (Weyermann, stary) 0.20kg słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg słód karmelowy 350 EBC (Castle Malting) 0.20kg Carafa III Special 0.10kg Chmiele: Sybilla gran. 2013 5.5% a-k 30g Drożdże: MauriBrew Ale Y514 I pok. (uwodnione, 1 saszetka, przeterminowane o 7 m-cy) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (9l wody) 75°C - 15' (+7l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25.5l Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: 60' - 20g Sybilla 10' - 10g Sybilla Wybicie 22.5l 10°Blg. Drożdże zadane 06.07.2014 wieczorem w temp. 20°C, fermentacja w temp. 20°C. W wiadrze mam 20 litrów. Przy rozlewie piwo zostanie rozcieńczone litrem wody. Jakieś stare drożdże znalazłem, do tego stary słód. Coś z niczego, zupa z gwoździa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 #127 przelane na parę dni na cichą przy 2.2°Blg. Kolor zdecydowanie nie "blond", więc trzeba będzie wymyślić jakąś inną nazwę, na razie będzie po prostu "P". Z piwa wyłowiłem jakieś 2 utopione muszki, ale na smak i zapach nie wyczułem w nim niczego podejrzanego, więc drożdże pójdą jutro rano robić kolejne piwesio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 #130 Porter warzone 12.07.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (Soufflet) 2.60kg słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 1.00kg słód karmelowy 150 EBC (Castle Malting) 0.50kg słód czekoladowy jasny (DMGP/Strzegom) 0.40kg słód pszeniczny (Weyermann) 0.30kg Carafa I Special (Weyermann) 0.10kg Chmiele: Sybilla gran. 2013 5.5% a-k 40g Lomik gran. 2013 4.5% a-k 20g Drożdże: WY1332 Northwest Ale II pok. (gęstwa) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (12l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Czas gotowania: 90 Schemat chmielenia: 60' - 40g Sybilla 10' - 20g Lomik Wybicie 23 litry 14.2°Blg. Drożdże zadane 13.07.2014 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 20-21°C (otoczenie 18°C). W wiadrze mam 21 litrów. Brzeczka ma zupełnie inny smak niż moja zwyczajowa ze słodem brown - jest mniej "opiekana", za to znacząco bardziej "czekoladowa", też trochę "kawa z mlekiem". Zobaczę co z tego wyjdzie, dla porównania zrobię też "normalny" brown porter, konsumenci się wypowiedzą. Przy okazji ponownie trochę sprzątania w magazynach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 #129 Zupa z gwoździa poszło do kega z 70g cukru. Skończyło na 4°Blg, co mu daje 3.4% alko. Karmi poema di kafe, normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 #128 Blondynka G poszło do kega z 80g cukru. Skończyło na 2.5°Blg co mu daje 4.8% alko. Mętne, zapach niewyraźny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 #131 Pale Ale warzone 18.07.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (Soufflet) 4.10kg słód pszeniczny (Weyermann, stary) 0.30kg słód karmelowy 50 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg słód karmelowy 150 EBC (Castle Malting) 0.10kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 15g Mosaic gran. 2013 12.0% a-k 20g Centennial gran. 2013 10.2% a-k 50g Citra gran. 2013 13.6% a-k 50g Drożdże: Danstar BRY-97 II pok. (gęstwa) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') gips piwowarski 6g (do zacieru) chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (12l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: FWH - 15g Iunga 10' - 20g Mosaic + 10g Centennial + 10g Citra 0' - 20g Centennial + 20g Citra na zimno - 20g Citra + 20g Centennial (5 dni) Wybicie 23.5l 13.5°Blg. Drożdże zadane 19.07.2014 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 21-22°C (otoczenie 18-19°C). W wiadrze 21.5 litra. Brzeczka nastawna klarowna, kolor ciemne złoto/jasny bursztyn. Piękny zapach zapowiada niezłe wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 #127 P poszło do butelek ze 124g cukru białego w syropie (2.4v/v). Dziś pomiar pokazał 2.5°Blg, co mu daje 4.7% alko. Kolor to jasny bursztyn, w smaku dość łagodne, goryczka bardzo krótka. Zobaczymy za jakiś miesiąc jak się ujawnią chmiele w aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 #130 Porter przelane na cichą przy 4°Blg. Pachnie bardzo ładnie, porterowo. To chyba będzie udany eksperyment - tania i dostępna alternatywa dla klasyka na słodzie brązowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Łycha na kołek dopóki temperatura w piwnicy trochę nie spadnie, teraz jest 21°C. Ależ mamy lato w tym roku... marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 #131 Pale Ale przelane na cichą z chmielem przy 3°Blg - mała korekta chmielenia, Centenniala było tylko 16g, za to Citry 38g. Wypije się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Witam Mam w planie warzenie podobnego portera co Twoja warka #130. Zamierzam pominąć dodatek palonych słodów i kolor i smak "podciągnąć" czekoladowym jasnym i karmelowym 600 ze Strzegomia, łącznie nie więcej jak 10%-15% zasypu. Karmelowy 600 użyłem w moim IRA ( nie używałem palonych)i efekt końcowy był bardzo dobry. PS. Wytrwałości w oczekiwaniu na spadek temperatury, u mnie też za wysoko na warzenie a piwa ubywa niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Powodzenia, ja jednak lubię jak jest opiekany czy lekko palony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 #131 poszło wczoraj do butelek z syropem ze 120g cukru białego (2.4v/v). Skończyło na 3°Blg, co mu daje 5.8% alko. Pachnie świetnie, goryczka też jest taka jak lubię, czyli mocna ale krótka. Straszny męt rozlewałem (piwo miało temperaturę 27°C!), ale już dziś się klaruje. BRY-97 fajne drożdże, tylko za drogie względem US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 BRY-97 fajne drożdże, tylko za drogie względem US-05. Kup Gozdawa U.S. West Coast. Podobieństwo Cię zadziwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się