Skocz do zawartości

Pomyłka w dodaniu drożdży. Pomoc!


picia_pl

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma co "odratowywać", po prostu nic nie rób, fermentuj górniaka dolnymi, nic złego sie nie stanie. Odwrotnie byłoby ciut gorzej bo drożdże mogłby nie pracowac w niskich temp., tu tego niebezpieczeństwa nie ma. Piwo wyjdzie dobre, pijalne, nie ma co się przejmować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem Red Irish Ale, no i dodałem do tego drożdże Saflager S-23:/ o godzinie 1 i teraz patrze to zrobiła się piana, na razie niewielka.

Opisz efekt końcowy, jestem ciekaw jak IRA będzie smakować na S-23 :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz stoi w pokoju gdzie jest 19 stopni, najniższą mam w piwnicy ok. 17stopni. Ok jeśli tylko coś z tego wyjdzie to opiszę. Trochę mnie uspokoiliście bo wczoraj spać nie mogłem jak sobie to uprzytomniłem:|

Więc daj do piwnicy i dodatkowo włóż fermentator do pojemnika z wodą, trzymaj na ziemi na samym dole i powinno być ok.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
życzę szczęścia bo me piwa górnej fermentacji na dolnych - s-23 i California lager miały szereg wad. :rolleyes:

Mi jeszcze nie udalo sie uwarzyc piwa, bez szeregu wad.Te lepsze po prostu maja ich mniej niz te gorsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.