Jump to content

Pomyłka w dodaniu drożdży. Pomoc!

Recommended Posts

nie ma co "odratowywać", po prostu nic nie rób, fermentuj górniaka dolnymi, nic złego sie nie stanie. Odwrotnie byłoby ciut gorzej bo drożdże mogłby nie pracowac w niskich temp., tu tego niebezpieczeństwa nie ma. Piwo wyjdzie dobre, pijalne, nie ma co się przejmować.

Robiłem Red Irish Ale, no i dodałem do tego drożdże Saflager S-23:/ o godzinie 1 i teraz patrze to zrobiła się piana, na razie niewielka.

Opisz efekt końcowy, jestem ciekaw jak IRA będzie smakować na S-23 :beer:

Teraz stoi w pokoju gdzie jest 19 stopni, najniższą mam w piwnicy ok. 17stopni. Ok jeśli tylko coś z tego wyjdzie to opiszę. Trochę mnie uspokoiliście bo wczoraj spać nie mogłem jak sobie to uprzytomniłem:|

Teraz stoi w pokoju gdzie jest 19 stopni, najniższą mam w piwnicy ok. 17stopni. Ok jeśli tylko coś z tego wyjdzie to opiszę. Trochę mnie uspokoiliście bo wczoraj spać nie mogłem jak sobie to uprzytomniłem:|

Więc daj do piwnicy i dodatkowo włóż fermentator do pojemnika z wodą, trzymaj na ziemi na samym dole i powinno być ok.

Edited by vettis

• 2 weeks later...
życzę szczęścia bo me piwa górnej fermentacji na dolnych - s-23 i California lager miały szereg wad. :rolleyes:

Mi jeszcze nie udalo sie uwarzyc piwa, bez szeregu wad.Te lepsze po prostu maja ich mniej niz te gorsze.