picia_pl Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Przez pomyłkę dodałem drożdże fermentacji dolnej do piwa górnej fermentacji:( Czy da się jeszcze jakoś to odratować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 nie ma co "odratowywać", po prostu nic nie rób, fermentuj górniaka dolnymi, nic złego sie nie stanie. Odwrotnie byłoby ciut gorzej bo drożdże mogłby nie pracowac w niskich temp., tu tego niebezpieczeństwa nie ma. Piwo wyjdzie dobre, pijalne, nie ma co się przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 a powiedz jakie piwo robiłeś i jakie drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picia_pl Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Robiłem Red Irish Ale, no i dodałem do tego drożdże Saflager S-23:/ o godzinie 1 i teraz patrze to zrobiła się piana, na razie niewielka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Robiłem Red Irish Ale, no i dodałem do tego drożdże Saflager S-23:/ o godzinie 1 i teraz patrze to zrobiła się piana, na razie niewielka. Opisz efekt końcowy, jestem ciekaw jak IRA będzie smakować na S-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Jeśli możesz to obniż temperaturę fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Może być całkiem dobra kompozycja, Irish Ale mają dość czysty profil, podobnie jak lagerowe. Postaraj się trzymać w niższych temperaturach - koło 15* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picia_pl Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Teraz stoi w pokoju gdzie jest 19 stopni, najniższą mam w piwnicy ok. 17stopni. Ok jeśli tylko coś z tego wyjdzie to opiszę. Trochę mnie uspokoiliście bo wczoraj spać nie mogłem jak sobie to uprzytomniłem:| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) Teraz stoi w pokoju gdzie jest 19 stopni, najniższą mam w piwnicy ok. 17stopni. Ok jeśli tylko coś z tego wyjdzie to opiszę. Trochę mnie uspokoiliście bo wczoraj spać nie mogłem jak sobie to uprzytomniłem:| Więc daj do piwnicy i dodatkowo włóż fermentator do pojemnika z wodą, trzymaj na ziemi na samym dole i powinno być ok. Edytowane 13 Czerwca 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 życzę szczęścia bo me piwa górnej fermentacji na dolnych - s-23 i California lager miały szereg wad. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picia_pl Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Mam jeszcze pytanie jak długo takie piwo powinno być na cichej? i czy mogę zlać przez kranik do drugiego fermentatora?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 życzę szczęścia bo me piwa górnej fermentacji na dolnych - s-23 i California lager miały szereg wad. :rolleyes: Mi jeszcze nie udalo sie uwarzyc piwa, bez szeregu wad.Te lepsze po prostu maja ich mniej niz te gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Makaronie, cóż za skromność :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się