Jump to content

Dzień dobry !!

Maciek B

Recommended Posts

Witam wszystkich, 

Jestem Maciek, mieszkam w Rudzie Śląskiej.

W temacie warzenia jestem bardziej zielony niż szyszka chmielowa ale mam nadzieję, że dzięki lekturze Forum moja ignorancja stanie się mniejsza ;)

Dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem podstawowego zestawu do produkcji domowej. 

Przez ten czas przygotowałem miejsce w garażu w którym w ciszy i skupieniu będę mógł zgłębiać tajniki piwowarstwa (zdjęcie w załączniku), oraz nastawiłem pierwszy brew-kit.

Plan jest taki, żeby najpierw zrobić trzy podejścia do piwa z brew-kitów a następnie spróbować już coś zatrzeć. 

Do tego czasu muszę się jeszcze doposażyć w kilka elementów infrastruktury i liznąć co nieco teorii.

Pozdrawiam, 

Maciek

IMG_9458.jpg

IMG_9459.jpg

1 godzinę temu, Maciek B napisał:

Plan jest taki, żeby najpierw zrobić trzy podejścia do piwa z brew-kitów

Raczej nie sugeruj się instrukcją z brewkita , a poczytaj forum  jak zrobić piwo z brewkita . W instrukcji na pewno masz przesadzone temperatury fermentacji , nie dodawaj glukozy tylko raczej extrakt niechmielony . 

6 minut temu, rob7320 napisał:

Raczej nie sugeruj się instrukcją z brewkita , a poczytaj forum  jak zrobić piwo z brewkita . W instrukcji na pewno masz przesadzone temperatury fermentacji , nie dodawaj glukozy tylko raczej extrakt niechmielony . 

Cześć !

Dodałem extrakt, ale z temperaturą to niestety jak by Kolega zgadł.. :facepalm:  jak już rurka wesoło bulgotała to dopiero doczytałem o temperaturach i pojemnik trafił zaraz do wanny z zimna wodą, niestety już z pewnością za późno. Więc pierwszy fakap zaliczony.