dav23 Opublikowano 15 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Witam. Ma ktoś pewny i sprawdzony sposób pozbycia się chmielin, po chmieleniu na zimno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 17 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Ja używam tylko fermentorów z kranikiem i w takiej sytuacji najlepiej sprawdza mi się pończocha zapięta trytką na końcu wężyka w momencie zlewania do syropu cukrowego. Wcześniej oczywiście dezynfekuję OXI przy okazji płukania fermentora. Problem jest jeśli trzeba przelać z fermentora bez kranu bo wtedy trzeba zasysać. W takiej sytuacji chyba najlepiej sprawdzi się specjalny koszyk filtrujący (hop spider chyba to się nazywa), który wkłada się razem z rurką do spuszczanego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Obniżenie temperatury, hop spider, pończocha, druciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 17 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Nylonowa siatka o gęstości 80 mikronów od Chińczyka. Polecam. Edytowane 17 Lutego 2020 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 17 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 W Ikei jest sitko za chyba 15 PLN. Klinuje się na jakichś 10 litrach w fermentorze. Bardzo dobrze się sprawdza. https://www.ikea.com/pl/pl/p/stabil-przykrywka-sito-stal-nierdz-10112530/?&gclid=Cj0KCQiAkKnyBRDwARIsALtxe7goOEjHXUUDC3A2y9qiFYb4rJuHbqXsT0-JdZPeNkWiIJ9OjWhuyIgaAjZuEALw_wcBWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziutek Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) 12 godzin temu, shveteq napisał: W Ikei jest sitko za chyba 15 PLN. Klinuje się na jakichś 10 litrach w fermentorze. Bardzo dobrze się sprawdza. https://www.ikea.com/pl/pl/p/stabil-przykrywka-sito-stal-nierdz-10112530/?&gclid=Cj0KCQiAkKnyBRDwARIsALtxe7goOEjHXUUDC3A2y9qiFYb4rJuHbqXsT0-JdZPeNkWiIJ9OjWhuyIgaAjZuEALw_wcB Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Potwierdzam. Sitko sprawdza sie świetnie. Ja dodatkowo używam z Ikei metalowego zaparzacza do kawy który dodatkowo oddziela chmieliny. https://www.ikea.com/pl/pl/p/oeverst-filtr-metalowy-do-kawy-3-szt-stal-nierdz-90360234/. Polecam. Użycie tego umożliwia również dobre napowietrzenie brzeczki. Dodatkowo przed rozpoczęciem zlewania zamieszaj pozadnie "whirpool" i chmieliny zbiorą sie w środkowej części garnka co dodatkowo pozwoli Ci ich nie zaciągnąć do fermentora. Edytowane 18 Lutego 2020 przez Ziutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 27 minut temu, Ziutek napisał: Użycie tego umożliwia również dobre napowietrzenie brzeczki. Dodatkowo przed rozpoczęciem zlewania zamieszaj pozadnie "whirpool" i chmieliny zbiorą sie w środkowej części garnka co dodatkowo pozwoli Ci ich nie zaciągnąć do fermentora. Czy jesteś pewień, że zrozumiałeś zadane pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziutek Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, andy1856 napisał: Czy jesteś pewień, że zrozumiałeś zadane pytanie? Oczywiście ze tak. A dlaczego masz wątpliwości? Chodzi Ci o to napowietrzenie? Ja to stosuje do oddzielenia chmielin po gotowaniu jak również po cichej. Tak samo działa. Tylko że po cichej staram sie nie napowietrzać czyli leje z mniejszej wysokosci. Spróbuj naprawdę dobrze działa. ? Edytowane 18 Lutego 2020 przez Ziutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 52 minuty temu, Ziutek napisał: Oczywiście ze tak. A dlaczego masz wątpliwości? Chodzi Ci o to napowietrzenie? Ja to stosuje do oddzielenia chmielin po gotowaniu jak również po cichej. Tak samo działa. Tylko że po cichej staram sie nie napowietrzać czyli leje z mniejszej wysokosci. Spróbuj naprawdę dobrze działa. ? fakt, lejąc z mniejszej mniej napowietrzasz ale jednaj napowietrzasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziutek Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Jednak proponuje spróbować. Jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz czy Ci taki sposób odpowiada. Każdy musi wybrać co mu lepiej pasuje. Dla mnie to działa i piwo wychodzi klarowne bez śmieci w butelce. Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 przed rozlewem przelej to po prostu przez wyjałowioną gaze.. i problem z głowy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi