Jump to content

Jak pozbyć się chmielin ?

dav23

Recommended Posts

• 5 months later...

Ja używam tylko fermentorów z kranikiem i w takiej sytuacji najlepiej sprawdza mi się pończocha zapięta trytką na końcu wężyka w momencie zlewania do syropu cukrowego. Wcześniej oczywiście dezynfekuję OXI przy okazji płukania fermentora. Problem jest jeśli trzeba przelać z fermentora bez kranu bo wtedy trzeba zasysać. W takiej sytuacji chyba najlepiej sprawdzi się specjalny koszyk filtrujący (hop spider chyba to się nazywa), który wkłada się razem z rurką do spuszczanego piwa.

12 godzin temu, shveteq napisał:

W Ikei jest sitko za chyba 15 PLN. Klinuje się na jakichś 10 litrach w fermentorze. Bardzo dobrze się sprawdza. https://www.ikea.com/pl/pl/p/stabil-przykrywka-sito-stal-nierdz-10112530/?&gclid=Cj0KCQiAkKnyBRDwARIsALtxe7goOEjHXUUDC3A2y9qiFYb4rJuHbqXsT0-JdZPeNkWiIJ9OjWhuyIgaAjZuEALw_wcB

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Potwierdzam. Sitko sprawdza sie świetnie. Ja dodatkowo używam z Ikei metalowego zaparzacza do kawy który dodatkowo oddziela chmieliny. https://www.ikea.com/pl/pl/p/oeverst-filtr-metalowy-do-kawy-3-szt-stal-nierdz-90360234/. Polecam. Użycie tego umożliwia również dobre napowietrzenie brzeczki.

Dodatkowo przed rozpoczęciem zlewania zamieszaj pozadnie "whirpool" i chmieliny zbiorą sie w środkowej części garnka co dodatkowo pozwoli Ci ich nie zaciągnąć do fermentora. 

Edited by Ziutek

27 minut temu, Ziutek napisał:

Użycie tego umożliwia również dobre napowietrzenie brzeczki.

Dodatkowo przed rozpoczęciem zlewania zamieszaj pozadnie "whirpool" i chmieliny zbiorą sie w środkowej części garnka co dodatkowo pozwoli Ci ich nie zaciągnąć do fermentora. 

Czy jesteś pewień, że zrozumiałeś zadane pytanie?

1 godzinę temu, andy1856 napisał:

Czy jesteś pewień, że zrozumiałeś zadane pytanie?

Oczywiście ze tak. A dlaczego masz wątpliwości? Chodzi Ci o to napowietrzenie? Ja to stosuje do oddzielenia chmielin po gotowaniu jak również po cichej. Tak samo działa. Tylko że po cichej staram sie nie napowietrzać czyli leje z mniejszej wysokosci. Spróbuj naprawdę dobrze działa. ?

Edited by Ziutek

52 minuty temu, Ziutek napisał:

Oczywiście ze tak. A dlaczego masz wątpliwości? Chodzi Ci o to napowietrzenie? Ja to stosuje do oddzielenia chmielin po gotowaniu jak również po cichej. Tak samo działa. Tylko że po cichej staram sie nie napowietrzać czyli leje z mniejszej wysokosci. Spróbuj naprawdę dobrze działa. ?

fakt, lejąc z mniejszej mniej napowietrzasz ale jednaj napowietrzasz