Mały człowieczek Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Witam do szybkiej dezynfekcji np.kranika używałem zawsze despraja ,posiadam w domu tez Dr. DEPPE alphaguard. Despraj sklada sie z alkoholi i czwartorzedowej soli amoniowe a Dr.Deppe różni sie tylko tym ze nie jest na bazie alkoholi tylko poliheskanidyny . Jestem ciekaw czy moge go stosowac do odkarzania kranika ... Niby przeznaczenie ma takie same jak despraj ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Pierwszy link z góry. Jeśli dezynfekują tym narzędzia lekarskie, czy sprzęty w laboratorium to wnioski nasuwają się same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 24 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 10 godzin temu, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał: Jestem ciekaw czy moge go stosowac do odkarzania kranika ... Jeszcze nikt nie wymyślił preparatu do odkarzania kraników. Jest kilka, które służą do odkażania, ale to inna historia. Gruby. i Robert87 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G. Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Ja do dezynfekcji np. kranika używam MEDISEPTOL H. Jest to preparat do szybkiej dezynfekcji powierzchni sprzętu medycznego i przedmiotów mających kontakt z żywnością. Skład jest prosty: 72 proc. alkoholu etylowego. Poza tym cena dobra. Dostępny min. na Allegro. Załączam link do charakterystyki: http://www.alpinuschemia.com/pl/oferta-dla-firm/alpinus-medica/dezynfekcja/show/115 Czy ktoś zorientowany w temacie (chemik?, mikrobiolog?) może ocenić jego wartość na podstawie charakterystyki? Nadmieniam, że stosuję go na razie z chyba dobrym skutkiem (mam niestety nikłe doświadczenie - zaledwie 9 warek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Alkohol jest ogólnie lotnym związkiem, a w tym stężeniu bardzo ładnie przenika przez ściany komórkowe mikroorganizmów i niszczy je od środka. Wyższe i nizsze stężenie alkohoku może powodowac i powoduje to, że mikroorganizm (nie każdy) zdąży wytworzyć przetrwalniki i taka dezynfekcja nie jest w pełni skuteczna. Generalnie alkohol w tym stężeniu zrobi robotę tak, jak oczekujemy:) pawel_lublin i Jacek G. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Dokładnie jak wyżej. Wyższe stężenie alkoholu nie gwarantuje skuteczniejszej dezynfekcji,a wręcz przeciwnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi