Fenris Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Nie znajduję tematu konkretnie dotyczącego tego zagadnienia więc zakładam. Czy ktoś z Was spotyka/spotykał się z tym problemem ?? Ja nie wiem co się dzieje ale od kilku warek za każdym razem jak sypnę chmiel na zimno zaczyna się jazda. Ktoś ma jakieś metody, rady co z tym robić ?? Ostatnio piwo które miało być z definicji pełne, bo wysoko zacierane i sporo chlorku wapnia jest mega wodniste bo po chmieleniu fermentacja ruszyła i musiało porozbijać złożone cukry. Wiem że można nie chmielić na zimno ale chyba nie tędy droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Chmiel dofernentowuje piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 http://piwnygaraz.pl/hop-creep-czycha/Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Fenris napisał: Czy ktoś z Was spotyka/spotykał się z tym problemem ?? Tak raz mi się zdarzyło przy west coast ipa, piwo po chmieleniu na zimno ruszyło ponownie z fermentacją zjadając cukier praktycznie do zera. Piwo poszło w kanał , a więcej takich przypadków nie miałem. Edytowane 28 Września 2019 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 28 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 2 godziny temu, anteks napisał: Chmiel dofernentowuje piwo? nie sam chmiel a to co w nim/na nim jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kentaki Opublikowano 28 Września 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 zrobiłem posiew na agarze nowo otwartej paczki chmielu z usa i w 2dni taka kolonia buk0, Fenris, Kaniutek i 2 innych 1 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 9 godzin temu, Fenris napisał: Ostatnio piwo które miało być z definicji pełne, bo wysoko zacierane i sporo chlorku wapnia jest mega wodniste bo po chmieleniu fermentacja ruszyła i musiało porozbijać złożone cukry. Albo bardzo wysoki blg początkowy, albo coś innego poszło nie tak. Wg badań żeby dekstryny zwiększyły odczuwalnie ciało piwa musi ich być 50g/L, czyli ~5P różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 29 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 tak tak też czytałem Janisha. Jednak zacierając piwo w 71st spodziewasz się czegoś innego niż zacierając w 62 i budując profil wody z wysokimi chlorkami. Ale generalnie chodzi o hop creep w temacie i co zrobić żeby go uniknąć, zakładając że się da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się