Fenris Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 Nie znajduję tematu konkretnie dotyczącego tego zagadnienia więc zakładam. Czy ktoś z Was spotyka/spotykał się z tym problemem ?? Ja nie wiem co się dzieje ale od kilku warek za każdym razem jak sypnę chmiel na zimno zaczyna się jazda. Ktoś ma jakieś metody, rady co z tym robić ?? Ostatnio piwo które miało być z definicji pełne, bo wysoko zacierane i sporo chlorku wapnia jest mega wodniste bo po chmieleniu fermentacja ruszyła i musiało porozbijać złożone cukry. Wiem że można nie chmielić na zimno ale chyba nie tędy droga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 Chmiel dofernentowuje piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josephson Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 http://piwnygaraz.pl/hop-creep-czycha/Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan737 Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 (edited) 1 godzinę temu, Fenris napisał: Czy ktoś z Was spotyka/spotykał się z tym problemem ?? Tak raz mi się zdarzyło przy west coast ipa, piwo po chmieleniu na zimno ruszyło ponownie z fermentacją zjadając cukier praktycznie do zera. Piwo poszło w kanał , a więcej takich przypadków nie miałem. Edited September 28, 2019 by dan737 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted September 28, 2019 Author Share Posted September 28, 2019 2 godziny temu, anteks napisał: Chmiel dofernentowuje piwo? nie sam chmiel a to co w nim/na nim jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post kentaki Posted September 28, 2019 Popular Post Share Posted September 28, 2019 zrobiłem posiew na agarze nowo otwartej paczki chmielu z usa i w 2dni taka kolonia Kaniutek, buk0, dziedzicpruski and 2 others 1 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 9 godzin temu, Fenris napisał: Ostatnio piwo które miało być z definicji pełne, bo wysoko zacierane i sporo chlorku wapnia jest mega wodniste bo po chmieleniu fermentacja ruszyła i musiało porozbijać złożone cukry. Albo bardzo wysoki blg początkowy, albo coś innego poszło nie tak. Wg badań żeby dekstryny zwiększyły odczuwalnie ciało piwa musi ich być 50g/L, czyli ~5P różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted September 29, 2019 Author Share Posted September 29, 2019 tak tak też czytałem Janisha. Jednak zacierając piwo w 71st spodziewasz się czegoś innego niż zacierając w 62 i budując profil wody z wysokimi chlorkami. Ale generalnie chodzi o hop creep w temacie i co zrobić żeby go uniknąć, zakładając że się da Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts