Jump to content

Hop Creep

Fenris

Recommended Posts

Nie znajduję tematu konkretnie dotyczącego tego zagadnienia więc zakładam.

Czy ktoś z Was spotyka/spotykał się z tym problemem ??

Ja nie wiem co się dzieje ale od kilku warek za każdym razem jak sypnę chmiel na zimno zaczyna się jazda. Ktoś ma jakieś metody, rady co z tym robić ?? Ostatnio piwo które miało być z definicji pełne, bo wysoko zacierane i sporo chlorku wapnia jest mega wodniste bo po chmieleniu fermentacja ruszyła i musiało porozbijać złożone cukry. Wiem że można nie chmielić na zimno ale chyba nie tędy droga.

1 godzinę temu, Fenris napisał:

Czy ktoś z Was spotyka/spotykał się z tym problemem ??

Tak raz mi się zdarzyło przy west coast ipa, piwo po chmieleniu na zimno ruszyło ponownie z fermentacją zjadając cukier praktycznie do zera. Piwo poszło w kanał , a więcej takich przypadków nie miałem.

Edited by dan737

9 godzin temu, Fenris napisał:

Ostatnio piwo które miało być z definicji pełne, bo wysoko zacierane i sporo chlorku wapnia jest mega wodniste bo po chmieleniu fermentacja ruszyła i musiało porozbijać złożone cukry.

Albo bardzo wysoki blg początkowy, albo coś innego poszło nie tak. Wg badań żeby dekstryny zwiększyły odczuwalnie ciało piwa musi ich być 50g/L, czyli ~5P różnicy.

tak tak też czytałem Janisha. Jednak zacierając piwo w 71st spodziewasz się czegoś innego niż zacierając w 62 i budując profil wody z wysokimi chlorkami. Ale generalnie chodzi o hop creep w temacie i co zrobić żeby go uniknąć, zakładając że się da