Skocz do zawartości

Hop Creep


Fenris

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znajduję tematu konkretnie dotyczącego tego zagadnienia więc zakładam.

Czy ktoś z Was spotyka/spotykał się z tym problemem ??

Ja nie wiem co się dzieje ale od kilku warek za każdym razem jak sypnę chmiel na zimno zaczyna się jazda. Ktoś ma jakieś metody, rady co z tym robić ?? Ostatnio piwo które miało być z definicji pełne, bo wysoko zacierane i sporo chlorku wapnia jest mega wodniste bo po chmieleniu fermentacja ruszyła i musiało porozbijać złożone cukry. Wiem że można nie chmielić na zimno ale chyba nie tędy droga.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Fenris napisał:

Czy ktoś z Was spotyka/spotykał się z tym problemem ??

Tak raz mi się zdarzyło przy west coast ipa, piwo po chmieleniu na zimno ruszyło ponownie z fermentacją zjadając cukier praktycznie do zera. Piwo poszło w kanał , a więcej takich przypadków nie miałem.

Edytowane przez dan737
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Fenris napisał:

Ostatnio piwo które miało być z definicji pełne, bo wysoko zacierane i sporo chlorku wapnia jest mega wodniste bo po chmieleniu fermentacja ruszyła i musiało porozbijać złożone cukry.

Albo bardzo wysoki blg początkowy, albo coś innego poszło nie tak. Wg badań żeby dekstryny zwiększyły odczuwalnie ciało piwa musi ich być 50g/L, czyli ~5P różnicy.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.