zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Sprawdziłem mój cukromierz z Biowinu i się okazało że w czystej wodzie w temp. 20°C pokazuje 1°Blg, czyli kłamie bezczelny. Czy ten 1°Blg mogę teraz sobie odejmować od pomiarów gęstości brzeczki/piwa, czy może taki cukromierz jest już do wyrzucenia? Nie zawsze mierzę w 20°C (stosuję tabelę korekcji znalezionią na tym forum), więc to jest ta dodatkowa zmienna, o której wpływie na tę niezgodność nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Czy ten 1°Blg mogę teraz sobie odejmować od pomiarów gęstości brzeczki/piwa, czy może taki cukromierz jest już do wyrzucenia? Oczywiście możesz go wyrzucić, ale jest duże prawdopodobieństwo, że kupisz nowy i bedziesz miał podobny problem. Tak więc: IMO: odejmowac i używać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 (edytowane) W sklepie na osiedlu mogę sprawdzić cukromierz przed zakupem, więc kolejnego kłamczucha bym nie kupił. Ale spoko, zostawię go. Wyrzucę jak mi źle policzy gęstość przy rozlewie i skończy się granatem. Edytowane 16 Czerwca 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Bardzo często areometry są źle skalibrowane. Musisz zapamiętać tą poprawkę i odejmować 1 od każdego odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Mi się udało przesunąć skalę - uderzając areometrem w podłogę pokrytą miękkim dywanem trochę to trwało ale się przesunęła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 można też obserwować zmiany następujące w piwie, skutki poczynań, by całkowicie odstąpić od stosowania cukromierza. To wymaga trochę pracy, ale dla mnie cukromierz nie stanowi niezbędnego wyposażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 można też obserwować zmiany następujące w piwie, skutki poczynań, by całkowicie odstąpić od stosowania cukromierza. To wymaga trochę pracy, ale dla mnie cukromierz nie stanowi niezbędnego wyposażenia. Jak też będę miał 30hl piwa uwarzone, to pewnie będę gęstość brzeczki rozpoznawał na węch. A na razie trzeba mierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Mi się udało przesunąć skalę - uderzając areometrem w podłogę pokrytą miękkim dywanem trochę to trwało ale się przesunęła No... ryzykowne trochę, bo skoro udało Ci się przesunąć, to jest pewne prawdopodobieństwo, że niepostrzeżenie przesunie się ten pasek ze skalą sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Sprawdziłem mój cukromierz z Biowinu i się okazało że w czystej wodzie w temp. 20°C pokazuje 1°Blg, Hmmm... makgajwer się we mnie odezwał. A gdyby tak na czubku ballingomierza dokleić trochę plasteliny? Albo kitu lub laku? W każdym bądź razie chodzi o to, żeby go dociążyć trochę, żeby się głębiej zanużył i wskazał 0°Blg. Oczywiście zadziała to tylko w powyższym przypadku, tzn gdy wskazuje za dużo. Ja miałem chyba w większości ballingomierzy problem że w czystej wodzie zanurzał się zbyt głęboko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 można też obserwować zmiany następujące w piwie' date=' skutki poczynań, by całkowicie odstąpić od stosowania cukromierza. To wymaga trochę pracy, ale dla mnie cukromierz nie stanowi niezbędnego wyposażenia.[/quote']Jak też będę miał 30hl piwa uwarzone, to pewnie będę gęstość brzeczki rozpoznawał na węch. A na razie trzeba mierzyć. Ponoć drzewiej piwowarzy sprawdzali gęstość zacieru rozlewając go na stole i siadając na nim. Jak nie mógł się oderwać znaczyło, że jest git. (informacja zasłyszana) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Te cukromierze z Biowinu mają siakoś tak to zrobione, że skala na papierku w środku lata w te i nazad. A skoro machnęła się w jedną stronę, to się może machnąć w drugą tak, że nie znasz dnia ani godziny. Jak się nad tym zastanowiłem, to dołożyłem do kolejnego zamówienia z BA francuski cukromierz Alla, może będzie lepszy (a przynajmniej lepiej wykonany), bo w sklepie winiarskim u mnie też są tylko Biowinu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Jak się nad tym zastanowiłem, to dołożyłem do kolejnego zamówienia z BA francuski cukromierz Alla, może będzie lepszy (a przynajmniej lepiej wykonany), bo w sklepie winiarskim u mnie też są tylko Biowinu. Jak dotrze podziel się proszę tabelą korekcji temperaturowej. Porównamy ją z tutejszymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 ja mam ten Francuski jak powiecie co mam spisać to nie widzę problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Wczoraj sprawdziłem mój cukromierz i w temp. wody 22°C ma mniej niż zero tak na oko -1°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio melu Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 najczęściej korzystam z cukromierza z biowinu -sprawdziłem go na brzeczce od 9-22blg z profesjonalnym atestowanym termocukromierzem i okazało się ,że muszę uwzględnić stałą poprawkę -1blg ale jest na maksa dokładniejszy od francuskiego z BA - ten jest nieprzewidywalny... taka radosna twórczość (zostawiłem go w zapasie na wypadek rozbicia biowinka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się