lixe Opublikowano 3 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Myślę o piwie świątecznym t.j. doprawionym cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem, skórką z pomarańczy i skórką z cytryny Zwykle takie piwo kojarzy się ciemnymi piwami lub belgijskimi. Nie lubię ciemnych piw ze względu na paloność a na na belgach się nie znam. To co lubię to słodowość, niska goryczka, niska alkoholowość. Z tego wynikają moje upodobania w obrębie stylów: marcowe, american wheat, NEIPA. Niestety wydaje mi się, że te style nie pasują jako styl bazowy do takiego piwa. Przez chwilę myślałem, o: 3kg Pale ale 1kg monachijski 0,5kg caraaroma, 0,5kg płatki owsiane 0,2kg carafa II special (dla nadania barwy i obniżenia ph zacieru) czyli coś wpadające gdzieś w okolicach oatmeal stout z uwagi na to, że potencjalnie miałoby to niską paloność, alkoholość <6% i dość ciekawy słodowy zasyp. Zacieranie medium body wg Beersmith, goryczka max 30IBU na Sybilli Proszę o info, które style mogłyby być alternatywą spełniającą wytyczne solidnej słodowej bazy, niskiej alkoholowości i niskiej goryczki Edytowane 3 Października 2019 przez lixe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Brown Porter, angielskie Brown Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się