tomi1982 Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Mam pytanie, zrobiłem WITa na S-33 drożdżach. Fermentacja w temperaturze 22C niestety piwo przed butelkowaniem smierdziało siarką, zgniłe jaja itp. Czy ten aromat minie? Piwo nie miało żadnego zakażenia. 22C wydawało mi się ok czyżby za wysoko? Jeśli ten aromat nie minie to piwo pójdzie w kanal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaczu Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 (edytowane) Witam ja ostatnio też robiłem witka na tych grzybkach i nie ma aromatu siarki fermentowałem w 19° i aromat wyszedł bardzo fajny ale dość słabo mi odfermentowały.Może przyczyna leży w temperaturze bo fermentacja potrafi podnieść ją nawet o 3° Edytowane 9 Października 2019 przez tkaczu tomi1982 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 (edytowane) 37 minut temu, tomi1982 napisał: 22C wydawało mi się ok czyżby za wysoko? dlaczego Ci sie tak wydawało skoro producent pisze: FERMENTATION: ideally 15-20°C (59-68°F) ?♂️ Edytowane 9 Października 2019 przez leonzn tomi1982 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 9 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 dlaczego Ci sie tak wydawało skoro producent pisze: FERMENTATION: ideally 15-20°C (59-68°F) https://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Fermentis_Safbrew_S-33Tam pisze 15-24C Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 9 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Witam ja ostatnio też robiłem witka na tych grzybkach i nie ma aromatu siarki fermentowałem w 19° i aromat wyszedł bardzo fajny ale dość słabo mi odfermentowały.Może przyczyna leży w temperaturze bo fermentacja potrafi podnieść ją nawet o 3°Mi się też tak wydaje. Pytanie czy ten aromat minie czy raczej piwo w kanał bo Narazie nie do wypicia Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 5 minut temu, tomi1982 napisał: https://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Fermentis_Safbrew_S-33 Tam pisze 15-24C Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk to rzuc okiem na paczke i tu https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-S-33.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 9 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 to rzuc okiem na paczke i tuhttps://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-S-33.pdfDzięki Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaczu Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 4 minuty temu, tomi1982 napisał: Pytanie czy ten aromat minie czy raczej piwo w kanał bo Narazie nie do wypicia Daj mu trochę postać jeśli to zapach siarkowodoru to po pewnym czasie powinien się zredukować wylać zawsze zdążysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaczu Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 @tomi1982 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 A zabutelkowałeś już? Po jakim czasie? Trzeba było potrzymać jeszcze trochę w fermentorze, pewnie by się trochę zredukowała. Jak aromat jest tak mocny, że piwo jest nie do wypicia, to też jest spora szansa, że to z infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Chociaz w sumie troche dziwne, zeby akurat z tych drozdzy siara poszla, powinny byc raczej neutralne... Gdybys fermentowal na Belgach, np. Blanche, to co innego - tu fermentacja zadaje bardzo swojsko, jak nad ranem w pokoju mojego syna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 10 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Chociaz w sumie troche dziwne, zeby akurat z tych drozdzy siara poszla, powinny byc raczej neutralne... Gdybys fermentowal na Belgach, np. Blanche, to co innego - tu fermentacja zadaje bardzo swojsko, jak nad ranem w pokoju mojego syna Robię piwo od dwóch lat ale raczej na drożdżach mi bardziej znanych. Miałem paczkę s-33 i nie doczytałem do końca jak robiłem recepture. No i trochę leń bo do piwnicy mi się nie chciało wynosić. Sezon się dopiero zaczął więc najwyżej pójdzie w kanał. IPA robiona na tych samych wyszła ok tyle że mętna bo to moje pierwsze BIAB. WIT był robiony na gestwie po IPA. IPA była w garażu więc nie było tak ciepło. Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 9 minut temu, tomi1982 napisał: IPA robiona na tych samych wyszła ok tyle że mętna one maja bardzo niska flokulacje, piwa po nich sa bardzooo metne. 14 minut temu, sredstvom napisał: Chociaz w sumie troche dziwne, zeby akurat z tych drozdzy siara poszla, powinny byc raczej neutralne... przerobilem na nich w ciagu ostatnich 2-3 miesięcy z 4 warki i zgadzam sie - nigdzie nie mailem siarki. Co prawda w ostatniej gestwie wyszla mi okrutna, ale tez byla zakwaszona dosc mocno, wiec poszla w kanal bo weszła najprawdopodobniej jakas bakteria... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się