Jump to content

Dostępność Star San HB

emcede

Recommended Posts

Cześć!

Od dłuższego czasu próbuję zakupić gdziekolwiek starsan'a ale wszędzie niedostępny.

Może ktoś z was ma dojście, albo jakieś zbiorowe zakupy?

Pzdr

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Dokladnie, cos tam sie nie zgadzalo z opisami na etykietkach, i wszystko co bylo sie rozeszlo, ludzie szukali gdzie sie da, ktos znalazl sklad, ale sklad tylko co jest bez proporcji i ciezko to samemu odtworzyc. Na szczescie powstalo kilka zamiennikow, chemsan ktory tez juz wykupiony i inne

Wysłane z mojego J9110 przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, emcede napisał:

Co można kupić w Polsce jako zamiennik?

Na ten moment chyba nic. W UK jest Chemsan, który też chyba jest na bazie kwasu fosforowego i z tego co wiem to działa podobnie jak starsan. 

Pozostaje czekać na Brexit i kupować w UK chyba że sklepy piwowarskie znajdą dostawcę wspomianego Chemsanu. Ewentualnie dezynfekować środkami zasadowymi. 

• 3 weeks later...

Desprej wychodzi drogo. Z litrowej butelki po 3 warkach pozostało mi ok 200ml.

Czy SaniPro jest odpowiednikiem Starsanu? Ktoś używał? Kontakt minimum 1 minuta. Dostępny np.tutaj:

https://allegro.pl/oferta/sanipro-rinse-250ml-zastepstwo-za-starsan-8616251008

A może Chemsan? Mam możliwość kupna z dostawą do UK. 2 litrowa butelka jest bardzo opłacalna. Kontakt minimum 2 minuty:

https://www.ebay.co.uk/itm/ChemSan-No-Rinse-Sanitizer-Sanitiser-StarSan-Replacement-HomeBrew/174050795649?hash=item28863c6081:m:m4AUVtMrsv7Lb2JuFhD8eKQ

Który polecicie z tych dwóch? Ze względu na krótszy kontakt skłaniałbym się do Sanipro...

W dniu 22.10.2019 o 09:03, Marchelli napisał:

ktos znalazl sklad, ale sklad tylko co jest bez proporcji i ciezko to samemu odtworzyc

Skład i proporcje to nie taki wielki problem.

Problem zaczyna się, chcąc kupić niecysternowe ilości kwasu dodecylobenzenosulfonowego. A bez tego nie będzie sie pienić.

Edited by Kaniutek

• 2 weeks later...

Kupiłem Sanipro. Dawkowanie 1.25-2.5ml./litr wody. Dałem 2.5ml.,  ale jego pienienie jest takie sobie. Oby tylko robił swoją robotę :)

Edited by Vice
gramatyka

W ofercie Brouwland pojawił się odpowiednik PBW i StarSanu HB. Oni współapracują z TB i Centrum Piwowarstwa. Być może za niedługo będą dostępne na naszym rynku. 

Przy Chemipro SAN zastanawia mnie info "Rinse only with clean potable water". Ktoś kojarzy jak to było przy StarSanie? Czy tak samo i ostrzeżenia swoje a praktyka swoje czy jednak różnica w składzie jest na tyle istotna, że Chemipro wymaga płukania? Próbował ktoś?

W instrukcji użytkowania jest napisane aby spłukiwać czystą wodą. Jak dla mnie to bez sensu. Woda kranowa nie jest wolna od bakterii

1 minutę temu, emcede napisał:

W instrukcji użytkowania jest napisane aby spłukiwać czystą wodą. Jak dla mnie to bez sensu. Woda kranowa nie jest wolna od bakterii

Co Ty masz w kranie?

9 minut temu, emcede napisał:

Nie wyczułeś ironii. Chodzi mi o to że oryginalnego starsana nie trzeba spłukiwać a te zamienniki tak.

No to tragedia, jak żyć. Piwowarstwo już NIGDY nie będzie takie samo

Edited by anteks