emcede Posted October 21, 2019 Share Posted October 21, 2019 Cześć! Od dłuższego czasu próbuję zakupić gdziekolwiek starsan'a ale wszędzie niedostępny.Może ktoś z was ma dojście, albo jakieś zbiorowe zakupy? Pzdr Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marchelli Posted October 21, 2019 Share Posted October 21, 2019 Aktualnie starsan jest niedostepny w europie, mozna trafic czasami zamienniki, alr i one mega szybko znikaja, mi kolega przywiozl anglii i mam jeszcze ze 3litry zapasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted October 21, 2019 Share Posted October 21, 2019 UE wprowadziła zakaz importu tego środka. Poszukaj w sklepach i ternetowych w UK albo na Amazonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted October 21, 2019 Share Posted October 21, 2019 szukaj po niektórych sklepach internetowych coś tam jeszcze się znajdzie ale mają małe buteleczki po 50zł niestety Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 14 godzin temu, anatom napisał: UE wprowadziła zakaz importu tego środka. Z czystej ciekawosci: dlaczego tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 11 minut temu, sredstvom napisał: Z czystej ciekawosci: dlaczego tak? kwestie formalne związane z etykietami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marchelli Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 Dokladnie, cos tam sie nie zgadzalo z opisami na etykietkach, i wszystko co bylo sie rozeszlo, ludzie szukali gdzie sie da, ktos znalazl sklad, ale sklad tylko co jest bez proporcji i ciezko to samemu odtworzyc. Na szczescie powstalo kilka zamiennikow, chemsan ktory tez juz wykupiony i inneWysłane z mojego J9110 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 Omatkoitrzycorki, na co tez oni wszyscy w tym PE czas maja... A my pieniadze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted October 22, 2019 Author Share Posted October 22, 2019 Co można kupić w Polsce jako zamiennik?Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 Ja kupowałem Star SaniClean. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 1 godzinę temu, Jancewicz napisał: Ja kupowałem Star SaniClean Też jest już nieosiągalny Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 2 godziny temu, emcede napisał: Co można kupić w Polsce jako zamiennik? Na ten moment chyba nic. W UK jest Chemsan, który też chyba jest na bazie kwasu fosforowego i z tego co wiem to działa podobnie jak starsan. Pozostaje czekać na Brexit i kupować w UK chyba że sklepy piwowarskie znajdą dostawcę wspomianego Chemsanu. Ewentualnie dezynfekować środkami zasadowymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vice Posted November 7, 2019 Share Posted November 7, 2019 Desprej wychodzi drogo. Z litrowej butelki po 3 warkach pozostało mi ok 200ml. Czy SaniPro jest odpowiednikiem Starsanu? Ktoś używał? Kontakt minimum 1 minuta. Dostępny np.tutaj: https://allegro.pl/oferta/sanipro-rinse-250ml-zastepstwo-za-starsan-8616251008 A może Chemsan? Mam możliwość kupna z dostawą do UK. 2 litrowa butelka jest bardzo opłacalna. Kontakt minimum 2 minuty: https://www.ebay.co.uk/itm/ChemSan-No-Rinse-Sanitizer-Sanitiser-StarSan-Replacement-HomeBrew/174050795649?hash=item28863c6081:m:m4AUVtMrsv7Lb2JuFhD8eKQ Który polecicie z tych dwóch? Ze względu na krótszy kontakt skłaniałbym się do Sanipro... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marchelli Posted November 8, 2019 Share Posted November 8, 2019 Chemsan, sanipro i starsan to praktycznie to samo, sklad jest identyczny, jedyna roznica to starsan byl bardziej skoncentrowany, czas dzialania ciezko ustalic bo nie wiadomo ile bakterii zostalo juz wybite, a ile przetrwalnikow zostalo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted November 9, 2019 Share Posted November 9, 2019 (edited) W dniu 22.10.2019 o 09:03, Marchelli napisał: ktos znalazl sklad, ale sklad tylko co jest bez proporcji i ciezko to samemu odtworzyc Skład i proporcje to nie taki wielki problem. Problem zaczyna się, chcąc kupić niecysternowe ilości kwasu dodecylobenzenosulfonowego. A bez tego nie będzie sie pienić. Edited November 9, 2019 by Kaniutek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vice Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 (edited) Kupiłem Sanipro. Dawkowanie 1.25-2.5ml./litr wody. Dałem 2.5ml., ale jego pienienie jest takie sobie. Oby tylko robił swoją robotę Edited November 20, 2019 by Vice gramatyka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukas7803 Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 W ofercie Brouwland pojawił się odpowiednik PBW i StarSanu HB. Oni współapracują z TB i Centrum Piwowarstwa. Być może za niedługo będą dostępne na naszym rynku. https://www.brouwland.com/en/our-products/cleaning/cleaning-products/d/chemipro-wash-500-g-2 https://www.brouwland.com/en/our-products/cleaning/cleaning-products/d/chemipro-san-500-ml-2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
okemoto Posted November 25, 2019 Share Posted November 25, 2019 Przy Chemipro SAN zastanawia mnie info "Rinse only with clean potable water". Ktoś kojarzy jak to było przy StarSanie? Czy tak samo i ostrzeżenia swoje a praktyka swoje czy jednak różnica w składzie jest na tyle istotna, że Chemipro wymaga płukania? Próbował ktoś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 25, 2019 Share Posted November 25, 2019 następca pojawił sie w CP https://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1361240&postcount=338 Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted November 26, 2019 Author Share Posted November 26, 2019 W instrukcji użytkowania jest napisane aby spłukiwać czystą wodą. Jak dla mnie to bez sensu. Woda kranowa nie jest wolna od bakterii Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 26, 2019 Share Posted November 26, 2019 1 minutę temu, emcede napisał: W instrukcji użytkowania jest napisane aby spłukiwać czystą wodą. Jak dla mnie to bez sensu. Woda kranowa nie jest wolna od bakterii Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Co Ty masz w kranie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted November 26, 2019 Author Share Posted November 26, 2019 Wodę twardą jak kamień.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 26, 2019 Share Posted November 26, 2019 (edited) 5 minut temu, emcede napisał: Wodę twardą jak kamień. Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka To lej delikatniej wtedy nie pęknie wiadro lub się nie porysuje Edited November 26, 2019 by anteks Robert87, majlosz, KHOT and 2 others 2 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted November 26, 2019 Author Share Posted November 26, 2019 Nie wyczułeś ironii. Chodzi mi o to że oryginalnego starsana nie trzeba spłukiwać a te zamienniki tak.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 26, 2019 Share Posted November 26, 2019 (edited) 9 minut temu, emcede napisał: Nie wyczułeś ironii. Chodzi mi o to że oryginalnego starsana nie trzeba spłukiwać a te zamienniki tak. Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka No to tragedia, jak żyć. Piwowarstwo już NIGDY nie będzie takie samo Edited November 26, 2019 by anteks andy1856 and burczas 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts