torbap- ce Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Witam posiadam slody 8kg pale ale 4 kg pilzneński 1 kg pszeniczny Chmiel : amarillo citra Columbus zythos i mosaic po 30 g do tego 100g marynki i 100g lubelskiego Drożdże S 04 Chcę zrobić ok 40 l dobrej IPY? proszę o porady odnośnie zacierania i chmielenia Pozdrawiam Edytowane 30 Października 2019 przez torbap- ce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Trochę mało masz chmieli aromatycznych. 1. Do zacierania 4kg pilzneński, 4kg pale ale i 0,5kg pszenicznego - powinno to dać ok. 12°Blg 2. Zacierać w 65-67°C 3. Chmielenie Columbus 60' 40g 4. Amarillo i Zythos na whirpool ( po 30g) 5. Citra i Mosaic (po 30g) na cichą na 4-5 dni w temperaturze ok. 5-10°C Na gotowa będzie coś w okolicach 12°Blg (co przełoży się na ok. 5% alko) do tego ok. 35 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmzs Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Przy 80% wydajności procesu: 8kg pale ale 2kg pilzneński Zacieranie jednotemperaturowe 68°C przez godzinę, częste mieszanie i korekcja temperatury w razie czego (nie wiem w czym zacierasz). Chmielenie: 60min 50g Marynka 20min 50g Marynka Połowa pozostałych chmieli oprócz lubelskiego na hop stand (whirlpool). Pozostała część chmielu oprócz lubelskiego na zimno w trakcie fermentacji cichej, najlepiej 3-4 dni przed rozlewem w niższej temperaturze jaką przytoczył wyżej korzen16. Powyższe założenia powinny skutkować piwem 14.7°Blg i ok 51 IBU ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 32 minuty temu, pmzs napisał: Powyższe założenia powinny skutkować piwem 14.7°Blg i ok 51 IBU Czyli dość srogo z goryczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmzs Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 1 godzinę temu, torbap- ce napisał: Chcę zrobić ok 40 l dobrej IPY Rozpiętość przy IPA to 40-70 3 minuty temu, korzen16 napisał: Czyli dość srogo z goryczką moim zdaniem w sam raz ? nie za słabo bo wtedy to raczej APA i nie za mocno, żeby pić z przyjemnością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 To fakt, jak kto lubi. Ja preferuję mniej goryczkowe, a bardziej aromatyczne IPY. Druga sprawa, że po chmieleniu na zimno odczucie goryczki jest podbijane. Wiec osobiście chmielę w dolnym zakresie widełek, a nawet trochę niżej, jeżeli przewiduję dodanie chmielu na zimno. josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torbap- ce Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Chciałbym uzyskać ibu 40-50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 4 godziny temu, torbap- ce napisał: Chcę zrobić ok 40 l dobrej IPY Nie da rady. Można kombinować pod górkę i jakieś piwo da się zrobić, ale ipki z tego nie będzie, bo wypadałoby sypnąć z 10g/litr lekko licząc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torbap- ce Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 W takim razie co muszę mieć żeby zrobić piwo o którym mówię?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 ...400g dobrego chmielu. Ja bym dał 200g na zimno, 100g na 15 minut i 100g na 80C przy chodzeniu. Tak żeby wyszło te 50IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmzs Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 8 minut temu, torbap- ce napisał: W takim razie co muszę mieć żeby zrobić piwo o którym mówię?? Zmniejszyć objętość, albo dokupić surowców ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torbap- ce Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Proszę o propozycję (pomoc) biorąc pod uwagę to co mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmzs Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 7 minut temu, torbap- ce napisał: Proszę o propozycję (pomoc) biorąc pod uwagę to co mam A ile masz paczek drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 3 godziny temu, torbap- ce napisał: Proszę o propozycję (pomoc) biorąc pod uwagę to co mam 4 godziny temu, torbap- ce napisał: Chciałbym uzyskać ibu 40-50 No to korekta - ilość piwa 20L (do butelkowania), 15Blg, 50IBU: 3kg pilzneński, 2kg pale ale i 0,4kg pszenicznego; zacieranie w 65-67°C Chmielenie: Columbus 60' 20g, Amarillo i Zythos na whirpool ( po 30g); Citra i Mosaic (po 30g) na cichą na 4-5 dni w temperaturze ok. 5-10°C Wyjdzie z tego w miarę porządna IPA - ekstrakt początkowy się zwiększył do 15°Blg, bo zwiększyła się goryczka. Przy chmieleniu na zimno w pewnym momencie zwiększanie ilości chmielu nie wnosi do piwa nic więcej; tak więc te 60g chmielu/ 20l piwa, to całkiem porządna dawka i wniesie to co potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torbap- ce Opublikowano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 8 godzin temu, pmzs napisał: A ile masz paczek drożdży? Mam dwie paczki drożdży safale s 04 po 11,5 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 To wykorzystaj obie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 W dniu 30.10.2019 o 21:00, ogoun napisał: Nie da rady. Można kombinować pod górkę i jakieś piwo da się zrobić, ale ipki z tego nie będzie, bo wypadałoby sypnąć z 10g/litr lekko licząc. Czy ty aby troche nie przesadzasz? Nie zrobisz dobrej Ipy jak sypniesz 2g na litr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Hanys93 napisał: Czy ty aby troche nie przesadzasz? Nie zrobisz dobrej Ipy jak sypniesz 2g na litr? Nie mylmy pojęć. Dobre piwo zrobisz, ipy nie, ani dobrej, ani słabej, ani żadnej innej. Balans nie będzie odpowiedni dla stylu, tak jak jak z samego pilzneńskiego nie powstanie stout. Edytowane 2 Listopada 2019 przez ogoun hermod i Robert87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się