Mateo90 Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Witajcie, Prawie 2 tyg temu wstawiłem druga Warkę - German Pils Gozdawy. Dzisiaj wziąłem próbkę żeby sprawdzić BLG, jest około 3 BLG. Martwi mnie zapach i smak drożdży. W smaku wyraźnie czuć dziwny drożdżowy posmak. Do brewkitu dodałem glukozy. Czy ten posmak i zapach to efekt glukozy czy weszła jakaś infekcja? Czy jest jeszcze szansa zrobić coś z tym smakiem? Poprzednie piwo robiłem Pale Ale ale z ekstraktem. Wyszło całkiem niezłe. Dlatego teraz jestem trochę zdziwiony.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Smak piwa w trakcie fermentacji jest całkiem inny niż piwo nagazowane w butelkach. Po co zbierasz próbki i jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Próbkę upuściłem z kranika żeby sprawdzić BLG, za 2-3 dni sprawdzę raz jeszcze jak nie będzie spadku będę chciał butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Może zassało drożdże z dna fermentora, nie przejmowałbym się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Ok, poczekam jeszcze kilka dni i będę butelkował, zobaczymy za miesiąc co z tego wyszło jako, ze nie mam dużego doświadczenia to czy stosując glukozę zamiast ekstraktu może być bardzo duża różnica w smaku czy jest to raczej nie odczuwalne? Trochę czytałem o tym, ale opinie są podzielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 14 godzin temu, Mateo90 napisał: W smaku wyraźnie czuć dziwny drożdżowy posmak. Do brewkitu dodałem glukozy Na tym etapie drożdżowe posmaki nie są niczym nadzwyczajnym. Polecam też zamiast glukozy czy też cukru do brewkitów dawać ekstrakt słodowy jasny. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się