komo Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Cześć, w przyszłym tygodniu planuję uwarzyć Session IPA i ułozyłem taką recepturę: Ilość - 40L BLG - 12 IBU - ok. 40 Słody: - Pale Ale - 7kg - Monachijski Jasny - 1kg - Wiedeński - 0,4kg Zacieranie: 68C - 60min Gotowanie: 60' - 40g Centennial (alfa kwasy 9,4%) 20' - 20g Amarillo (alfa kwasy 7,8%) 0' - 50g Amarillo (alfa kwasy 7,8%) Fermentacja: Drożdże:US-05 (2 paczki sucharów) Temperatura: 15-17C na burzliwej, ok. 18 cicha Chmielenie na zimno 3dni przed rozlewem: 50g Citra 50g Cascade Z chmieli posiadam aktualnie: Amarillo i Centennial po 200g oraz Citra i Cascade po 100g. Jakieś sugestie odnośnie receptury? Coś zmodyfikować? Zastanawiam się nad większą ilością chmielu na cichą. Chciałbym uzyskać dość lekką ipkę ale z mocnym aromatem owocowym, cytrusowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 2 godziny temu, komo napisał: Cześć, w przyszłym tygodniu planuję uwarzyć Session IPA i ułozyłem taką recepturę: Ilość - 40L BLG - 12 IBU - ok. 40 Słody: - Pale Ale - 7kg - Monachijski Jasny - 1kg - Wiedeński - 0,4kg Zacieranie: 68C - 60min Gotowanie: 60' - 40g Centennial (alfa kwasy 9,4%) 20' - 20g Amarillo (alfa kwasy 7,8%) 0' - 50g Amarillo (alfa kwasy 7,8%) Fermentacja: Drożdże:US-05 (2 paczki sucharów) Temperatura: 15-17C na burzliwej, ok. 18 cicha Chmielenie na zimno 3dni przed rozlewem: 50g Citra 50g Cascade Z chmieli posiadam aktualnie: Amarillo i Centennial po 200g oraz Citra i Cascade po 100g. Jakieś sugestie odnośnie receptury? Coś zmodyfikować? Zastanawiam się nad większą ilością chmielu na cichą. Chciałbym uzyskać dość lekką ipkę ale z mocnym aromatem owocowym, cytrusowym. Zastanowiłbym się, czy nie wyrzucić wiedeńskiego i monachijskiego, zostawić tylko pale, plus może nieco niższa temperatura zacierania. Chmielenie na aromat, zarówno po gotowaniu, jak i na zimno zwiększyłbym chociaż o połowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komo Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 (edytowane) W dniu 8.11.2019 o 15:40, punix napisał: Zastanowiłbym się, czy nie wyrzucić wiedeńskiego i monachijskiego, zostawić tylko pale, plus może nieco niższa temperatura zacierania. Chmielenie na aromat, zarówno po gotowaniu, jak i na zimno zwiększyłbym chociaż o połowę. Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski? Co do chmielenia to chyba masz rację, wrzucę 100g Amarillo na chłodzenie i na zimno po 100g Citry i Cascade. Edytowane 11 Listopada 2019 przez komo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 1 godzinę temu, komo napisał: Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski? Podzielam zdanie @punix W założeniu ma to być Session IPA czyli lekkie piwo, a monacha czy wiedeńskiego można dorzucić do Imperialnej wersji żeby podbić słodowość i dać kontre dla większej goryczki. Dodaj jakiś jasny karmelowy plus trochę pszenicy i będzie Pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 3 godziny temu, komo napisał: Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski? Co do chmielenia to chyba masz rację, wrzucę 100g Amarillo na chłodzenie i na zimno po 100g Citry i Cascade. W tym stylu słodowość ma być co najwyżej tłem, także nie ma co dorzucać ciemniejszych słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komo Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Dzięki Panowie W takim razie zrobię zasyp 100% pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się