Skocz do zawartości

Session IPA - receptura do oceny


komo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w przyszłym tygodniu planuję uwarzyć Session IPA i ułozyłem taką recepturę:

 

Ilość - 40L

BLG - 12

IBU - ok. 40

 

Słody:

- Pale Ale - 7kg

- Monachijski Jasny - 1kg

- Wiedeński - 0,4kg

 

Zacieranie:

68C - 60min

 

Gotowanie:

60' - 40g Centennial (alfa kwasy 9,4%)

20' - 20g Amarillo (alfa kwasy 7,8%)

0' - 50g Amarillo (alfa kwasy 7,8%)

 

Fermentacja:

Drożdże:US-05 (2 paczki sucharów)

Temperatura: 15-17C na burzliwej, ok. 18 cicha

Chmielenie na zimno 3dni przed rozlewem:

50g Citra

50g Cascade

 

Z chmieli posiadam aktualnie: Amarillo i Centennial po 200g oraz Citra i Cascade po 100g.

 

Jakieś sugestie odnośnie receptury? Coś zmodyfikować? Zastanawiam się nad większą ilością chmielu na cichą.

Chciałbym uzyskać dość lekką ipkę ale z mocnym aromatem owocowym, cytrusowym.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, komo napisał:

Cześć,

w przyszłym tygodniu planuję uwarzyć Session IPA i ułozyłem taką recepturę:

 

Ilość - 40L

BLG - 12

IBU - ok. 40

 

Słody:

- Pale Ale - 7kg

- Monachijski Jasny - 1kg

- Wiedeński - 0,4kg

 

Zacieranie:

68C - 60min

 

Gotowanie:

60' - 40g Centennial (alfa kwasy 9,4%)

20' - 20g Amarillo (alfa kwasy 7,8%)

0' - 50g Amarillo (alfa kwasy 7,8%)

 

Fermentacja:

Drożdże:US-05 (2 paczki sucharów)

Temperatura: 15-17C na burzliwej, ok. 18 cicha

Chmielenie na zimno 3dni przed rozlewem:

50g Citra

50g Cascade

 

Z chmieli posiadam aktualnie: Amarillo i Centennial po 200g oraz Citra i Cascade po 100g.

 

Jakieś sugestie odnośnie receptury? Coś zmodyfikować? Zastanawiam się nad większą ilością chmielu na cichą.

Chciałbym uzyskać dość lekką ipkę ale z mocnym aromatem owocowym, cytrusowym.

 

 

Zastanowiłbym się, czy nie wyrzucić wiedeńskiego i monachijskiego, zostawić tylko pale, plus może nieco niższa temperatura zacierania.

Chmielenie na aromat, zarówno po gotowaniu, jak i na zimno zwiększyłbym chociaż o połowę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.11.2019 o 15:40, punix napisał:
Zastanowiłbym się, czy nie wyrzucić wiedeńskiego i monachijskiego, zostawić tylko pale, plus może nieco niższa temperatura zacierania.
Chmielenie na aromat, zarówno po gotowaniu, jak i na zimno zwiększyłbym chociaż o połowę.

 

Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski?

Co do chmielenia to chyba masz rację, wrzucę 100g Amarillo na chłodzenie i na zimno po 100g Citry i Cascade.
 

Edytowane przez komo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, komo napisał:

 

Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski?


 

Podzielam zdanie @punix W założeniu ma to być Session IPA czyli lekkie piwo, a monacha czy wiedeńskiego można dorzucić do Imperialnej wersji żeby podbić słodowość i dać kontre dla większej goryczki. Dodaj jakiś jasny karmelowy plus trochę pszenicy i będzie Pan zadowolony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, komo napisał:

 

Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski?

Co do chmielenia to chyba masz rację, wrzucę 100g Amarillo na chłodzenie i na zimno po 100g Citry i Cascade.
 

 

W tym stylu słodowość ma być co najwyżej tłem, także nie ma co dorzucać ciemniejszych słodów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.