anteks Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Największym problemem przy ocenianiu był brak piwa referencyjnego. Każdy wiedział jak mniej więcej ma dany styl smakować, ale jak tu ocenić pierwsze piwo nie wiedząc jak smakują następne. Nie dawno ktoś pisał ( Kopyr ? ) żeby nie stosowac piwa kalibracyjnego bo to nie ma być klon tego piwa . Należy stosować się do BJCP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Link ze zdjęciami poszedł mam nadzieję, do wszystkich obecnych. Jeśli kogoś pominąłem, to przepraszam i proszę się upomnieć na PW o zdjęcia. To może chociaż dwa-trzy do galerii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Nie dawno ktoś pisał ( Kopyr ? ) żeby nie stosowac piwa kalibracyjnego bo to nie ma być klon tego piwa . Należy stosować się do BJCP No tez niekoniecznie. Bym do niektorych styli zalecal bardziej ogolne klasyfikacje niz BJCP. BJCP jest dobre do profesionalnych konkursow, gdzie sie warzy piwo pod waski dany styl. Do paneli bym proponowal pewna doze dobrowolnosci. W koncu warzenie ma miec w sobie element kreatywnosci i wolnosci. BJCP pododbnie jak i piwa kalibracyjne bardzo zawezaja pole popisu. Edit: Do styli brytyjskich proponowalbym w takim przypadku taki oto podzial. Sprawdza sie bardzo dobrze przy festwialach gdzie niejednokrotnie jest wystawionych ponad 150 piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 No tez niekoniecznie. Bym do niektorych styli zalecal bardziej ogolne klasyfikacje niz BJCP. A do których ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 BJCP jest dobre do profesionalnych konkursow, gdzie sie warzy piwo pod waski dany styl. Do paneli bym proponowal pewna doze dobrowolnosci. W koncu warzenie ma miec w sobie element kreatywnosci i wolnosci. BJCP pododbnie jak i piwa kalibracyjne bardzo zawezaja pole popisu. Ale jeśli na panelu były konkretne style/piwa jak w konkursie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 BJCP jest dobre do profesionalnych konkursow' date=' gdzie sie warzy piwo pod waski dany styl. Do paneli bym proponowal pewna doze dobrowolnosci. W koncu warzenie ma miec w sobie element kreatywnosci i wolnosci. BJCP pododbnie jak i piwa kalibracyjne bardzo zawezaja pole popisu.[/quote']Ale jeśli na panelu były konkretne style/piwa jak w konkursie ? Jesli taki panel ma byc cykliczny, powiedzmy co miesiac. To ciezko bedzie utrzymac odpowiednia ilosc piw do degustacji. Zreszta w panelach czesciej sie szuka i uczy wykrywac bledy w piwie niz ocenianie delikatnych roznic zgodnosci z danych bardzo waskim stylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Jesli taki panel ma byc cykliczny, powiedzmy co miesiac. To ciezko bedzie utrzymac odpowiednia ilosc piw do degustacji.Zreszta w panelach czesciej sie szuka i uczy wykrywac bledy w piwie niz ocenianie delikatnych roznic zgodnosci z danych bardzo waskim stylem. Ale jak szukać i uczyć się wykrywać błędy nie znając stylu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Jesli taki panel ma byc cykliczny' date=' powiedzmy co miesiac. To ciezko bedzie utrzymac odpowiednia ilosc piw do degustacji.Zreszta w panelach czesciej sie szuka i uczy wykrywac bledy w piwie niz ocenianie delikatnych roznic zgodnosci z danych bardzo waskim stylem.[/quote'] Ale jak szukać i uczyć się wykrywać błędy nie znając stylu ? DMS, Dwuacetyl infekcje itd sa ponad stylami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 To może chociaż dwa-trzy do galerii moje już są w galerii, niestety, z racji opieki nad prosiaczkiem nie miałem czasu na robienie zdjęć (nawet prosiaczkowi, ale mam nadzieję, że ktoś wrzuci i takie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Jesli taki panel ma byc cykliczny' date=' powiedzmy co miesiac. To ciezko bedzie utrzymac odpowiednia ilosc piw do degustacji.Zreszta w panelach czesciej sie szuka i uczy wykrywac bledy w piwie niz ocenianie delikatnych roznic zgodnosci z danych bardzo waskim stylem.[/quote'] Ale jak szukać i uczyć się wykrywać błędy nie znając stylu ? DMS, Dwuacetyl infekcje itd sa ponad stylami Ale jak pisał Coder nikt tego nie wyczuł , myślę że do tego potrzebne są specjalistyczne szkolenia sensoryczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Ale jak szukać i uczyć się wykrywać błędy nie znając stylu ? DMS' date=' Dwuacetyl infekcje itd sa ponad stylami [/quote'] Ale jak pisał Coder nikt tego nie wyczuł , myślę że do tego potrzebne są specjalistyczne szkolenia sensoryczne To nie zmienia faktu, ze tylko mala czesc populacji moze wyczuc pewne smaki na niskim poziomie. Nawet najlepsze szkolenie niewiele pomoze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 To nie zmienia faktu, ze tylko mala czesc populacji moze wyczuc pewne smaki na niskim poziomie. Nawet najlepsze szkolenie niewiele pomoze. To po co robić panele / degustacje ? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 To nie zmienia faktu' date=' ze tylko mala czesc populacji moze wyczuc pewne smaki na niskim poziomie. Nawet najlepsze szkolenie niewiele pomoze.[/quote']To po co robić panele / degustacje ? :rolleyes: Jak to po co, dla zabawy i edukacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 To nie zmienia faktu' date=' ze tylko mala czesc populacji moze wyczuc pewne smaki na niskim poziomie. Nawet najlepsze szkolenie niewiele pomoze.[/quote']To po co robić panele / degustacje ? :rolleyes: Jak to po co' date=' dla zabawy i edukacji.[/quote'] Dla zabawy rozumiem , ale edukacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Kolejne zdjęcia dodane w galerii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Piękne okolice i śliczny domek No i spotkanie widać, że udane Prosiak poszedł cały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Piękne okolice i śliczny domek No i spotkanie widać, że udane Prosiak poszedł cały ? Nie daliśmy rady Podzieliliśmy i rozdawaliśmy na wynos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 i ja dorzuciłem odrobinę zdjęć, choć trochę może oddadzą atmosferę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się