Ansmann Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Proszę o weryfikację przepisu na English Barleywine. Największe wątpliwości jakie mam dotyczą tego czy w ogóle dodawać cukier kandyzowany (chciałbym zrobić go według przepisu z forum), oraz drożdży. BeerSmith twierdzi, że WLP099 przy zacieraniu w 67 C zjedzą aż do 4,37 BLG, co daje 14% ABV ?. Z drugiej strony obawiam się że zacierane na słodko staną za wysoko i wyjdzie z tego ulepek. Warka: 20 l OG: 28 BLG ABV: 14 % IBU: 53 Zasyp: 9,50 kg - Strzegom Pale Ale (80,5%) 1,00 kg - Strzegom Monachijski typ I (8,5%) 0,40 kg - Caramel/Crystal Malt 60L (3,4%) 0,40 kg - Caramel/Crystal Malt 120L (3,4%) 0,50 kg - Candi Sugar, Amber (4,2%) Zacieranie (2,5 l/kg): 67 C - 80 min 76 C - 10 min Gotowanie: 120 min Chmielenie: 40,00 g - Target [11,00 %] - 60,0 min (50,6 IBU) 20,00 g - Fuggles [4,50 %] - 10,0 min (2,1 IBU) 20,00 g - Fuggles [4,50 %] - 0,0 min (0,0 IBU) Drożdże: Gęstwa - WLP099 (Super High Gravity Ale) Nasycenie: 1,8 v/v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Pewnie odfermentowanie zależeć będzie też od napowietrzenia i innych czynników. Ja bym zacierał w 66 i podnosił co pół godziny jesli bedzie spadać. Jeśli piwo odfermentuje nisko to nic specjalnego się nie stanie, chyba że celujesz w turbo słodziaka. Piwo może będzie mniej pełne, ale nie powinno specjalnie stracić na słodowości, karmelowości itp. Jaką liczysz wydajność zacierania? Ja przy takim blg na wężyku licze 65% i jest mniej więcej w punkt. No i ten cukier, pytanie czy ci potrzebny, bo to tak trochę triplowo/dubbelowo wygląda, bez niego też by było spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Jak dla mnie zacieranie za slodkie, 62 st.C wystarczy, i tak będzie dużo cukrów. Candi sugar zbędne, to samo da długie gotowanie, moim zdaniem minimum 180minut gotowania da odpowiednią ilość związków melanoidynowych z reakcji Millarda - dlatego też słody karmelowe w sumie niepotrzebne. Chmiel na smak i aromat zbędne, długie leżakowanie sprawi, że i tak będzie to niewyczuwalne, lepiej zwiększyć goryczkę, ta i tak będzie kontrowania sporą słodowością piwa - właśnie po to się tu sporo chmielu na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się