Jump to content

English Barleywine - Sprawdzenie receptury


Ansmann

Recommended Posts

Proszę o weryfikację przepisu na English Barleywine.

Największe wątpliwości jakie mam dotyczą tego czy w ogóle dodawać cukier kandyzowany (chciałbym zrobić go według przepisu z forum), oraz drożdży.
BeerSmith twierdzi, że WLP099 przy zacieraniu w 67 C zjedzą aż do 4,37 BLG, co daje 14% ABV ?. Z drugiej strony obawiam się że zacierane na słodko staną za wysoko i wyjdzie z tego ulepek.

 

Warka: 20 l
OG: 28 BLG
ABV: 14 %
IBU: 53

 

Zasyp:
9,50 kg - Strzegom Pale Ale (80,5%)
1,00 kg - Strzegom Monachijski typ I (8,5%)
0,40 kg - Caramel/Crystal Malt 60L (3,4%)
0,40 kg - Caramel/Crystal Malt 120L (3,4%)
0,50 kg - Candi Sugar, Amber (4,2%)

 

Zacieranie (2,5 l/kg):
67 C - 80 min
76 C - 10 min

 

Gotowanie: 120 min

 

Chmielenie:
40,00 g - Target [11,00 %] - 60,0 min (50,6 IBU)
20,00 g - Fuggles [4,50 %] - 10,0 min (2,1 IBU)
20,00 g - Fuggles [4,50 %] - 0,0 min (0,0 IBU)

 

Drożdże: Gęstwa - WLP099 (Super High Gravity Ale)

 

Nasycenie: 1,8 v/v

Link to comment
Share on other sites

Pewnie odfermentowanie zależeć będzie też od napowietrzenia i innych czynników. Ja bym zacierał w 66 i podnosił co pół godziny jesli bedzie spadać. Jeśli piwo odfermentuje nisko to nic specjalnego się nie stanie, chyba że celujesz w turbo słodziaka. Piwo może będzie mniej pełne, ale nie powinno specjalnie stracić na słodowości, karmelowości itp. Jaką liczysz wydajność zacierania? Ja przy takim blg na wężyku licze 65% i jest mniej więcej w punkt. No i ten cukier, pytanie czy ci potrzebny, bo to tak trochę triplowo/dubbelowo wygląda, bez niego też by było spoko.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Jak dla mnie zacieranie za slodkie, 62 st.C wystarczy, i tak będzie dużo cukrów.

Candi sugar zbędne, to samo da długie gotowanie, moim zdaniem minimum 180minut gotowania da odpowiednią ilość związków melanoidynowych z reakcji Millarda - dlatego też słody karmelowe w sumie niepotrzebne.

Chmiel na smak i aromat zbędne, długie leżakowanie sprawi, że i tak będzie to niewyczuwalne, lepiej zwiększyć goryczkę, ta i tak będzie kontrowania sporą słodowością piwa - właśnie po to się tu sporo chmielu na goryczkę.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.