dziedzicpruski Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Orientuje się może ktoś ile wagowo jest drożdży w przeciętnej gęstwie (np w 100ml) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrShades Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 100 ml US-05 zważone przed momentem ma ok. 100 g. Generalnie mój kolega sprawdzał to swego czasu dla każdego szczepu drożdży, których akurat używał i wychodziło mu, że 1 ml = 1 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Mi chodzi o to ile jest tych drożdży w zawiesinie, np porównując do prasowanych babuni ,chciałbym wykorzystać do robienia bigi (to taki twardy zaczyn piekarniczy),mam konkretny przepis i tam ma być 10 g drożdży piekarniczych, prasowanych . Motam się ile dać gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Myślę, że nie będzie wielkim błędem założenie, że jest to około połowa ilości "suchej masy drożdżowej" - reszta do woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Ok,zadziałam z 20toma gramami ,zobaczę co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Napisz czy się udało i wyszło jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Zrobiłem dwie, jedna z 10 g prasowanych i druga z 25 gęstwy, teraz musi kisnąć ze 12 godzin, dam znać jutro co to wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Jeszcze nie piekłem, rośnie po wyrobieniu,ale na gęstwie dużo mniej wyrosło w pierwszym etapie, wiec pewnie jest dużo mniej drożdży niż zakładaliśmy, trzeba by dać ze 2x więcej żeby był podobny efekt. Sama biga miała lepszy zapach na piekarniczych (ale pewnie bardziej chodziło o ilość, a nie konkretne drożdże). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 A jak świeżą gęstwę miałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Piekłem kiedyś chleb na gęstwie. Wylałem tak 1/4 gęstwy z fermentatora na 800g mąki. Ciasto rosło bardzo słabo i długo. W efekcie końcowym chleb wyszedł gorzki od chmielu. Ogólnie zjadliwy, jednak żadnej części ciała nie urywał Edytowane 21 Listopada 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 To specyficzna gęstwa bo po kwasie bezchmielowym, parodniowa. Upiekłem,wyszło gorzej niż na prawsowanych, ciasto się trochę zakwasiło,skórka jest twardsza, miękisz gumowaty, ogólnie niedobre. To był też test mąki, takiej zwykłej z lokalnego młyna i poległą ona po całości w porównaniu z włoską, to nie jest to o co walczyłem, gotowy efekt nawet nie kuca przy wcześniejszych próbach. Wcześniej zrobiłem bigę z mąki babuni z biedry i nawet nie piekłem, po fermencie śmierdziało jakimś zgnilcem. A tak w ogóle to robiłem focaccie genovese- jakby ktoś ciekawy był Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się