wojtekkk Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Witajcie, Temat może i banalny, ale wolę się upewnić niż zbłądzić. Po raz pierwszy warzyłem na drożdżach płynnych (FM gwoździe i banany). Po zebraniu i przepłukaniu gęstwy wg wskazówek znalezionych w internecie, wytrąciły mi się 2 osady. Wg tego co znalazłem, żywe drożdże powinny być jaśniejsze i powinny unieść się na powierzchni, przy czym martwe (ciemniejsze) powinny opaść na dno. U mnie jest dokładnie odwrotnie. Jaśniejsza warstwa opada na dno. Załączam zdjęcie. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Wylej płyn / piwo, zabełtaj i zadaj do nowej brzeczki odpowiednią ilość. Ile dni ma ta gęstwa, które to pokolenie i z jak mocnego piwa? wojtekkk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 50 minut temu, wojtekkk napisał: Temat może i banalny, ale wolę się upewnić niż zbłądzić. Po raz pierwszy warzyłem na drożdżach płynnych (FM gwoździe i banany). Po zebraniu i przepłukaniu gęstwy wg wskazówek znalezionych w internecie, wytrąciły mi się 2 osady. Wg tego co znalazłem, żywe drożdże powinny być jaśniejsze i powinny unieść się na powierzchni, przy czym martwe (ciemniejsze) powinny opaść na dno. U mnie jest dokładnie odwrotnie. Jaśniejsza warstwa opada na dno. Załączam zdjęcie. Proszę o pomoc. Zerknij tutaj. Nie jest prawdą, że martwe drożdże opadają na dno jako pierwsze. Ułożenie warstw wynika raczej z fizyki masy i ładunku występującego w gęstwie. Również warto wylać płyn tak jak radzi @Jancewicz. wojtekkk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekkk Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 9 godzin temu, Jancewicz napisał: Wylej płyn / piwo, zabełtaj i zadaj do nowej brzeczki odpowiednią ilość. Ile dni ma ta gęstwa, które to pokolenie i z jak mocnego piwa? Gęstwa została zebrana we wtorek. Kolejne warzenie planuję na jutro (sobota). Te drożdże mają na koncie tylko jedną warkę Hefeweizena o objętości ok. 10l, ok. 13 blg. Czy kręcenie startera jest wg Was zbędne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) 10 minut temu, wojtekkk napisał: Gęstwa została zebrana we wtorek. Kolejne warzenie planuję na jutro (sobota). Te drożdże mają na koncie tylko jedną warkę Hefeweizena o objętości ok. 10l, ok. 13 blg. Czy kręcenie startera jest wg Was zbędne? Nie ma potrzeby, spokojnie zadawaj gęstwę. Edytowane 22 Listopada 2019 przez punix wojtekkk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekkk Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Ok, więc zleję płyn z góry i zadam drożdże bezpośrednio do brzeczki, bez startera. Dziękuję wszystkim za pomoc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się