coder Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 Mam przepis na Bittera w którym wystepują płatki kukurydziane (corn flakes). Zajrzałem do sklepu i widze tam 2 zbliżone produkty: kasza kukurydziana i płatki sniadaniowe, takie chrupiace Corn Flakes w kolorowej torbie - jak myślicie, co lepiej się nada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 Corn Flejksy to raczej nie, bo moga być z jakimiś dodatkami. Ja używałem kaszki kukurydzianej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 28, 2008 Author Share Posted February 28, 2008 Ja używałem kaszki kukurydzianej. OK. Czy jakiejś specjalnej - szłyszałem coś o konieczności odtłuszczania (?). Trzeba ją kleikować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarzyciel Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 Ja używałem kaszki kukurydzianej. OK. Czy jakiejś specjalnej - szłyszałem coś o konieczności odtłuszczania (?). Trzeba ją kleikować? Z tego co pamiętam, to najwięcej oleju jest w zarodku nasiona kukurydzy i jest on usuwany z przeznaczeniem na produkcję oleju kukurydzianego. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że grysik kukurydziany jest właśnie z takiego przetworzenia i wystarczy go jednynie skleikować. Raf. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slobodan Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 A nie lepiej kupić zwykłe płatki kukurydziane? W sklepach ze zdrowym papu są na 100% (nawet gryczane można dostać). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 W Twoim Browarze kupiłem płatki kukurydziane. Może ktoś wie, czy trzeba je kleikować przed dodaniem do zacieru? Sklep takowej informacji nie podaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Ja tych płatków bym nie kleikował. Ciekawe co po nich by zostało po kleikowaniu. Pewnie jakaś papka dla niemowląt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Też tak myślę. Poza tym wyglądają jak ześrutowany słód. 0,5 EBC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Czytając skład jednych z tańszych płatków wyczytałem m.in. ekstrakt słodowy jęczmienny. A nie można dać zamiast płatków śruty kukurydzianej? Widziałem na targu luzem po 2zeta za kilo albo i taniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 ja bym skleikował jak to Czes radzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Tak, ale to się tyczy płatków pszennych nie błyskawicznych ? czyli nie obrobionych termicznie, Płatki kukurydziane, o których mowa to co innego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 (edited) ja bym skleikował jak to Czes radzi nawet wówczas, kiedy są to płatki kukurydziane, a nie pszeniczne? tego jest zaledwie pół kilo... widzę, że skybert był szybszy Edited August 18, 2011 by Porter Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Właśnie otrzymałem mejla z Twojego Browaru, odnośnie płatków: Najlepiej jest skleikować płatki, wówczas uzyska Pan lepszy efekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 18, 2011 Author Share Posted August 18, 2011 Można przyjąć taki schemat: - płatki błyskawiczne - nie musimy kleikować. Można, ale nie da to żadnej poprawy - płatki zwykłe, do gotowania - nie musimy kleikowac, ale kleikowanie im pomoże - ziarno, śruta - bezwzlędnie trzeba kleikować Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Ja tych płatków bym nie kleikował. Ciekawe co po nich by zostało po kleikowaniu. Pewnie jakaś papka dla niemowląt. Kleikowanie może i nie pomoże, ale też na pewno im nie zaszkodzi. A papka zrobi się z nich i tak w trakcie zacierania, bo temperatura kleikowania pokrywa się z temperaturą przerw scukrzających (bynajmniej w przypadku pszenicy i jęczmienia - pewnie z kukurydzą jest podobnie?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marjan Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 (edited) Nie chcę marudzić ale Corn fleksy to są najczystsze płatki. Są robione z kukurydzy a nie z odpadpadków jak reszta płatków. Brat ostatnio w pracy sprawdzał dla jaj z kumplem z laboratorium płatki droższe i tańsze i wyszło, że w tańczysz jest np. smar z maszyn. W pasztecie znaleźli metal z maszyn bo było za mało smaru, który był też w pasztecie. Weź zrób ślepą próbę z Corn Fleksami i tańszymi płatkami. Wyczujesz różnicę. Czy ktoś robił coś a'la piwo na kukurydzie? Edited August 18, 2011 by Marjan Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 NIE stosujcie płatków kukurydzianych, proszę! A jak musicie to współczuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Bo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Corn flakes są produkowane z mączki, środków spulchniających, soli i hgw czego jeszcze. To, o co wam chodzi to "flaked maize" albo "flaked corn" (na podobieństwo "flaked barley" czy "flaked wheat"), nie "corn flakes" czy "breakfast cereals". Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Bo? Filtrowałeś kiedyś piwo z za dużym zasypem jęczmienia palonego? W młócie tworzy się "kisiel". Przy płatkach kukurydzianych (podkusiło mnie przy amerykańskim piwie) młóto zamienia się w krochmal i nie da się go przefiltrować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Filtrowałeś kiedyś piwo z za dużym zasypem jęczmienia palonego? W młócie tworzy się "kisiel". Przy płatkach kukurydzianych (podkusiło mnie przy amerykańskim piwie) młóto zamienia się w krochmal i nie da się go przefiltrować. a robiłeś porządne kleikowanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Odnośnie kleikowania. Czes radzi mieszaninę płatków pszenicznych i 10% słodu jęczmiennego trzymać najpierw 30' w temp. 48°C a dopiero potem podgrzać do 66°C i trzymać 20'. Rozumiem, że jeśli w kukurydzy nie występuje beta-glukan (który rozpada się przy 48°C), mogę od razu kleikować w temperaturze 70°C przez (dajmy na to) 30'. Podgrzać do wrzenia i dodać do zacieru. Dobrze kombinuję? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 (edited) Najprostszy moim zdaniem sposób na kleikowanie to zagotować odpowiednią ilość wody, wsypać płatki i wymieszać, przykryć pokrywką i najlepiej gar czymś owinąć (stary śpiwór, koc), czekać aż temperatura spadnie na tyle by dodać resztę słodów. Nic przy takiej metodzie się nie przypala, nie trzeba stać i mieszać. Takie kleikowanie na lenia Jeszcze lepsza do tego jest lodówka turystyczna jak ktoś ma. Edited August 19, 2011 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BROWAR DIABEŁ Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 Też tak kleikuję i jest dobrze. Stosuje ostatnio kaszę jęczmienną z lidla i o dziwo przy 30% jest ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 A co powiedzielibyście, jeśliby płatki kukurydziane zastąpić mąką kukurydzianą? Niedawno kupiłem 0,4kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now