Jump to content

Płatki kukurydziane

coder

Recommended Posts

Mam przepis na Bittera w którym wystepują płatki kukurydziane (corn flakes). Zajrzałem do sklepu i widze tam 2 zbliżone produkty: kasza kukurydziana i płatki sniadaniowe, takie chrupiace Corn Flakes w kolorowej torbie - jak myślicie, co lepiej się nada?

Ja używałem kaszki kukurydzianej.

OK. Czy jakiejś specjalnej - szłyszałem coś o konieczności odtłuszczania (?).

Trzeba ją kleikować?

Z tego co pamiętam, to najwięcej oleju jest w zarodku nasiona kukurydzy i jest on usuwany z przeznaczeniem na produkcję oleju kukurydzianego. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że grysik kukurydziany jest właśnie z takiego przetworzenia i wystarczy go jednynie skleikować.

Raf.

• 3 years later...

W Twoim Browarze kupiłem płatki kukurydziane. Może ktoś wie, czy trzeba je kleikować przed dodaniem do zacieru?

Sklep takowej informacji nie podaje.

Czytając skład jednych z tańszych płatków wyczytałem m.in. ekstrakt słodowy jęczmienny.

A nie można dać zamiast płatków śruty kukurydzianej? Widziałem na targu luzem po 2zeta za kilo albo i taniej.

ja bym skleikował jak to Czes radzi

nawet wówczas, kiedy są to płatki kukurydziane, a nie pszeniczne? tego jest zaledwie pół kilo...

widzę, że skybert był szybszy

Edited by Porter

Właśnie otrzymałem mejla z Twojego Browaru, odnośnie płatków:

Najlepiej jest skleikować płatki, wówczas uzyska Pan lepszy efekt.

Można przyjąć taki schemat:

- płatki błyskawiczne - nie musimy kleikować. Można, ale nie da to żadnej poprawy

- płatki zwykłe, do gotowania - nie musimy kleikowac, ale kleikowanie im pomoże

- ziarno, śruta - bezwzlędnie trzeba kleikować

Ja tych płatków bym nie kleikował. Ciekawe co po nich by zostało po kleikowaniu. Pewnie jakaś papka dla niemowląt.

Kleikowanie może i nie pomoże, ale też na pewno im nie zaszkodzi. A papka zrobi się z nich i tak w trakcie zacierania, bo temperatura kleikowania pokrywa się z temperaturą przerw scukrzających (bynajmniej w przypadku pszenicy i jęczmienia - pewnie z kukurydzą jest podobnie?)

Nie chcę marudzić ale Corn fleksy to są najczystsze płatki. Są robione z kukurydzy a nie z odpadpadków jak reszta płatków.

Brat ostatnio w pracy sprawdzał dla jaj z kumplem z laboratorium płatki droższe i tańsze i wyszło, że w tańczysz jest np. smar z maszyn.

W pasztecie znaleźli metal z maszyn bo było za mało smaru, który był też w pasztecie.

Weź zrób ślepą próbę z Corn Fleksami i tańszymi płatkami. Wyczujesz różnicę.

Czy ktoś robił coś a'la piwo na kukurydzie?

Edited by Marjan

Corn flakes są produkowane z mączki, środków spulchniających, soli i hgw czego jeszcze.

To, o co wam chodzi to "flaked maize" albo "flaked corn" (na podobieństwo "flaked barley" czy "flaked wheat"), nie "corn flakes" czy "breakfast cereals".

Bo?

Filtrowałeś kiedyś piwo z za dużym zasypem jęczmienia palonego? W młócie tworzy się "kisiel".

Przy płatkach kukurydzianych (podkusiło mnie przy amerykańskim piwie) młóto zamienia się w krochmal i nie da się go przefiltrować.

Filtrowałeś kiedyś piwo z za dużym zasypem jęczmienia palonego? W młócie tworzy się "kisiel".

Przy płatkach kukurydzianych (podkusiło mnie przy amerykańskim piwie) młóto zamienia się w krochmal i nie da się go przefiltrować.

a robiłeś porządne kleikowanie?

Odnośnie kleikowania. Czes radzi mieszaninę płatków pszenicznych i 10% słodu jęczmiennego trzymać najpierw 30' w temp. 48°C a dopiero potem podgrzać do 66°C i trzymać 20'.

Rozumiem, że jeśli w kukurydzy nie występuje beta-glukan (który rozpada się przy 48°C), mogę od razu kleikować w temperaturze 70°C przez (dajmy na to) 30'. Podgrzać do wrzenia i dodać do zacieru.

Dobrze kombinuję?

Najprostszy moim zdaniem sposób na kleikowanie to zagotować odpowiednią ilość wody, wsypać płatki i wymieszać, przykryć pokrywką i najlepiej gar czymś owinąć (stary śpiwór, koc), czekać aż temperatura spadnie na tyle by dodać resztę słodów. Nic przy takiej metodzie się nie przypala, nie trzeba stać i mieszać. Takie kleikowanie na lenia :D Jeszcze lepsza do tego jest lodówka turystyczna jak ktoś ma.

Edited by olo333

• 1 month later...