Skocz do zawartości

Nagłe przelanie na cichą


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakieś dwa tygodnie temu nastawiłem piwo z brewkita (ciemne słody z WESa, drożdże S-04, celowałem w jakiegoś stoucika). Burzliwa się skończyła, spadło do 5 BLG i tak już stało, więc chciałem przelać na cichą. Niestety popełniłem kardynalny błąd i źle przykręciłem uszczelkę z kranikiem w fermentorze do którego przelewałem. W odruchu paniki szybko przelałem od góry z powrotem do poprzedniego fermentora żeby zminimalizować straty, przykręciłem porządnie i ponownie zlałem na cichą. Wygląda jednak na to, że z cichej znowu zrobiła się burzliwa (zruszyłem drożdże i się obudziły?). Cały czas rurka bulga, aczkolwiek bardzo rzadko, mniej więcej raz na kilka godzin. Na powierzchni piwa widać bąbelki, ale wydaje mi się, że to po prostu dwutlenek węgla i drożdże podniesione z dna (przesyłam zdjęcie). W smaku też nie widać oznak zakażenia. Sprawdzałem parę razy BLG, spadło do 4 i tak stoi już kilka dni. Stąd mój dylemat - poczekać aż przestanie bulgać czy już rozlewać z mniejszą ilością cukru?

IMG_20191202_120209.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tej sytuacji zrobiłbym coldcrash przez przynajmniej 2 dni, teraz temperatury na zewnątrz są sprzyjające, zahamujesz rozwój ewentualnego tlenowca. Drożdże się uspokoją i opadną na dno, potem ostrożna dekantacja i rozlew.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Balkon jest bardzo dobrym wyborem jeśli nie posiadasz lodówki fermentacyjnej. Na balkonie dodatkowo osłoń fermentor przed światłem dziennym np. czarnym workiem na śmieci. Idealna temperatura CS 0-3 st. Coldcrush do piw ciemnych raczej się nie stosuje, ale w Twoim przypadku może zminimalizować skutki nieplanowanego natlenienia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, overstack napisał:

Balkon jest bardzo dobrym wyborem jeśli nie posiadasz lodówki fermentacyjnej. Na balkonie dodatkowo osłoń fermentor przed światłem dziennym np. czarnym workiem na śmieci. Idealna temperatura CS 0-3 st. Coldcrush do piw ciemnych raczej się nie stosuje, ale w Twoim przypadku może zminimalizować skutki nieplanowanego natlenienia.

Dlaczego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, overstack napisał:

Balkon jest bardzo dobrym wyborem jeśli nie posiadasz lodówki fermentacyjnej. Na balkonie dodatkowo osłoń fermentor przed światłem dziennym np. czarnym workiem na śmieci. Idealna temperatura CS 0-3 st. Coldcrush do piw ciemnych raczej się nie stosuje, ale w Twoim przypadku może zminimalizować skutki nieplanowanego natlenienia.

 

No ok, tak zrobiłem. A czy przy rozlewie mam je jeszcze przynieść na powiedzmy dzień żeby wróciło do tych 20 stopni czy takie zimne mogę od razu rozlewać i zadawać cukier?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.