Muchor Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Cześć, Powoli przesiadam się z brewkitów na zacieranie i jako etap pośredni wybrałem sobie piwo Altbier z Esencji Smaku (https://esencjesmaku.pl/pl/p/ALTBIER-12-BLG-zestaw-na-bazie-ekstraktow-slodowych/467). Są tam użyte drożdże S-33 - pierwszy raz ich użyłem. We czwartek wieczorem zrobiłem brzeczkę, zadałem drożdże - zazwyczaj muszę czekać 24-48h na rozpoczęcie burzliwej a tutaj ruszyło mi z kopyta już po 12h. No i bardzo dobrze, temperatura fermentacji była 17-18 stopni. Dzisiaj rano sprawdzam, a tam już nic nie bulka - czyżby burzliwa fermentacja w takiej temperaturze zaszła tak szybko? Nie zamierzam oczywiście nic na razie robić - niech sobie spokojnie drożdże wszystko podojadają, za tydzień pewnie jeszcze przeniosę do cieplejszego pomieszczenia 21-23 stopnie - ale czy to rzeczywiście możliwe, że te drożdże takie szybkojedzące są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-s-33/ Kliknij zakładkę kinetics. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 No proszę, i w pełni się zgadza. 3 dni i po sprawie... Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Tylko wiesz, że tabela najprawdopodobniej powstała z obserwacji pracy drożdży w warunkach laboratoryjnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 No rozumiem, że u mnie może być trochę inaczej, ale tak się złożyło, że było podobnie. Rzeczywiście, przefermentowało bardzo szybko. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się