qwerty01 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Dzień dobry. Jako, że pierwsze piwo jakie uwarzyłem wszystkim smakowało szukam piwa, które mogę uwarzyć zimą (temp w pokoju ok 21°C). Chcę uzyskać 20-30l piwa. Piwo z gotowych zestawów (ekstrakty odpadają). Wymagania: - delikatne w smaku i nie ciężkie na żołądku - lubię dużo piany (tak naprawdę to mógłbym spijać tylko piankę z piwa :D) - ilość gazu: obojętne, ale bez przesady (robiłem Witbier Biére blanche 11°Blg i niektóre piwa po otwarciu butelki aż wywalało połowę butelki z piwa od gazu - nie wiem dlaczego). - preferują mniejszą ilość IBU (chmiel wyczuwalny,ale nie za dużo) - zawsze mogę dodać mniej chmielu lub więcej wysłodzić. Macie jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Biorąc pod uwagę pogodę, jaką zapowiadają na grudzień, to możesz spróbować fermentować pilsa lub lagera na balkonie ? Z tego, co opisujesz, to dobrze sprawdziłby się Hefeweizen. Będzie jednak problem z utrzymaniem porządanej temperatury (fermentacja w okolicach 18-20 stopni). Z drugiej strony fermentacja zajmuje tydzień czasu. Możesz zbić styropianową skrzynię i włożyć obok fermentora zmrożone butelki z wodą Edytowane 8 Grudnia 2019 przez Grzegorz Żukowski Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Jak dodawałeś cukier na refermentacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Belgian Blond/Belgian Pale Ale/Saison, ewentualnie coś na kveikach. Czy takie delikatne i lekkie na żołądku to nie wiem, ale w tych temperaturach nic innego nie wymyślisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 3 godziny temu, Oskaliber napisał: Belgian Blond/Belgian Pale Ale/Saison, ewentualnie coś na kveikach. Czy takie delikatne i lekkie na żołądku to nie wiem, ale w tych temperaturach nic innego nie wymyślisz. Dziękuję bardzo za propozycję. :) Pewnie w przyszłym tygodniu coś zamówię. Jak ktoś ma jeszcze propozycję to czekam. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się