Koczi Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Pierwszy mój post tutaj, więc wypadało by się przywitać i przedstawić Także witam wszystkich serdecznie! Parę warek w życiu już zrobiłem. Wiadomo zaczynałem od brew kitów, potem ważenie z ekstraktów, a ostatnio zacieranie. Jako, że temperatura w garażu spadła mi do 12 stopni, to uznałem że warto by zrobić pierwszego lagera. Mam mało wydajną chłodnicę, więc schłodziłem nią brzeczkę do 30 stopni i postanowiłem resztę zbić zostawiając fermentor w wannie. Planowałem rano wyjąć fermentor z wanny i zadać drożdże. Zawsze robię na fermentisach, więc przy Ale do brzeczek 20-25l wystarczała jedna saszetka. Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem na etykiecie, że paczka S-23 jest na jakieś 10-15l. ? Pytanie moje do Was co zrobić? Temperatura 12-14 stopni - jedna paczka da radę czy ewidentnie za mało? Jak nie to drugą kupię dopiero w poniedziałek, więc zadać jutro rano jedną paczkę i w poniedziałek dołożyć drugą czy poczekać do poniedziałku i zadać obie w tym samym czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 36 minutes ago, Koczi said: Temperatura 12-14 stopni - jedna paczka da radę czy ewidentnie za mało? Jak nie to drugą kupię dopiero w poniedziałek, więc zadać jutro rano jedną paczkę i w poniedziałek dołożyć drugą czy poczekać do poniedziałku i zadać obie w tym samym czasie? O ile mi wiadomo, temperatura otoczenia jest o kilka stopni za wysoka. Jeżeli ktoś ma Ci oszacować ilość drożdży, to podaj chociaż objętość i ekstrakt początkowy brzeczki. Ja bym w ciemno czym prędzej zadawał drożdże — co może stać się gorszego po zadaniu za małej ilości drożdży niż po pozostawieniu brzeczki samej sobie i infekcji przypadkowymi mikrobami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koczi Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 7 godzin temu, vmario napisał: Jeżeli ktoś ma Ci oszacować ilość drożdży, to podaj chociaż objętość i ekstrakt początkowy brzeczki. 20l, BLG 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Dwie paczki minimum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 2 paczki to minimum + temperatura na lagera za wysoka. Ciężko powiedzieć co zrobić w tej sytuacji, na pewno nie zwlekać z zadaniem drożdży bo to proszenie się o infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się