Piotr Ba Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Który sprzęt zakupić? Gdzie będzie wyższa wydajność? Czy na kotle można wysładzać i filtrować z koszem w środku tzn odkręcić kran? Dlaczego większy kocioł jest tańszy? Czy jest gorzej wykonany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 30 minut temu, Piotr Ba napisał: Który sprzęt zakupić? Gdzie będzie wyższa wydajność? Czy na kotle można wysładzać i filtrować z koszem w środku tzn odkręcić kran? Dlaczego większy kocioł jest tańszy? Czy jest gorzej wykonany ? oznaczenie 40N nie oznacza że zrobisz 40l piwa, powiedzmy że 30 to max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 To trochę nie na temat, ale w 30 L zrobię 25 L i to tylko jeśli podtrzymam moją wydajność garnkową. 10 butelek piwa więcej to różnica zwłaszcza jeśli zakłada się wykorzystanie gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: Który sprzęt zakupić? Gdzie będzie wyższa wydajność? Czy na kotle można wysładzać i filtrować z koszem w środku tzn odkręcić kran? Dlaczego większy kocioł jest tańszy? Czy jest gorzej wykonany ? Który kupić? jeden piwowar powie że coobre a drugi że royala. Oba działaja na podobnej zasadzie. Odnośnie wysładzania i filtrowania z koszem w środku to widziałeś taki garnek w akcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Nie rozumiem pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 3 minuty temu, Piotr Ba napisał: Nie rozumiem pytania czy widziałeś taki działający garnek na żywo lub w necie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grim Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Można wysładzać z koszem wewnątrz - rozumiem że kocioł ma "działać" jak fermentor z podwójnym dnem. Ale jeżeli chodzi ogólnie to robi się inaczej. Kosz zacierny wiesza się nad kotłem i wysładza się przelewając wodę pompą przez młóto od góry. Dlatego często mowa o marnej efektywności wysładzania przy zastosowaniu kotłów. Ale dostałem dobry patent na jej zwiększenie od sprzedawcy, a zarazem osób często używających tego typu sprzętu - zawracanie brzeczki. Po wyjęciu kosza nad kocioł przez jakieś 10 min. wysładzamy młóto brzeczką. Po tym czasie wysładzamy normalnie wodą używając pompy. Efektywność zacierania na poziomie 75-80%. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Grudnia 2019 przez Grim Sven 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 10 minut temu, Grim napisał: Można wysładzać z koszem wewnątrz - rozumiem że kocioł ma "działać" jak fermentor z podwójnym dnem. Ale jeżeli chodzi ogólnie to robi się inaczej. Kosz zacierny wiesza się nad kotłem i wysładza się przelewając wodę pompą przez młóto od góry. Dlatego często mowa o marnej efektywności wysładzania przy zastosowaniu kotłów. ja nie leje wody przez pompę (?) tylko garnuszkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grim Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 31 minut temu, anteks napisał: ja nie leje wody przez pompę (?) tylko garnuszkiem Ja normalnie grzeję wodę w garnku obok kotła, wkładam wężyk od pompki i ustawiam spokojny przepływ wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Godzinę temu, Grim napisał: wkładam wężyk od pompki W royalu tego nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grim Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 14 minut temu, x1d napisał: W royalu tego nie zrobisz. Ano racja, nie wspomniałem że Cobry używam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Jak już kupować to coobrę cb5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Czyli jednak kobra jest lepsza tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi