Skocz do zawartości

II Poznański Konkurs Piw Domowych


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mój wynik z piwa konkursowego:

Tripel:
Piwo zakodowane jako 19T, do oceny weszło jako ósme.
Ocenione na 4,08 pkt., co uplasowało je na IV miejscu.
Wady: wyczuwalne zw. siarki ? kapusta, za słodkie, zbyt alkoholowe w zapachu i smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kapusta dość popularna była:)

 

Tripel:

Piwo zakodowane jako 24T, do oceny weszło jako dziesiąte.

Ocenione na 3,98 pkt., co uplasowało je na V miejscu.

Wady: zapach kiszonej kapusty ? zw. siarki.

Weizen:

Piwo zakodowane jako 25, do oceny weszło jako czternaste.

Ocenione na 3,05 pkt., co uplasowało je na VIII miejscu.

Wady: niezbyt trwała piana, w zapachu zw. siarki - kapusta kiszona, zbyt drożdżowe, niezbalansowane estry i fenole, utlenione.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W moim przypadku szaleńswa nie było, ale najgorzej też nie .

 

Piwo zakodowane jako 36, do oceny weszło jako dziewiętnaste.

Ocenione na 3,13 pkt., co uplasowało je na VII miejscu.

Wady: wyczuwalne zapachy siarkowe - kapusta, mała pełnia smaku, nieprzyjemna goryczka, ściągające, delikatna wędzonka, zbyt drożdżowe.

Komentarz: bardzo dobrze zharmonizowane banany z goździkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W końcu udało mnie się wyprodukować dobrego belga :tort:

Dlaczego dodałeś cukier (syrop cukrowy) dopiero kilka dni po rozpoczęciu fermentacji burzliwej, a nie na kilka ostatnich minut chmielenia ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W końcu udało mnie się wyprodukować dobrego belga :tort:

Dlaczego dodałeś cukier (syrop cukrowy) dopiero kilka dni po rozpoczęciu fermentacji burzliwej' date=' a nie na kilka ostatnich minut chmielenia ?[/quote']

Zawsze tak robię :tort:

1. Łatwiej mi wyliczyć, odpowiednia gęstość piwa.

2. Drożdze mają mniejszy stres przy niższej gęstości brzeczki, fermentacja szybciej rusza, nie mam problemów z odfermentowaniem.

3. Coś tam chyba było jeszcze na rzeczy z alkoholami wyższymi, ale nie pamiętam. Może to tylko zależy od temp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No proszę, naleciałości z produkcji wina tu widzę :monster:

A wszędzie piszą, żeby dodawać podczas chmielenia. Nie zawsze należy ich słuchać :)

dodawanie pod koniec chmielenia cukru jest sensowne do blg 16-18. Powyżej tego warto dodać w czasie fermentacji z powodów podanych powyżej. Zwłaszcza w piwach powyżej 20 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A moja metryczka wygląda tak

Tripel:

Piwo zakodowane jako 4T, do oceny weszło jako pierwsze.

Ocenione na 3,45 pkt., co uplasowało je na IX miejscu.

Wady: za słodkie, wyraźnie alkoholowe - brak zharmonizowania alkoholu, zbyt ciemne.

Komentarze: bardzo dobra piana i goryczka.

 

Mogło być lepiej, ale ogólnie jestem zadowolony :):monster:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a nie' date=' nie, nie jestem specjalnym fanem wina i wina nigdy nie robiłem :)[/quote']

Ja podobnie i raczej chyba nie zrobię, choć nie wykluczam tego. :monster:

A ja robię wina od 4 lat i smakują mi tak samo jak piwo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja zamieszczę.

 

Tripel:

Piwo zakodowane jako 23T, do oceny weszło jako dziewiąte.

Ocenione na 4,28 pkt., co uplasowało je na III miejscu.

Wady: za słodkie, zbyt alkoholowe w smaku i zapachu.

 

Weizen:

Piwo zakodowane jako 22, do oceny weszło jako trzynaste.

Ocenione na 3,48 pkt., co uplasowało je na V miejscu.

Wady: wyczuwalny aceton, w smaku zbyt alkoholowe.

 

Jak patrze, prawie wszyscy dostali uwagę o zbyt alkoholowych triplach. Ciekawe jaką ocenę dostałby w Poznaniu Westmalle Tripel :monster:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja zamieszczę.

 

Tripel:

Piwo zakodowane jako 23T, do oceny weszło jako dziewiąte.

Ocenione na 4,28 pkt., co uplasowało je na III miejscu.

Wady: za słodkie, zbyt alkoholowe w smaku i zapachu.

Piwo zakodowane jako 39T, do oceny weszło jako osiemnaste.

Ocenione na 3,38 pkt., co uplasowało je na X miejscu.

Wady: za bardzo alkoholowe, za słodkie.

 

u mnie jak widać podobnie ale chyba kubki smakowe były zaklejone poprzednich 17 :monster:

bo z piwa osobiście byłem zadowolony choć mój tripel ledwo 3 tyg. w butelce.

 

wziąłem trochę konkursowych do domu ale chyba na pierwszą piątkę nie trafiłem :)

Anteks chyba zdążył przebrać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A moja metryczka wygląda tak

Tripel:

Piwo zakodowane jako 4T, do oceny weszło jako pierwsze.

Ocenione na 3,45 pkt., co uplasowało je na IX miejscu.

Wady: za słodkie, wyraźnie alkoholowe - brak zharmonizowania alkoholu, zbyt ciemne.

Komentarze: bardzo dobra piana i goryczka.

 

Mogło być lepiej, ale ogólnie jestem zadowolony :):monster:

właśnie się natknąłem w skrzynce na 4T :)

piwo sprzed roku prod. 23.10.09

bardzo pięknie ułożony bukiet smakowy - moje chowam głęboko do kąta niech dojrzewa.

powinniście być bardzo zadowoleni.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kapusta dość popularna była:)

 

Tripel:

Piwo zakodowane jako 24T, do oceny weszło jako dziesiąte.

Ocenione na 3,98 pkt., co uplasowało je na V miejscu.

Wady: zapach kiszonej kapusty ? zw. siarki.

Weizen:

Piwo zakodowane jako 25, do oceny weszło jako czternaste.

Ocenione na 3,05 pkt., co uplasowało je na VIII miejscu.

Wady: niezbyt trwała piana, w zapachu zw. siarki - kapusta kiszona, zbyt drożdżowe, niezbalansowane estry i fenole, utlenione.

zaczynam się zastanawiać, czy ktoś nie wniósł na salę garnka z bigosem :monster:

 

Weizen:

Piwo zakodowane jako 20, do oceny weszło jako dwunaste.

Ocenione na 3,20 pkt., co uplasowało je na VI miejscu.

Wady: w zapachu nieprzyjemnie kwaskowe, wyczuwalne zw. siarki - kapusta, w smaku zbyt słodkie, mało nagazowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja metryczka:

 

Weizen:

Piwo zakodowane jako 1, do oceny weszło jako pierwsze.

Ocenione na 3,73 pkt., co uplasowało je na III miejscu.

Wady: w smaku zbyt alkoholowe, rozpuszczalnikowe, pozostająca nieprzyjemna goryczka, mała pienistość.

 

mała pienistość pewnie dlatego, że dodałem mniej cukru do refermentacji niż zazwyczaj no leżakowało zaledwie 2,5 tygodnia od oceny :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A moja metryczka wygląda tak

Tripel:

Piwo zakodowane jako 4T' date=' do oceny weszło jako pierwsze.

Ocenione na 3,45 pkt., co uplasowało je na IX miejscu.

Wady: za słodkie, wyraźnie alkoholowe - brak zharmonizowania alkoholu, zbyt ciemne.

Komentarze: bardzo dobra piana i goryczka.

 

Mogło być lepiej, ale ogólnie jestem zadowolony :):P[/quote']

właśnie się natknąłem w skrzynce na 4T :D

piwo sprzed roku prod. 23.10.09

bardzo pięknie ułożony bukiet smakowy - moje chowam głęboko do kąta niech dojrzewa.

powinniście być bardzo zadowoleni.

Z tego piwa jestem bardzo zadowolony, szkoda że wypiłeś ostatni egzemplarz ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.