Franekkkk Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Czy ktoś jeszcze posiada jakieś zdjęcia z giełdy i konkursu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Mój wynik z piwa konkursowego: Tripel: Piwo zakodowane jako 19T, do oceny weszło jako ósme. Ocenione na 4,08 pkt., co uplasowało je na IV miejscu. Wady: wyczuwalne zw. siarki ? kapusta, za słodkie, zbyt alkoholowe w zapachu i smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuli Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Kapusta dość popularna była:) Tripel:Piwo zakodowane jako 24T, do oceny weszło jako dziesiąte. Ocenione na 3,98 pkt., co uplasowało je na V miejscu. Wady: zapach kiszonej kapusty ? zw. siarki. Weizen:Piwo zakodowane jako 25, do oceny weszło jako czternaste. Ocenione na 3,05 pkt., co uplasowało je na VIII miejscu. Wady: niezbyt trwała piana, w zapachu zw. siarki - kapusta kiszona, zbyt drożdżowe, niezbalansowane estry i fenole, utlenione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Z tego co słyszałem, za słodki Tripel to typowa wada domowej produkcji. Sam biję się w piersi: Tripel: Piwo zakodowane jako 34T, do oceny weszło jako szesnaste. Ocenione na 3,20 pkt., co uplasowało je na XI miejscu. Wady: za alkoholowe, za słodkie, mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Mój też był trochę za słodki ;p Tripel: Piwo zakodowane jako 17T, do oceny weszło jako siódme. Ocenione na 4,53 pkt., co uplasowało je na II miejscu. Wady: trochę za słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 skąd te powyższe informacje szanowne koleżeństwo posiada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Jeszcze w tym tygodniu postaram się uczestnikom wysłać metryczki ich piw. A no od Wogosza Edytowane 8 Grudnia 2010 przez damian_ia4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Przy piwku wszystko wygadał. A tak na serio to metryczki systematycznie wysyła wg swoich możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 W moim przypadku szaleńswa nie było, ale najgorzej też nie . Piwo zakodowane jako 36, do oceny weszło jako dziewiętnaste. Ocenione na 3,13 pkt., co uplasowało je na VII miejscu. Wady: wyczuwalne zapachy siarkowe - kapusta, mała pełnia smaku, nieprzyjemna goryczka, ściągające, delikatna wędzonka, zbyt drożdżowe. Komentarz: bardzo dobrze zharmonizowane banany z goździkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Moje piwo: Piwo zakodowane jako 31T, do oceny weszło jako czternaste.Ocenione na 4,75 pkt., co uplasowało je na I miejscu. Wady: zbyt intensywny aromat alkoholowy. I racja, ciężko jest ukryć w końcu te prawie 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 W końcu udało mnie się wyprodukować dobrego belga Dlaczego dodałeś cukier (syrop cukrowy) dopiero kilka dni po rozpoczęciu fermentacji burzliwej, a nie na kilka ostatnich minut chmielenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 W końcu udało mnie się wyprodukować dobrego belga Dlaczego dodałeś cukier (syrop cukrowy) dopiero kilka dni po rozpoczęciu fermentacji burzliwej' date=' a nie na kilka ostatnich minut chmielenia ?[/quote'] Zawsze tak robię 1. Łatwiej mi wyliczyć, odpowiednia gęstość piwa. 2. Drożdze mają mniejszy stres przy niższej gęstości brzeczki, fermentacja szybciej rusza, nie mam problemów z odfermentowaniem. 3. Coś tam chyba było jeszcze na rzeczy z alkoholami wyższymi, ale nie pamiętam. Może to tylko zależy od temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 No proszę, naleciałości z produkcji wina tu widzę A wszędzie piszą, żeby dodawać podczas chmielenia. Nie zawsze należy ich słuchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 2. Drożdze mają mniejszy stres przy niższej gęstości brzeczki Wszędzie szerzy się bezstresowe wychowanie. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 No proszę, naleciałości z produkcji wina tu widzę A wszędzie piszą, żeby dodawać podczas chmielenia. Nie zawsze należy ich słuchać a nie, nie, nie jestem specjalnym fanem wina i wina nigdy nie robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 a nie, nie, nie jestem specjalnym fanem wina i wina nigdy nie robiłem Ja podobnie i raczej chyba nie zrobię, choć nie wykluczam tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 No proszę, naleciałości z produkcji wina tu widzę A wszędzie piszą, żeby dodawać podczas chmielenia. Nie zawsze należy ich słuchać dodawanie pod koniec chmielenia cukru jest sensowne do blg 16-18. Powyżej tego warto dodać w czasie fermentacji z powodów podanych powyżej. Zwłaszcza w piwach powyżej 20 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 A moja metryczka wygląda tak Tripel: Piwo zakodowane jako 4T, do oceny weszło jako pierwsze. Ocenione na 3,45 pkt., co uplasowało je na IX miejscu. Wady: za słodkie, wyraźnie alkoholowe - brak zharmonizowania alkoholu, zbyt ciemne. Komentarze: bardzo dobra piana i goryczka. Mogło być lepiej, ale ogólnie jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 a nie' date=' nie, nie jestem specjalnym fanem wina i wina nigdy nie robiłem [/quote']Ja podobnie i raczej chyba nie zrobię, choć nie wykluczam tego. A ja robię wina od 4 lat i smakują mi tak samo jak piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 To i ja zamieszczę. Tripel: Piwo zakodowane jako 23T, do oceny weszło jako dziewiąte. Ocenione na 4,28 pkt., co uplasowało je na III miejscu. Wady: za słodkie, zbyt alkoholowe w smaku i zapachu. Weizen: Piwo zakodowane jako 22, do oceny weszło jako trzynaste. Ocenione na 3,48 pkt., co uplasowało je na V miejscu. Wady: wyczuwalny aceton, w smaku zbyt alkoholowe. Jak patrze, prawie wszyscy dostali uwagę o zbyt alkoholowych triplach. Ciekawe jaką ocenę dostałby w Poznaniu Westmalle Tripel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 To i ja zamieszczę. Tripel: Piwo zakodowane jako 23T, do oceny weszło jako dziewiąte. Ocenione na 4,28 pkt., co uplasowało je na III miejscu. Wady: za słodkie, zbyt alkoholowe w smaku i zapachu. Piwo zakodowane jako 39T, do oceny weszło jako osiemnaste. Ocenione na 3,38 pkt., co uplasowało je na X miejscu. Wady: za bardzo alkoholowe, za słodkie. u mnie jak widać podobnie ale chyba kubki smakowe były zaklejone poprzednich 17 bo z piwa osobiście byłem zadowolony choć mój tripel ledwo 3 tyg. w butelce. wziąłem trochę konkursowych do domu ale chyba na pierwszą piątkę nie trafiłem Anteks chyba zdążył przebrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 (edytowane) A moja metryczka wygląda tak Tripel: Piwo zakodowane jako 4T, do oceny weszło jako pierwsze. Ocenione na 3,45 pkt., co uplasowało je na IX miejscu. Wady: za słodkie, wyraźnie alkoholowe - brak zharmonizowania alkoholu, zbyt ciemne. Komentarze: bardzo dobra piana i goryczka. Mogło być lepiej, ale ogólnie jestem zadowolony właśnie się natknąłem w skrzynce na 4T piwo sprzed roku prod. 23.10.09 bardzo pięknie ułożony bukiet smakowy - moje chowam głęboko do kąta niech dojrzewa. powinniście być bardzo zadowoleni. Edytowane 8 Grudnia 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twitt Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Kapusta dość popularna była:) Tripel:Piwo zakodowane jako 24T, do oceny weszło jako dziesiąte. Ocenione na 3,98 pkt., co uplasowało je na V miejscu. Wady: zapach kiszonej kapusty ? zw. siarki. Weizen:Piwo zakodowane jako 25, do oceny weszło jako czternaste. Ocenione na 3,05 pkt., co uplasowało je na VIII miejscu. Wady: niezbyt trwała piana, w zapachu zw. siarki - kapusta kiszona, zbyt drożdżowe, niezbalansowane estry i fenole, utlenione. zaczynam się zastanawiać, czy ktoś nie wniósł na salę garnka z bigosem Weizen: Piwo zakodowane jako 20, do oceny weszło jako dwunaste. Ocenione na 3,20 pkt., co uplasowało je na VI miejscu. Wady: w zapachu nieprzyjemnie kwaskowe, wyczuwalne zw. siarki - kapusta, w smaku zbyt słodkie, mało nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 moja metryczka: Weizen: Piwo zakodowane jako 1, do oceny weszło jako pierwsze. Ocenione na 3,73 pkt., co uplasowało je na III miejscu. Wady: w smaku zbyt alkoholowe, rozpuszczalnikowe, pozostająca nieprzyjemna goryczka, mała pienistość. mała pienistość pewnie dlatego, że dodałem mniej cukru do refermentacji niż zazwyczaj no leżakowało zaledwie 2,5 tygodnia od oceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 A moja metryczka wygląda tak Tripel: Piwo zakodowane jako 4T' date=' do oceny weszło jako pierwsze. Ocenione na 3,45 pkt., co uplasowało je na IX miejscu. Wady: za słodkie, wyraźnie alkoholowe - brak zharmonizowania alkoholu, zbyt ciemne. Komentarze: bardzo dobra piana i goryczka. Mogło być lepiej, ale ogólnie jestem zadowolony [/quote'] właśnie się natknąłem w skrzynce na 4T piwo sprzed roku prod. 23.10.09 bardzo pięknie ułożony bukiet smakowy - moje chowam głęboko do kąta niech dojrzewa. powinniście być bardzo zadowoleni. Z tego piwa jestem bardzo zadowolony, szkoda że wypiłeś ostatni egzemplarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się