roberto_g Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Cześć, W dzisiejszym RIS'ie miałem chmielić: Columbus - 90 minut. Chinook - 0 minut. Przez gapiostwo nie dodałem Chinook'a i zorientowałem się dopiero po przelaniu do fermnetora. Żeby nie cofać się do ponownego gotowania postanowiłem wrzucić chmiel (pelet) bezpośrednio do fermentora. Z założeniem, że zostanie na całą fermentację (~4 tygodnie). Chmielu dałem odrobinę mniej (20% mniej), aby zrównoważyć, że będzie cały czas w kontakcie z piwem. Czy zrobiłem dobrze, czy też nie wolno zostawiać chmielu na fermentację? Mogę jeszcze cofnąć i powtórzyć gotowanie, drożdże dodam dopiero za kilka godzin. Ale jeśli nie muszę to oczywiście wolę tego nie robić. Pozdrawiam, Robert Edytowane 28 Grudnia 2019 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 24 minuty temu, roberto_g napisał: nie wolno Wszystko wolno Ja tak chmielę vermonta, ostatnio bez przelewania na cichą, potem dosypuję jeszcze chmiele na koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Rozumiem, że nie ma żadnych negatywnych reperkusji związanych z tym, że chmiel leży z piwem dłużej? Pytam, bo np. czytałem, że przy chmieleniu na zimno nie rekomenduje się trzymania chmielu zbyt długo, zwykle max. 5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Super, super opracowanie, dzięki! Po lekturze widzę jedno ryzyko, dodałem chmiel zaraz po rozlewie do fermentora, a drożdże kilka godzin później, po schłodzeniu. Mam nadzieję, że nie będzie infekcji z chmielu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 4 godziny temu, x1d napisał: Wszystko wolno Ja tak chmielę vermonta, ostatnio bez przelewania na cichą, potem dosypuję jeszcze chmiele na koniec. No bo vermonty tak się chmieli w przeciwieństwie do risa o którym mowa. Odpusciłbym to chmielenie całkowicie. Po roku, podczas degustacji niewiele z tego zostanie. Jeśli już bym się uparł na chmielenie to na ostatnie kilka dni fermentacji. Chmiel w risie nie ma znaczenia, poza chmieleniem na goryczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Niestety za późno... O ile się nie przejmuję tą utratą aromatu to bardzo się przejmuję potencjalną infekcją z chmielu. Kurcze, nie wiem co mnie podkusiło to tego, abym dodał ten chmiel bez wcześniejszej analizy i konsultacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Z chmielu nie będziesz miał infekcji. Chmiel jest antyseptyczny. Wniesie natomiast dużo niewiadomą jakich smaków w stylu trawa i Bóg wie co jeszcze. Nie słyszałem jeszcze o trzymaniu chmielu miesiąc w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Hmm, to może przelać po jakimś tygodniu na wczesniejszą cichą (której wcale nie planowałem)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Drożdże muszą przefermentować całość lub prawie całość. Nie można wcześniej brzeczki od nich oddzielać. Tak więc na cichą możesz przelać po skończonej fermentacji. Przypuszczam że w tydzień się nie wyrobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 No tak... nie wiem co mi się w głowie urodziło. NIe pozostaje nic innego jak zostawić na na burzliwej 2-3 tygodnie (bo to RIS) lub zostawić na cały okres planowany okres (tylko burzliwa 4-6 tygodni) i skonfrontować się z mitycznymi trawiastymi posmakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 14 godzin temu, anatom napisał: Po roku, podczas degustacji niewiele z tego zostanie 3 godziny temu, roberto_g napisał: mitycznymi trawiastymi posmakami . Jest szansa, że ewentualne niechciane posmaki również znikną. No i jeszcze kwestia ilości chmielu i objętości warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 NIe było tego chmielu dużo. Najważnejsze, aby nie było infekcji, tego się najbardziej obawiam. Mądry Polak po szkodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Mocne piwo, dużo drożdży, powinny wyeliminować konkurencję, jeżeli się nawet pojawi. Byłbym dobrej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Drożdzy było dużo, to fakt. Dodałem 200g gęstwy z poprz. AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się