Jump to content

Jakie metale mogą mieć kontakt z brzeczką?

Recommended Posts

Witam 

Chciałbym zastosować złączki z mosiądzu ale nie jetem pewien czy nadają się do kontaktu z brzeczką.

Mosiądz jest dość tani, i różnorodność końcówek jest większa od tych z nierdzewki.

Przy krótkotrwałym kontakcie z brzeczką nie ma problemu. Gorzej jeśli chodzi o kontakt długotrwały np. elementy fermentatora. Tutaj to już ma znaczenie, bo środowisko jest kwaśne i będą zachodziły róznorakie reakcje: metal<->kwas (brzeczka) oraz metal<->elektrolit (brzeczka)<->metal w przypadku gdy będziesz miał dwa różne metale (elektrokorozja).

Generalnie w spożywce stosuje sie nierdzewke/kwasówke bo jest obojętna chemicznie i łatwo ją utrzymać w czystości używając środków z którymi inne metale by reagowały. Fakt, nierdzewka tania nie jest, ale jeśli chodzi o różnorodność złączek to jest całkiem nieźle - podstawowe złączki są dostępne, problem jest z jakimiś dziwnymi przejściówkami, ale czasami coś można takiego znaleźć u kolegów z Chin (nierdzewka u nich też jest około 20-30% tańsza). Dodatkowo jest masa różnego typu złączek stosowanych typowo w przemyśle spożywczym, których nie znajdziesz w ogóle w mosiądzu.

Dzięki za informację

Mosiądz chciałem zastosować do wymiennika płytowego tam gdzie przepływa brzeczka. Czas chłodzenia to około 5-6 minut ( i to był by czas kontaktu brzeczki z mosiądzem). Myślę że nie powinno być problemów.

Powierzchnia do czyszczenia jest nie wielka bo tylko rurka około 2.5 cm.

Myślę  że wystarczy wrzątek i szczoteczka.  Złączka taka jak w załączniku 

b6798bc566bccf942dbb0464ee48a951-w900-5100MMS675.jpeg

Ja u siebie mam  nierdzewke wszystko myje soda i dlatego właśnie wybór padł na nierdzewke. Wymiennik po każdym warzeniu na nockę NaOH w obiegu pompka wytwarza obiad, a w pojemniku dodatków wrzucam hop spidera kraniki wężyki i cała reszte co używałem ;) 

Też używam pojedynczych elementów z miedzi/mosiądzu, które myję indywidualnie, czasem wrzucę nawet do sody, ale wtedy to już jest konieczne płukanie w kwasie przed kolejnym użyciem. Chodziło mi bardziej, żeby ktoś nie pomyślał, żeby całe instalacje składać z mosiądzu, bo wtedy może być problem z utrzymaniem czystości.