Skocz do zawartości

Otwieramy browar! czynności w UC - dyskusja


Rekomendowane odpowiedzi

Moja rada do chłopaków jest taka: Zadzwońcie do UC właściwego do waszego rejonu' date=' umówcie się na spotkanie i porozmawiajcie, czy jak będziecie produkować poza składem celnym to nie będziecie musieli mieć wymiarowanych zbiorników fermentacyjnych, bo to nie ma wpływu na akcyzę.[/quote']

Z tego co tu na szybko poczytałem, poza składem podatkowym mozna wytwarzać tylko wino. Ustawa z 7 maja 2010, która nie przewiduje wyrobu piwa poza składem.

 

http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2010,nr,86/poz,555,rozporzadzenie-ministra-finansow-z-dnia-7-maja-2010-r-w-sprawie-kontroli.html

Jacer, na pewno można nie mieć składu podatkowego w browarze, pytanie co to daje, bo z rozmowy w Bydgoszczy wynikało, że niewiele, ale może nie do końca jest to prawda. Tak czy owak uważam że nie może być to tak trudne, jak niektórzy sobie wyobrażają, bo jakoś browary powstają. Inna sprawa, że są tu fundamentalne różnice jeżeli idzie o koszty inwestycji. Uważam jednak, że prędzej powstanie 10 browarów założonych przez piwowarów domowych, niż zmienią się przepisy. Boli tylko, że to wszystko idzie u nas tak opornie, choćby w porównaniu do Czech.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Bydgoszczy UC nie ma co robić to żeby się wykazać wymyśla takie kwiatki. W Warszawie UC ma dużo więcej roboty i nie musi sobie sztucznie dokładać. Ból nie jest w prawie tylko w tym jak jest ono wykonywane.

 

Coder mówię jak jest - jak produkujesz piwo poza składem celnym płacisz akcyzę od brzeczki gorącej - nie ważne czy wylejesz połowę w kanał czy połowę wypije piwowar - płaci się za całą brzeczkę. Dlatego teoretycznie nie ważne co się z tym piwem dzieje, bo akcyza jest naliczona i UC nie ma nic do tego. Oczywiście tak na zdrowy rozum. UC może oczywiście mieć problemy z zaakceptowaniem braku możliwości kontroli. Pewnie w tym tygodniu w UC i jak będę miał czas to mogę w dozorze się zapytać co Panie o czymś takim myślą, ale jak chcecie otworzyć browar to sami możecie się tam wybrać, Panie nie gryzą, a wręcz są bardzo miłe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiktor coś mylisz pojęcia.

Można zapłacić akcyzę z góry, jednak nie da rady produkować piwa bez składu celnego. UC może w każdej chwili dokonać kontroli zgodnie z księgami, do tego musisz mieć zbiornik legalizowany oraz przepływomierz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można zapłacić akcyzę z góry, jednak nie da rady produkować piwa bez składu celnego.

rzeczywistość pokazuje coś innego, znam co najmniej 4 browary które tak robią. Mają legalizowane zbiorniki ale żadnego przepływomierza. Po co płacić akcyzę z góry skoro ma się skład celny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiktor ma rację. W ustawie jest tak (zostawiłam to co nas interesuje):

Art. 47. 1. Produkcja wyrobów akcyzowych .............. może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym,

z wyłączeniem produkcji:................ .5) wyrobów akcyzowych, od których została zapłacona przedpłata akcyzy;

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Być może Wiktor ma rację i tak to wygląda w rzeczywistości. Z tego co ja się dowiedziałem, to nie jest oficjalnie to możliwe z prostej przyczyny - opodatkowane jest piwo o zaw. alk. powyżej 0,5% objętościowo. Brzeczka gorąca jak wiadomo nie zawiera alkoholu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Być może Wiktor ma rację i tak to wygląda w rzeczywistości. Z tego co ja się dowiedziałem, to nie jest oficjalnie to możliwe z prostej przyczyny - opodatkowane jest piwo o zaw. alk. powyżej 0,5% objętościowo. Brzeczka gorąca jak wiadomo nie zawiera alkoholu.

Nieźle to pokręcone... Ty też masz rację. Akcyzę płaci się za stopnie Plato GOTOWEGO WYROBU (tj. Plato brzeczki podstawowej obliczane na podstawie zawartości alkoholu i ekstraktu rzeczywistego wyrobu gotowego), więc logiczne wydaję się, że to nie warzelnia ma być legalizowana i plombowana, a raczej zbiorniki.

Tutaj jeszcze coś do poczytania dla zainteresowanych http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/iii-sa-gl-857-10,podatek_akcyzowy_interpretacje_podatkowe,2c38bd8.html

Edytowane przez AgaL
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W składzie podatkowym musisz mieć każdy zbiornik certyfikowany - potrzeba wyznaczać zaniki i codziennie rozliczać piwo.

 

W produkcji poza składem teoretycznie wystarczy kadź warzelna - bo tylko na podstawie brzeczki gorącej wyliczana jest akcyza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tj. Plato brzeczki podstawowej obliczane na podstawie zawartości alkoholu i ekstraktu rzeczywistego wyrobu gotowego.

to co każdy browar restauracyjny oddaje każdą partię do laboratorium, mierzy alkohol ekstrakt i wyznacza brzeczkę podstawową? Nie. Akcyza jest obliczana na podstawie pomiaru ekstraktu brzeczki podstawowej. Nie ważne czy potem rozcieńczamy czy nie, bo ekstraktu jest tyle samo i iloczyn ilość piwa [hl] x ekstrakt [plato] x stawka [zł/hl] będzie zawsze taka sama. Czy uwarzymy 200 hl brzeczki 24 plato i rozcieńczymy ją potem do 400, czy uwarzymy od razu 400 hl brzeczki 12 Plato. Różnica będzie tylko w zanikach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tj. Plato brzeczki podstawowej obliczane na podstawie zawartości alkoholu i ekstraktu rzeczywistego wyrobu gotowego.

to co każdy browar restauracyjny oddaje każdą partię do laboratorium' date=' mierzy alkohol ekstrakt i wyznacza brzeczkę podstawową? Nie. Akcyza jest obliczana na podstawie pomiaru ekstraktu brzeczki podstawowej. Nie ważne czy potem rozcieńczamy czy nie, bo ekstraktu jest tyle samo i iloczyn ilość piwa [hl'] x ekstrakt [plato] x stawka [zł/hl] będzie zawsze taka sama. Czy uwarzymy 200 hl brzeczki 24 plato i rozcieńczymy ją potem do 400, czy uwarzymy od razu 400 hl brzeczki 12 Plato. Różnica będzie tylko w zanikach.

Przeczytaj sobie interpretację sądu, do której link zamieściłam powyżej. Problem dotyczył dolewania syropu cukrowego przed fermentacją. Sąd stwierdził, że Plato wniesione przez syrop też podlega akcyzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj sobie interpretację sądu, do której link zamieściłam powyżej. Problem dotyczył dolewania syropu cukrowego przed fermentacją. Sąd stwierdził, że Plato wniesione przez syrop też podlega akcyzie.

A wyobrażasz sobie co by się działo jakby tak nie było? wszystkie piwa koncernowe miałyby 10% słodu a resztę dopychaliby śmieciami.

 

W kacie gotowania warki są pozycje "dodatek cukru" i "dodatek wody". Pomiar ekstraktu jest tuż przed wybiciem. Co innego jest jak się dodaje cukier w czasie fermentacji, wtedy wyprowadzasz piwo ze stanu w pozycji inne, a dodajesz w przychodach piwa o wyższym ekstrakcje wpisując w pozycję syrop ilość cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie w tym tygodniu w UC i jak będę miał czas to mogę w dozorze się zapytać co Panie o czymś takim myślą, ale jak chcecie otworzyć browar to sami możecie się tam wybrać, Panie nie gryzą, a wręcz są bardzo miłe.

Spytaj prosze, i zapisz konkrety: ustawy, paragrafy.

W moim UC Panie nieważne jak miłe nic nie powiedzą bo pewnie nic nie wiedzą - nie ma tu żadnego browaru w okolicy.

I tak nie unikniemy urzędowego zapytania, a jak zadamy je w formie "czy naprawdę musimy mieć legalizowane zbiorniki" to wiem jaka będzie odpowiedź. Muszę mieć jakieś konkrety typu "Browar X z miejscowości Y stosuje takie a takie praktyki opierając się na zarządzeniu ministra nr. Z, czy możemy robić tak samo"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj sobie interpretację sądu' date=' do której link zamieściłam powyżej. Problem dotyczył dolewania syropu cukrowego przed fermentacją. Sąd stwierdził, że Plato wniesione przez syrop też podlega akcyzie.[/quote']

A wyobrażasz sobie co by się działo jakby tak nie było? wszystkie piwa koncernowe miałyby 10% słodu a resztę dopychaliby śmieciami.

 

W kacie gotowania warki są pozycje "dodatek cukru" i "dodatek wody". Pomiar ekstraktu jest tuż przed wybiciem. Co innego jest jak się dodaje cukier w czasie fermentacji, wtedy wyprowadzasz piwo ze stanu w pozycji inne, a dodajesz w przychodach piwa o wyższym ekstrakcje wpisując w pozycję syrop ilość cukru.

Nie wiem jak się ma karta gotowania warki do podatku akcyzowego. Wyraźnie ustawa mówi o opodatkowaniu wyrobu gotowego - piwa, czyli napoju o zawartości alkoholu powyżej 0.5%. Czyli wg mojej interpretacji :okey: należy pomierzyć ekstrakt i alkohol w gotowym piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ustawa też mówi że zasłużeni krwiodawcy mają prawo do korzystania z lekarzy i aptek poza kolejnością, ale jakoś nigdy nie udało mi się tego wyegzekwować. Ja Ci mówię jak jest w praktyce. Poza składem celnym w zasadzie nie musisz prowadzić książki przychodów i rozchodów piwa, wystarczy książka z kartami gotowania warek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak się ma karta gotowania warki do podatku akcyzowego. Wyraźnie ustawa mówi o opodatkowaniu wyrobu gotowego - piwa, czyli napoju o zawartości alkoholu powyżej 0.5%. Czyli wg mojej interpretacji :okey: należy pomierzyć ekstrakt i alkohol w gotowym piwie.

Aga rację ma Wiktor de facto akcyzę płaci się od ekstraktu brzeczki nastawnej. To co sobie napisali w ustawie, to jest taka idea, która tłumaczy dlaczego robi się to tak, a nie inaczej. Natomiast pierwsze słyszę, że można mieć zbiorniki bez legalizacji. Gdyby można mieć warzelnię + 1 zbiornik z płynowskazem zalegalizowany, to byłby duży postęp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak się ma karta gotowania warki do podatku akcyzowego. Wyraźnie ustawa mówi o opodatkowaniu wyrobu gotowego - piwa' date=' czyli napoju o zawartości alkoholu powyżej 0.5%. Czyli wg mojej interpretacji :okey: należy pomierzyć ekstrakt i alkohol w gotowym piwie.[/quote']

Aga rację ma Wiktor de facto akcyzę płaci się od ekstraktu brzeczki nastawnej. To co sobie napisali w ustawie, to jest taka idea, która tłumaczy dlaczego robi się to tak, a nie inaczej. Natomiast pierwsze słyszę, że można mieć zbiorniki bez legalizacji. Gdyby można mieć warzelnię + 1 zbiornik z płynowskazem zalegalizowany, to byłby duży postęp.

A na jakim etapie się robi pomiar ekstraktu? Jakie parametry panowie z UC kontrolują i w jaki sposób? Jak to wygląda w praktyce?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak się ma karta gotowania warki do podatku akcyzowego. Wyraźnie ustawa mówi o opodatkowaniu wyrobu gotowego - piwa' date=' czyli napoju o zawartości alkoholu powyżej 0.5%. Czyli wg mojej interpretacji :okey: należy pomierzyć ekstrakt i alkohol w gotowym piwie.[/quote']

Aga rację ma Wiktor de facto akcyzę płaci się od ekstraktu brzeczki nastawnej. To co sobie napisali w ustawie' date=' to jest taka idea, która tłumaczy dlaczego robi się to tak, a nie inaczej. Natomiast pierwsze słyszę, że można mieć zbiorniki bez legalizacji. Gdyby można mieć warzelnię + 1 zbiornik z płynowskazem zalegalizowany, to byłby duży postęp.[/quote']

A na jakim etapie się robi pomiar ekstraktu? Jakie parametry panowie z UC kontrolują i w jaki sposób? Jak to wygląda w praktyce?

Prawda jest taka, że na ekstrakcie to oni się najmniej wyznają. Fetysz to jest objętość. W jednym browarze pytałem piwowara jak mierzy ekstrakt, pokazał mi balingometr toczka w toczkę jak nasz i mówi normalnie. No ale nie musisz mieć jakiegoś z certyfikatem, czy coś? zapytałem. Nie, taki z atestem jest droższy. :) Aha refraktometr nie wchodzi w grę. :)

A objętość? No tu jest pole do popisu. Można do dziesiątych części litra zmierzyć. A czy aby pojemnik jest trwale związany z podłożem, a czy aby stoi prosto. To jest wszystko łatwe do skontrolowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może trochę OT ,ale może lepiej zadzwonić do Edka Wilka i się wypytać jak ma to rozwiązane w swoim browarze.

Powiedzmy, że Pan Wilk nie jest do końca życzliwy internautom. :okey:

 

A na jakim etapie się robi pomiar ekstraktu? Jakie parametry panowie z UC kontrolują i w jaki sposób? Jak to wygląda w praktyce?

Po gotowaniu' date=' mierzy się cukromierzem, zalegalizowanym w Urzędzie Miar.[/quote']

Widziałeś tę legalizację?

Edytowane przez kopyr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na jakim etapie się robi pomiar ekstraktu? Jakie parametry panowie z UC kontrolują i w jaki sposób? Jak to wygląda w praktyce?

Kontolują przy wybiciu, chcoć zgodnie z rozporządzeniem w kwestiach spornych robi to się w ten sposób: http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/podatek_akcyzowy/piwo_20090301.pdf

Kiedyś miałem do czynienia z głupim akcyźnikiem, który życzył sobie zbudowania laboratorium przy restauracji. Według niego "jest rozporządzenie i tak ma być" i nie szło mu niczego wytłumaczyć. Sprawa oparła sie o kierownika wydziału i musiał odpuścić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.